Κύριο άρθροΠολιτική

«Μοιάζουν να ζουν σε άλλον κόσμο» δηλώνει ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την οικονομική ύφεση

Καμία ευθύνη δεν φέρει η κυβέρνηση για την ύφεση στην οικονομία σύμφωνα με τον βουλευτή κ. Μακάριο Λαζαρίδη αλλά η πανδημία που έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ακούγοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνομαι μερικές φορές ότι ζούνε σε άλλον κόσμο. Αν για την ύφεση στην Ελλάδα φταίει η κυβερνητική πολιτική, όπως λέει, ποιος φταίει για την ύφεση στην Ισπανία; Εκεί που κυβερνούν οι σύντροφοί τους οι Ποδέμος και η ύφεση είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη χώρα μας, είναι δηλαδή 22,1%. Πώς γίνεται να φταίει η κυβερνητική πολιτική όταν η κρίση είναι παγκόσμια κι ανάλογη ύφεση υπάρχει σ’ όλες τις χώρες της ευρωζώνης; Νομίζω ότι με αυτές τις συμπεριφορές υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκρυψε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας αλλά έχουμε μιλήσει από την πρώτη στιγμή για τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Στις αρχές Ιουλίου ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, είχε επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία όπως κι αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υποστεί φέτος εξαιτίας του κορωνοϊού μεγάλη ύφεση. Και μην ξεχνάμε ότι η ύφεση στη χώρα μας κινείται στα επίπεδα που είχαμε προβλέψει, στο μ.ο. των χωρών της ευρωζώνης και είναι χαμηλότερη από αυτήν που καταγράφεται σε μεγάλες χώρες. Το β’ τρίμηνο στην Ελλάδα ήταν 15,2% όταν στην Ισπανία είναι 22,1%, στη Γαλλία 19%, στην Ιταλία 17,3% και στην Πορτογαλία 16,3%. Η κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ψέματα στο λαό για το μέγεθος της κρίσης, τις ζημιές που θα επιφέρει στην οικονομία η πανδημία. Από την αρχή υπήρξαμε ειλικρινείς και ενημερώσαμε ότι θα περάσουμε μια δύσκολη χρονιά σαν αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας κρίσης που πλήττει όλες τις χώρες στον ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο βαθμό».

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μεγάλη έμφαση από την αρχή της κρίσης στη στήριξη της απασχόλησης και της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να διαδώσουμε θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις με το κεφάλι πάνω από το νερό. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πήρε μέτρα που ξεπερνούν τα 15,2 δις ευρώ, δηλαδή είναι το 9% του ΑΕΠ. Αν προστεθεί και η μόχλευση των μέτρων ρευστότητας, η συνολική προστιθέμενη αξία των μέτρων ξεπερνά τα 21 δις ευρώ, άρα το 12,3% του ΑΕΠ και με τα επιπλέον μέτρα που θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα -μέσα στο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει και θα ανακοινώσει μέτρα- η συνολική προστιθέμενη αξία των μέτρων θα ξεπεράσει τα 24 δις, άρα το 14% του ΑΕΠ.

Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει εφεδρείες για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υφίστανται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κατά τη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Ήδη με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση των ενοικίων στους συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα, επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας και για τον Οκτώβριο, επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος στην εργασία μέχρι το τέλος του έτους και λαμβάνονται ειδική πρόνοια για τους εποχικά εργαζόμενους και κυρίως για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις. Προβλέπεται, επίσης, ένας τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με διαθέσιμο ποσό πάνω από 1 δις ευρώ που θα καλύπτει ακόμη και επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *