Μικρά βήματα προς τα εμπρός, για αιτήματα και διεκδικήσεις του Δήμου Καβάλας, έγιναν μετά τις επαφές της δημάρχου Καβάλας και της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών στην Αθήνα

Επίσκεψη στην Αθήνα με μία σειρά αιτήματα και διεκδικήσεις οι οποίες αφορούν τον Δήμο Καβάλας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη η δήμαρχος κα Δήμητρα Τσανάκα και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κα Ευαγγελία Δρακονάκη.

Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου  επισκέφτηκαν το υπουργείο Πολιτισμού, με κύρια αιτήματα την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, καθώς και την ανάπλαση της Παναγίας με την κα Δρακονάκη να θέτει υπόψη των επικεφαλής του υπουργείου συγκεκριμένη πρόταση μελέτης, ενημερώνοντας τους και για το κυρίως σώμα της μελέτης, ώστε να εγκριθεί και να λυθεί ένα χρόνιο αίτημα όχι μόνο των κατοίκων της Παναγίας, αλλά όλης της Καβάλας.

Επίσης είχαν επαφές  στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην υπόθεση με την παραχώρηση του  Παλιού Νοσοκομείου, το Καρνάγιο, το Φάληρο και την παραλία της  Καλαμίτσας.

Η κα Τσανάκα δήλωσε σχετικά ότι «έκανα αυτό το ταξίδι διότι όφειλα να το κάνω, για να μην φαίνομαι κι ακούγομαι  γκρινιάρα ότι δεν προχωράει τίποτε. Αλλά και θα ξανακάνω ενδεχομένως αν χρειαστεί, αλλά δυστυχώς προκοπή δεν βλέπω. Δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν τίποτα. Ούτε καν με αντίτιμα. Το μυαλό τους είναι πώς θα βρούνε επενδυτές και να βγάλουν χρήματα από αυτήν τη δουλειά γιατί όλη η φασαρία γίνεται για να μαζέψουν λεφτά.

Αρχίζοντας από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο πήγε η κα Δρακονάκη. Μπόρεσε και βρήκε μία καλή κυρία, προϊσταμένη στον τομέα των   Νεοτέρων Μνημείων, γιατί έχουμε ανοιχτά θέματα με την  Νεοτέρων. Ένα από αυτά είναι η καπναποθήκη του ΕΟΚ. Μας βάζουν προσχώματα και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το έργο μας σ’ αυτήν. Εντάξει, είναι ένα διατηρητέο μνημείο. Κηρύξτε το διατηρητέο, αλλά αφήστε μας να μπούμε μέσα και να δουλέψουμε. Να το κάνουμε δημαρχείο. Τους ρωτήσαμε αν συμφωνούν ότι ένα μνημείο είναι ζωντανό αν έχει μέσα κόσμο και ζωή. Τι σημασία έχει αν είναι απ’ έξω διατηρητέο, να το φροντίζουμε. Το γεγονός ότι θα υπάρχουν άνθρωποι μέσα, είναι για το καλό του μνημείου. Συμφώνησαν, αλλά είπαν να έρθει στην προτέρα του κατάσταση. Ποια είναι αυτή η κατάσταση; Να μπούνε καπνεργάτριες; Μα δεν υπάρχει σήμερα εμπόριο καπνού. Τι να κάνουμε;».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Και πρόσθεσε ότι «Σε ό,τι αφορά το βιομηχανικό μουσείο, δεν αφορά τους δικούς μας ορόφους. Οι δικοί μας όροφοι είναι οι δύο πρώτοι που ήταν αποθηκευτικοί, κι από ‘κει και πέρα της καπνεργασίας ήταν αυτά που πήγαν στην Περιφέρεια -3ος και 4ος όροφος. Από την άλλη, δεν βλέπουμε τίποτα κακό στο να μπούμε εμείς μέσα. Τι θα πειράξουμε; Τίποτα. Το μόνο που θα πειράξουμε είναι, π.χ. οι τουαλέτες. Δεν πρέπει να κάνουμε τουαλέτες του 21ου αιώνα; Θα τις κάνουμε, βέβαια, δεν το συζητούμε. Ε, δεν θα βάλουμε κι ένα καλοριφέρ; Βεβαίως, μας λένε. Ε, τότε, ποιο είναι το πρόβλημα; Διότι και στο δημαρχείο που δουλεύουν οι υπάλληλοι, διατηρητέο είναι. Απλώς, είναι οι άνθρωποι μέσα σε μπουντρούμια χωμένοι και δεν είναι τρόπος εργασίας. Ιδίως τώρα που το προσωπικό έχει λιγοστέψει πάρα πολύ. Ο σκοπός μας ήταν αφενός μεν να εκμεταλλευτούμε αυτόν το χώρο, να απλωθούμε καλύτερα, σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και αφετέρου οι υπάλληλοι να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Γιατί έτσι όπως είναι, σε κάθε γραφειάκι 4-5 παστωμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, δεν βγαίνει δουλειά. Τέλος πάντων, θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση πάνω σ’ αυτό. Κάτι θα γίνει, θα βγάλουμε μία άκρη. Αλλού θα υποχωρήσουμε εμείς, αλλού θα υποχωρήσουν αυτοί. Θα βγει μια άκρη».

ΦΑΡΟΣ

Για το θέμα του Φάρου της Παναγίας ανέφερε ότι «Τους έθεσε η κα Δρακονάκη το θέμα του φάρου για το οποίο δεν γνώριζαν τίποτα. Τους εξήγησε ότι το να βάζουμε κόκκινες κορδέλες και να βάζουμε σίδερα και να αποκλείουμε στην άκρη του τοιχίου να προχωρεί ο κόσμος, δεν έχει νόημα. Κάποτε δεν πρέπει να προχωρήσουμε και να δούμε πού θα βάλουμε το τείχος. Γιατί το τοιχίο είναι το πρόβλημα. Το γεγονός ότι έκανε νεοροφαγώματα απ’ έξω, αυτό πρέπει να φτιάξουμε πρώτα και μετά να προχωρήσουμε πιο μέσα. Δεν πρέπει αυτό να το μελετήσουμε, να δούμε πώς θα το κάνουμε; Δεν ξέρω καν αν υπάρχει και μελέτη, πρέπει να το ψάξω. Αν υπάρχει υπόλοιπο της μελέτης από το τοιχίο όλο, το φρούριο της Καβάλας που είχε διορθωθεί. Και να προχωρήσουμε να το κάνουμε, να βρούμε τα χρήματα. Όχι, θα ‘χουμε του χρόνου. Μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία να το προχωρήσουμε, γιατί αν γίνει το τοιχίο θα μπορέσει μετά ο δήμος από μέσα να φροντίζει το χώρο που είναι στο φάρο. Να τα αναλάβουμε εμείς τα από μέσα. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Καβάλας προχωράει σε απαλλοτριώσεις οικοπέδων της περιοχής. Τζάμπα λεφτά ρίχνουμε εκεί; Να ξέρουμε. Να μας πουν ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν τίποτα, να ξέρουμε να μην ξοδευόμαστε τζάμπα».

ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ

Ακολούθως για τις επαφές που είχαν ανέφερε ότι «Μετά πήγαμε στην ΕΤΑΔ. Πρώτα πήγαμε στο ΤΑΙΠΕΔ όπου μας υποδέχθηκαν με εξαιρετικό τρόπο. Γιατί όταν είχε έρθει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εδώ, εξήγησα ότι θέλω να προσεγγίσω την ΕΤΑΔ, δεν μπορώ και προσφέρθηκε να μεσολαβήσει. Και μάλιστα μου είπε και το λόγο που το κάνει, εκτός από το γεγονός ότι είναι ένας σοβαρός, ρεαλιστής και πολύ εξαιρετικός στη συμπεριφορά του κύριος. Μου είπε ότι έχει ανοιχτά θέματα με τον δήμο Καβάλας κι ότι θέλει να τα έχει καλά με το δήμο. Αναφέρθηκε στα διόδια, αλλά ο άνθρωπος συζητούσε όμορφα. Αλλά για μένα πρώτη μου δουλειά ήταν να έρθω στην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, και να της πω ότι σύμφωνοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένας αυτοκινητόδρομος χρειάζεται διόδια για να επιβιώσει, αλλά το σημείο που επιλέχθηκε είναι τελείως λάθος και θα αντιδράσουμε. Και το κάναμε. Αποδείξαμε ότι αντιδράσαμε με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε. Διότι είναι λάθος επιλογή το σημείο.

Από ‘κει και έπειτα μου είπαν για το λιμάνι «Φίλιππος Β’» ότι θέλουν να έχουν με το μέρος τους την κοινωνία και τον δήμο Καβάλας γιατί ψάχνουν για επενδυτή και ό,τι άλλο θέμα έχουν από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως γίνεται κατανοητό θέλουν να τα έχουν καλά μαζί μας γιατί, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στον καθένα από μας, από το δήμο Καβάλας θα περάσουν τα πάντα. Από πολεοδομίες, μέχρι χρήσεις γης, μέχρι ρυμοτομικά, μέχρι αλλαγή σχεδίου. Μόνο μέσω του δήμου Καβάλας μπορούν να γίνουν αυτά. Κι αν ο δήμος πει δεν κάνω τίποτε, κανένας δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε».

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Τύχαμε της καλύτερης συμπεριφοράς που θα μπορούσαμε να τύχουμε, την Τρίτη που πήγαμε στην ΕΤΑΔ. Η κυρία που συναντήσαμε είναι το δεξί χέρι του κ. Τερζάκη, μηχανικός, ήξερε τη δουλειά της, ήταν ενημερωμένη. Είχαμε και την τύχη να έχει ζήσει τα παιδικά της χρόνια στην Καβάλα, με αποτέλεσμα να ξέρει για τι πράγματα μιλάμε. Είχαμε μαζί μας έγγραφα, τους ενημερώσαμε. Προσπαθούμε εμείς, αν υπάρχει καλή πρόθεση από μέρους τους, φυσικά θα τους βοηθήσουμε να απεμπλακούν από το πρόβλημα που έχουν με το πρόστιμο, αλλά να δούμε τι θα κερδίσουμε κι εμείς από αυτό. Διότι τους εξηγήσαμε ότι πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό που δεν βάλαμε πρόστιμο και στις υπόλοιπες ταβέρνες. Όπως, επίσης, πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι γνωστό να μας καλεί ο εισαγγελέας και να μας ζητάει να βοηθήσουμε να μαζέψει τις ομπρέλες των ιδιωτών και να φαίνεται ο δήμος εμπλεκόμενος.

Είπε ότι θα έρθει. Θα στείλει πρώτα τα συνεργεία της και μετά θα ανέβει και η ίδια. Της εξηγήσαμε ότι θα της έρθει κι ένα 15άρι ο λογαριασμός του νερού. Το μυαλό της είναι πώς θα βρει επενδυτή για την Καλαμίτσα. Θέλουν να το δώσουν για εκμετάλλευση. Αυτοί μιλούν για 49 χρόνια. Να την παραχωρήσει σε ιδιώτη για χρήση».

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο ανέφερε ότι «Το θέμα του παλιού Δικαστηρίου δεν το έθιξε σχεδόν καθόλου, απλώς της εξηγήσαμε ότι η χρήση γης είναι χώρος δικαστηρίων και να μην ξεκινούν να το δώσουν σε επενδυτή για ξενοδοχείο ή οτιδήποτε, διότι θα περάσει από το Δήμο Καβάλας. Επομένως, το πιο πιθανό είναι, με ένα χαμηλό τίμημα να το δώσουν στο δήμο για να μπορέσει να κάνει μαζί με τον δικηγορικό σύλλογο, μουσείο ή μια πινακοθήκη.  Για το παλιό Νοσοκομείο, μου σέρβιρε τη δική μας πρόταση: συν-εκμετάλλευση. Παλεύουμε γι’ αυτό εδώ και 4 χρόνια με το υπουργείο Οικονομικών και προκοπή δεν βλέπουμε. Δεν βλέπουμε να προχωράει το θέμα της προγραμματικής σύμβασης. Το δημόσιο δεν κάνει προγραμματικές συμβάσεις, κάνει συμφωνίες. Συμφωνία, λοιπόν, όπως θέλετε ονομάστε το, αλλά να το προχωρήσουμε. Τους κατέθεσα την πρόταση να πηγαίνουν τα χρήματα από τον εκμεταλλευτή στο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι να βγει η απόφαση, ούτως ώστε όποιου είναι το οικόπεδο να βρει και μια καλή προίκα. Όλα αυτά είναι μικρά βήματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.