Κύριο άρθροΠολιτική

“Μια σημαντική στιγμή για την Καβάλα οι 250 συνδέσεις με το φυσικό αέριο” τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Χρήστος Γάκης

Ξεκίνησε η ροή φυσικού αερίου από τον κεντρικό αγωγό στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κ. Χρήστο Γάκη το έργο είναι πολύ σημαντικό.
Αρχικά ανέφερε ότι “Το γεγονός ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες εργασίες και να φτάσει στην ωρίμανση του το έργο ώστε να γίνει τελικά η σύνδεση και να φτάσει το αέριο στην πόλη είναι γεγονός. Σαφώς και θα μπορούσε να γίνει και ένα μήνα νωρίτερα όλο αυτό, σαφώς και αν συνέβαινε σε αυτό το διάστημα θα θεωρούνταν προεκλογική περίοδος….
Για εμένα πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει γίνει στην Καβάλα και το οποίο ουσιαστικά θα έχει τεράστια οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής αλλά και για την οικονομία του τόπου μας, όπως και για το πορτοφόλι των πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές και το φυσικό αέριο είναι πιο φθηνό.
Θα θυμίσω επίσης δύο σημεία που είχαμε συμφωνήσει με τη ΔΕΔΑ όταν και ξεκινήσαμε το έργο στην Καβάλα… Μας ενημέρωσε μάλιστα και έδωσε και την επιβεβαίωσή της η γενική διευθύντρια και ουσιαστικά τα τέλη της σύνδεσης θα είναι δωρεάν και δεν θα πληρώνει κανείς για την σύνδεση του στο φυσικό αέριο, κάτι που είναι ένα σημαντικό κόστος για τον καθένα από εμάς. Είναι πάνω από 1000 ευρώ τα τέλη για να συνδεθεί κάποιος με το φυσικό αέριο. Αυτά θα γίνονται δωρεάν πλέον από τη ΔΕΔΑ για την πόλη της Καβάλας ενώ δεσμεύθηκαν για όποιον επιθυμεί με ειδικούς τεχνικούς θα γίνεται και μια μελέτη προκειμένου να δει αν τον συμφέρει να συνδεθεί με το φυσικό αέριο. Ποιο θα είναι δηλαδή το οικονομικό όφελος αν αποφασίσει να κάνει την σύνδεσή του με το φυσικό αέριο”.
ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ
Αυτή η ενέργεια θα γίνεται δωρεάν για όποιον το ζητήσει βέβαια. “Οι σύμβουλοι της εταιρείας θα κάνουν μια δωρεάν μελέτη κόστους – οφέλους και θα ξέρουν όλοι πόσο κοστίζει η σημερινή μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούν και πόσο θα κοστίσει μια νέα μορφή ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. Και αυτό θα γίνεται δωρεάν άρα πρόκειται για δύο μεγάλα κίνητρα και για δύο μεγάλες παροχές που κάνει η ΔΕΔΑ και οφείλω να τους ευχαριστήσω για αυτό.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αέριο είναι κάτι το μοναδικό και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια περιοχή που όντως είχε ανάγκη από μια φθηνή μορφή ενέργειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μια αρκετή μεγάλη περίοδο με χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε και τα σπίτια χρειάζονται μία φθηνή πηγή ενέργειας για την θέρμανση.
Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί όλο αυτό ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό επί δικής μου θητείας και θεωρώ ότι αυτός είναι και ο σκοπός μας με όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά, να προσπαθούμε δηλαδή να ξεκινάμε δράσεις για να έχουμε μεγάλα έργα στην περιοχή μας».
ΤΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ
Και πρόσθεσε ότι «Τις απολαβές για το φυσικό αέριο και το αντίκτυπο που θα έχει θα τα δούμε άμεσα. 400 συμβόλαια με τη ΔΕΔΑ έγιναν ήδη για να συνδεθούν και οι 250 συνδέσεις θα έχουν γίνει περίπου μέχρι το Νοέμβριο – Δεκέμβριο σε κατοικίες ενώ από τους μεγάλους πελάτες, πρώτοι είναι να συνδεθούν πριν από τον χειμώνα το ξενοδοχείο ΛΟΥΣΥ, το Κολυμβητήριο, το Νοσοκομείο, που για εμένα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδίως για το νοσοκομείο μια και από ό,τι μας είχαν ενημερώσει έχουν πολύ μεγάλα κονδύλια για το κόστος της θέρμανσης.
250 συνδέσεις εξ αρχής και συνεχίζουμε. Ένας λόγος που ακόμη βρισκόμαστε σε τέτοια νούμερα συνδέσεων είναι ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το δίκτυο ώστε να γίνουν συνδέσεις. Υπήρξε βέβαια μια κάμψη στην ζήτηση εξαιτίας του γεγονότος ότι υπήρξε μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου εξ αιτίας του πολέμου και πλέον είναι φθηνό και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη πλέον για αύξηση εκ νέου στο φυσικό αέριο. Έχει διασφαλισθεί η τιμή του και για τη δική μας χώρα. Άλλωστε η Ελλάδα δεν εξαρτιόταν από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Απλά οι τιμές του διεθνούς χρηματιστηρίου μας επηρεάζουν. Για όποιον είναι επιφυλακτικός η εταιρεία θα του κάνει μια μελέτη κόστους – οφέλους και αυτό ώστε να δει και σε νούμερα πλέον ο καθένας ότι τον συμφέρει να συνδεθεί οικονομικά με το φυσικό αέριο! Αλλά και για περιβαλλοντικούς όρους πρέπει να ξέρουμε ότι είναι το φυσικό αέριο η πιο καθαρή μορφή ενέργειας που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Καθαρά για οικονομικούς λόγους όμως η σύνταξη μελέτη θα είναι σημαντική”.