Κύριο άρθροΠαιδεία

“Μια εξαιρετική έρευνα τρέχει σε όλη την Ευρώπη και αφορά τα θαλάσσια ύδατα” δηλώνει ο καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Συλαίος

Μία ομάδα με την επωνυμία ΤΡΕΚ λαμβάνει δείγματα από τα θαλάσσια ύδατα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιώργο Συλαίο έχουν επιλεγεί 4 παραλίες στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Αρχικά ανέφερε ότι “Πρόκειται πράγματι για την πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα που γίνεται στις ακτές της Ε.Ε. και που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες από την ομάδα της αποστολής ΤΡΕΚ. Η ομάδα αυτή συλλέγει τα δείγματα και μετά τα πηγαίνει σε εργαστήρια αναφοράς για να γίνουν οι χημικές αναλύσεις.

Η ομάδα αυτή πήρε δείγματα από 150 σταθμούς, παραλίες σε όλη την ΕΕ από τις ακτές της Βαλτικής, της Βορείου Θάλασσας, και τον Ατλαντικό και στην συνέχεια μπήκε στη Μεσόγειο, ενώ οι τελευταίοι 4 σταθμοί αυτής της τεράστιας αποστολής είναι στην Θράκη.

Άρα είμαστε το τέλος αυτής της πολύμηνης προσπάθειας. Και ο στόχος αυτού του έργου είναι να δούμε για πρώτη φορά σε αυτή την κλίμακα σε τι κατάσταση βρίσκονται τα παράκτια ύδατα και πως ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες πιέσεις.

Γι αυτό τον στόχο έχουμε αποφασίσει στην περιοχή μας να έχουμε 4 παραλίες – σταθμούς, και εκεί να γίνονται οι μετρήσεις μας.

Η πρώτη παραλία είναι στην περιοχή του Ημέρου στο Ν. Ροδόπης, η 2η παραλία είναι η περιοχή της Βιστωνίδας, μετά έχουμε το Μοναστηράκι στις εκβολές του Δέλτα του Νέστου και ο τελευταίος σταθμός του εγχειρήματος είναι η παραλία της Ν. Καρβάλης”.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Ο ίδιος στην συνέχεια σημείωσε ότι «στόχος είναι να δούμε τις διαφορετικές ανθρώπινες πιέσεις. Έτσι ξεκινήσαμε από τον Ήμερο που έχουμε μια ανθρώπινη πίεση μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή, στη Βιστονίδα βέβαια έχουμε ιχθυοκαλλιέργεια, στο Μοναστηράκι από την άλλη έχουμε τις εκβολές ενός μεγάλου διασυνοριακού ποταμού όπως είναι ο Νέστος, ενώ έχουμε βιομηχανική ρύπανση στην Καρβάλη μια και έχουμε μια παραλία κοντά σε μια βιομηχανία οπότε εκεί θέλουμε να μελετήσουμε πολλά.

Το έργο συντονίζει το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης όμως υπάρχει και μια ομάδα που με ένα μεγάλο σκάφος παίρνει δείγματα από την ανοικτή θάλασσα και είναι η ομάδα του ιδρύματος ΤΑΡΑ ενώ συμμετέχουν συνολικά 150 ερευνητικές ομάδες από όλη την Ευρώπη, 70 ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια από 21 χώρες,

Μια από αυτές τις ομάδες είμαστε εμείς, ένα Πανεπιστήμιο είναι το ΔΠΘ και φιλοξενούμε όλες αυτές τις ημέρες την ομάδα ΤΡΕΚ στα Κειμέρια της Ξάνθης.

Σαφώς και θέλουμε να έχουμε ανταλλαγή εμπειριών και κυρίαρχος στόχος είναι να μπορούμε να αποτιμήσουμε την κατάσταση του παράκτιου συστήματος με τυπικές δειγματοληψίες που γίνονται όμως με ενιαίο τρόπο!

Γι αυτό η ίδια ομάδα μετακινείται σε διάφορες περιοχές, εκτελεί ακριβώς τα ίδια πρωτόκολλα δειγματοληψίας και με τον ίδιο τρόπο θα γίνουν οι χημικές αναλύσεις και έτσι τα αποτελέσματα δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν».

Η ΑΝΑΛΥΣΗ

Αναφορικά τώρα με το τι αναλύεται επεσήμανε ότι “Σε κάθε παραλία παίρνουμε συνολικά περίπου 500 δείγματα από το έδαφος από το νερό της θάλασσας, από τον αέρα και από τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς Θα κάνουμε βέβαια αναλύσεις χαρακτηριστικών στα νερά και στα εδάφη, θα μετρήσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση ενώ 4 σταθμοί συλλέγουν δείγματα αέρα και θα αναλυθεί το γονιδίωμα σε όλους τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς, θα γίνουν αναλύσεις σε 5 χιλιάδες χημικούς ρύπους από πολύ απλούς, όπως άζωτο, φώσφορο όπως πολύ σύνθετους, όπως φάρμακα, εντομοκτόνα, καρκινογόνες ουσίες, βαρέα μέταλλα, πλαγκτόν, θα έχουμε δείκτες δηλαδή για την αποτίμηση της κατάστασης του περιβάλλοντος.

Άρα με 60 χιλιάδες δείγματα σε όλη την διάρκεια σε όλες τις ευρωπαϊκές παραλίες, με 200 ερευνητικά πρωτόκολλα θα έχουμε αποτελέσματα σε 7 μήνες από σήμερα ενώ θα είναι ανοικτά για τους πολίτες. Εμείς ως ΔΠΘ θα κάνουμε μια έκθεση που θα αποτιμούμε την κατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή μας σε σχέση πάντα με τις παραλίες της υπόλοιπης Ευρώπης”.