ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί σήμερα στη ΔΕΘ και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας

Με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη θα συναντηθεί σήμερα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας στη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου θα του μεταφέρει τα σημαντικότερα ζητήματα των επιχειρηματιών της Καβάλας και θα του επιδώσει ένα εγχείρημα με τις προτάσεις τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «μας ήρθε την Τρίτη η πρόσκληση από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τη συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής, στις 7μμ, στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνεται στα πλαίσια της μη υλοποιήσιμης ΔΕΘ. Έστω και χωρίς αυτήν ο πρωθυπουργός θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Έχουν δημιουργηθεί για το τριήμερο διάφορα οικονομικά φόρουμ και πάνελ όπου στο κύριο πάνελ θα παραβρεθεί κι ο πρωθυπουργός. Θα έχουμε θέματα συζήτησης σχετικά με την ανάπτυξη της βορείου Ελλάδας. Σαν Επιμελητήριο Καβάλας και σαν επιχειρηματική κοινότητα έχουμε τις προτάσεις μας που έτσι κι αλλιώς όλο αυτό  το διάστημα τις κοινοποιούμε. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία εφόσον μας δοθεί έστω κι ένα τρίλεπτο, να αναπτύξουμε αυτές τις θέσεις. Το υπόμνημα θα το παραλάβει ο πρωθυπουργός για να το επεξεργαστεί πιθανόν με τα υπόλοιπα στελέχη του».

ΑΞΟΝΕΣ

Στη συνέχεια είπε ότι «αυτό που θα ορίσουμε είναι σε δύο άξονες. Ο ένας έχει σχέση με το πώς βλέπουμε, πλέον, την ανάπτυξη της χώρας και ειδικά της περιοχής μας τα επόμενα χρόνια, μέσα από αυτήν τη μεγάλη κρίση που πιστεύω ότι σιγά- σιγά θα αντέξουμε και θα βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι. Και φυσικά, με τα μέτρα στήριξης τα οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα στις επιχειρήσεις μας. Θεωρούμε ότι το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, είναι πασιφανές πλέον ότι κάπου πάσχει. Θα πρέπει να το αναθεωρήσουμε και να στηριχθούμε σε καινούργια δεδομένα που να έχουν σχέση και με την πρωτογενή παραγωγή, με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της μεταποίησης σε προϊόντα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας και με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για να επιμηκύνουμε περισσότερο την τουριστική περίοδο. Αυτό το ζούμε ιδιαίτερα φέτος το καλοκαίρι που βιώνουμε ραγδαία πτώση του τουρισμού εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Προέχει, όμως, τι μέτρα ανακούφισης, ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων,  θα ακούσουμε και θα προτείνουμε. Θέλουμε τη συνέχιση των παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα την επιστρεπτέα προκαταβολή, είδαμε ότι τα αποτελέσματα μετά την πρώτη και τη δεύτερη φάση ήταν μεν θετικά γι’ αυτούς που εντάχθηκαν αλλά θα πρέπει να διευρυνθεί πολύ περισσότερο. Να έχει ισχύ σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Και τα κονδύλια να είναι περισσότερα. Όπως οι μικροπιστώσεις που έχουν ψηφιστεί και θα λειτουργήσουν εκτός του τραπεζικού συστήματος που είναι το σημαντικό σημείο, διότι το ΤΕΠΙΚ 2 αδυνατούσε εξαιτίας των τραπεζικών κριτηρίων να φτάσει χρήμα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μέτρα στήριξης της απασχόλησης με βασικό το 15% που θα το θέσω. Η συνέχιση του 12% στην περιφέρεια ΑΜΘ είναι εξίσου σημαντική και είναι ευκαιρία να επανέλθει το μέτρο σε μία περιοχή που έχει πληγεί πάρα πολύ εξαιτίας του κορωνοϊού.

Μέτρα που θα ενισχύσουν την απασχόληση, με δράσεις, επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, ώστε το επόμενο 6μηνο που θα φανεί περισσότερο η οικονομική κρίση. Και φυσικά η συνέχιση κάποιων παρατάσεων και αναστολών πληρωμών, τουλάχιστον μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Ήδη έχει ψηφιστεί κάτι σχετικό. Και φυσικά να πάρουν άμεσα μπρος το τραπεζικό σύστημα, οι χρηματοδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να φτάσει ρευστό στις επιχειρήσεις. Θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση με τα Επιμελητήρια της βόρειας Ελλάδας καθώς έχουμε πολλά να πούμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *