Με πολύτιμη τεχνογνωσία επέστρεψαν από την «αδελφή» Νυρεμβέργη τα μέλη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας
Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αποστολή του Δήμου Καβάλας από την αδελφοποιημένη Νυρεμβέργη όπου έγινε «μεταφορά» τεχνογνωσίας στον οικονομικό τομέα. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης σημείωσε ότι είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν την οικονομική λειτουργία του Δήμου Νυρεμβέργης που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
Γι’ αυτό το πολύ χρήσιμο ταξίδι είπε ότι «αυτή η συνάντηση έγινε κατόπιν μιας ιδέας και προβληματισμού που είχαμε στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας ως προς τα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε μία μεταφορά τεχνογνωσίας από την αντίστοιχη οικονομική υπηρεσία του αδελφού δήμου της Νυρεμβέργης προς εμάς. Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι τον επόμενο χρόνο κλείνουμε 20 χρόνια αδελφοποίησης με το συγκεκριμένο δήμο και η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια όποτε ζητήθηκε η συνδρομή του συγκεκριμένου δήμου στο οτιδήποτε, υπήρξε μία συνεργασία πραγματικά πολύ καλή. Ήθελα, λοιπόν, να κάνουμε κάτι ουσιαστικό το οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί, να φέρει αποτελέσματα στις υπηρεσίες του δήμου Καβάλας. Στείλαμε με αλληλογραφία μία συγκεκριμένη θεματολογία όσον αφορά το τι θα μας ενδιέφερε να δούμε κατά την εκεί επίσκεψή μας, όπως και πραγματικά έγινε. Συνεργαστήκαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο των οικονομικών του Δήμου Νυρεμβέργης, τον κ. Ρίντελ. Η υπηρεσία του, όντως, ετοίμασε για τρεις μέρες πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις οι οποίες είχαν να κάνουν ακριβώς με τα θέματα τα οποία μας ενδιέφεραν. Να αναφέρω, ενδεικτικά, το κομμάτι των προμηθειών και το πώς ακριβώς λειτουργεί το αντίστοιχο τμήμα στο δήμο Νυρεμβέργης. Το κομμάτι των φόρων, των εσόδων, πώς βεβαιώνονται, με ποια διαδικασία εισπράττονται, όπως επίσης και θέματα προϋπολογισμού και ισολογισμού».
ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ… ΣΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ
«Η αλήθεια είναι –και βέβαια κάτι που το περιμέναμε, το γνωρίζαμε- ότι υπάρχουν πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες διαφορές όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία και σε σχέση με την Ελλάδα. Εκεί, πραγματικά, υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητη από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις οι οποίες, δυστυχώς, εδώ δεν υπάρχουν. Με όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία τα γνωρίζουμε, με την υποχρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δήμους ή με το να στέλνονται τα συγκεκριμένα κονδύλια όποτε θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση και πάει λέγοντας –με όλα αυτά τα γνωστά προβλήματα που δημιουργούνται με τη βιωσιμότητα των δήμων. Εκεί, λοιπόν, έχουμε μία τελείως διαφορετική κατάσταση. Συνταγματικά κατοχυρωμένη η ανεξαρτησία, συνταγματικά κατοχυρωμένο το τι ακριβώς θα εισπράξει άμεσα ο δήμος και όχι μέσω της κεντρικής διοίκησης και πάει λέγοντας. Μετά από πραγματικά τρεις πολύ ενδιαφέρουσες μέρες, μ’ ένα πρόγραμμα ημερήσιο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, καταλήξαμε σε 3-4 σημεία όπου πραγματικά θεωρούμε και εντοπίσαμε κατά τις εκεί παρουσιάσεις, κάποια σημεία τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και εδώ από τις υπηρεσίες μας, επιφέροντας πραγματικά πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο ως προς τη λειτουργία των υπηρεσιών, με τις σχέσεις τους με τον πολίτη, αλλά και γενικότερα τη λειτουργία του δήμου. Συμφωνήσαμε, λοιπόν και ζητήσαμε από την αρμόδια, αντίστοιχη, οικονομική υπηρεσία να υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα μία εμβάθυνση πάνω σ’ αυτά τα 3-4 σημεία τα οποία εντοπίστηκαν και αυτό είναι, λοιπόν, κάτι το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται, θεωρώ, μετά το καλοκαίρι όπου εκεί ζητήσαμε, αν είναι δυνατόν, να έρθουν εδώ επί τόπου αυτά τα στελέχη της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Νυρεμβέργης έτσι ώστε στο πεδίο, ακριβώς εκεί που πρόκειται να εφαρμοστεί κάτι, να δούμε τις λύσεις σε πρακτικό επίπεδο και να μεταφερθούν όλες αυτές οι καλές πρακτικές προς το δήμο Καβάλας. Ήδη είχα ένα e-mail από τον εκεί υπάλληλο ο οποίος συντόνιζε όλη αυτήν τη διαδικασία, όπου μας έχουν αποσταλεί όλο αυτό το υλικό το οποίο μας παρουσιάστηκε έτσι ώστε να το έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή και ήδη από τώρα να ξεκινήσουμε και ‘μεις να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτούς τους τομείς».