Με νέα κριτήρια αξιολόγησης το επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», δηλώσεις Α. Παυλίδη

 

 

 

Ξεκίνησε η διαβούλευση από το ΤΕΕ και τους μηχανικούς για την κατάθεση προτάσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ κ. Απόστολος Παυλίδης σημείωσε ότι υιοθετήθηκαν πολλές προτάσεις από τους μηχανικούς του ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «έχει γίνει η προδημοσίευση του οδηγού του νέου Εξοικονομώ και έχει δοθεί περιθώριο μέχρι τις 17 του μήνα προκειμένου να διατυπωθούν γνώμες, προτάσεις, αντιρρήσεις επί του δημοσιευμένου κειμένου. Όλο αυτό το διάστημα, από τον περασμένο Ιανουάριο που ξεκίνησε για την περιοχή μας το προηγούμενο Εξοικονομώ, είμαστε σε διαβούλευση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Έτσι, στο νέο Εξοικονομώ που πρόκειται να τρέξει το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν ισχύει το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας που τις προηγούμενες φορές είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Αυτό καταργήθηκε και έχει μπει μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, θα αξιολογηθούν και θα βαθμολογηθούν. Επομένως, θα ληφθούν κριτήρια όπως η παλαιότητα του κτηρίου, η εξοικονόμηση ενέργειας που πετυχαίνει, κοινωνικά κριτήρια δηλαδή χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκή οικογένεια, ΑμΕΑ. Επίσης βαθμολογείται το κλίμα της κάθε περιοχής. Θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση μια πρόταση στην Καβάλα από μία πρόταση στην Κρήτη».

ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «υιοθετήθηκαν πολύ σημαντικές προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου και τώρα σε συνέχεια αυτής της διαβούλευσης που έγινε το προηγούμενο διάστημα κι αυτές τις μέρες έχουμε απευθύνει και πρόσκληση στους συναδέλφους μηχανικούς του τμήματός μας προκειμένου να μας στείλουν προτάσεις, να τις υιοθετήσουμε και να κάνουμε ένα συνολικό υπόμνημα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σ’ αυτό το Εξοικονομώ που όπως δείχνουν τα πράγματα θα ξεκινήσει γύρω στα τέλη Οκτωβρίου, θα έχεις περιθώριο 30 μέρες για να επεξεργαστείς την αίτησή του και στη συνέχεια θα έχεις ένα χρόνο για να υλοποιήσεις όλες τις ενέργειές σου που αιτείσαι να κάνεις.

Είμαστε αισιόδοξοι κι επειδή τα κριτήρια είναι διαφορετικά πολλοί μηχανικοί που πριν δεν ήθελαν να ασχοληθούν, διότι το σύστημα δεν ευνοούσε την επιστημονική δουλειά, τώρα θα το κάνουν. Μέχρι την Παρασκευή ολοκληρώνουμε τη διαβούλευση και περιμένουμε τις οριστικές ημερομηνίες. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει αγκαλιαστεί από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση