Με μεγάλη συμμετοχή λειτουργούν οι Λέσχες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας

Στη Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας λειτουργούν Λέσχες Ανάγνωσης που έχουν αγκαλιαστεί από το κοινό. Η υπεύθυνη της Λέσχης κ. Κατερίνα Κουμανίδου έκανε ενημερωτικές δηλώσεις, κάνοντας γνωστό ότι αυτές είναι θεματικές.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ένας από τους βασικούς σκοπούς κάθε βιβλιοθήκης είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας. Μια δράση για να το πετύχουμε αυτό είναι οι Λέσχες Ανάγνωσης. Γι’ αυτόν το λόγο ξεκινήσαμε πριν 3 χρόνια, δειλά- δειλά, τη δημιουργία τριών Λεσχών, της ψυχολογίας, του αστυνομικού μυθιστορήματος και του ιστορικού μυθιστορήματος. Πήγαν πάρα πολύ καλά. Δημιουργήθηκαν από κάποιες ομάδες ανθρώπων που είτε γνωρίζονταν μεταξύ τους είτε όχι και είχαν βασικό σκοπό την ανάγνωση βιβλίων και την εκτενή ανάλυση των θεμάτων που διαπραγματεύονται τα βιβλία που διαβάζουν. Εκτός αυτού δημιουργήθηκαν φιλίες, σχέσεις ανθρώπων που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες. Βλέπουμε χρόνο με το χρόνο οι Λέσχες γίνονται κομμάτι της ζωής πολλών συμπολιτών μας. Δεχόμαστε προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεματικών Λεσχών. Φέτος δεχθήκαμε πρόταση για άλλες τρεις, δηλαδή Ρώσων κλασικών λογοτεχνών, μαθηματικής λογοτεχνίας και με θέματα που αφορούν την πόλη μας κοινωνικά, ιστορικά, αστικά. Εμείς θα στηρίξουμε το έργο όσο μπορούμε και καλούμε όλο τον κόσμο να τηλεφωνήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και να δηλώσει συμμετοχή στα τμήματα –μπορεί και σε περισσότερα από ένα.

Κάθε τμήμα της Λέσχης πρέπει να είναι μάξιμουμ 12 ατόμων, για να μπορεί να γίνει συζήτηση και να μπορεί το κάθε μέλος να πει την άποψή του. Αν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή θα κάνουμε 2 και 3 τμήματα. Οι συναντήσεις γίνονται απογευματινές ώρες. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για αν δημιουργήσουμε νέες σχέσεις και να μοιραστούμε κοινά ενδιαφέροντα με συμπολίτες μας.

Η αντίληψη του καθένα είναι διαφορετική. Άλλα τα ενδιαφέροντα του καθενός. Ακόμη και μέσα σε μία Λέσχη τα θέματα που προτείνονται για την ανάγνωση των βιβλίων είναι διαφορετικά».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή μπορεί να τηλεφωνήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο 2513 500400. Θα δηλώσει όνομα και τηλέφωνο σε πρώτη φάση και μετά θα επικοινωνήσουν μαζί του οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του τμήματος για το οποίο ενδιαφέρεται. Τα τμήματα θα γίνουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ενώ μέχρι τότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των παλιών τμημάτων. Αυτή θα είναι η τρίτη χρονιά λειτουργίας τους.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Για τη γενική εικόνα της λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είπε ότι «ξεκινήσαμε το χειμερινό ωράριο, είμαστε καθημερινά ανοικτοί από τις 9πμ έως τις 3.30μμ εκτός από την Τρίτη και την Τετάρτη που είμαστε απογευματινές ώρες (1μμ-8μμ). Ο χειμώνας θα είναι πάλι πλούσιος, θα έχουμε πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις σε επίκαιρα θέματα, πολλές δράσεις για παιδιά. Από το καλοκαίρι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης και θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αυτό λειτουργεί από το 2018 κι έχει στόχο να ενισχύσει τις επισκέψεις σχολικών τάξεων στις βιβλιοθήκες αλλά και τη δημιουργία μιας σταθερής ομάδας παιδιών που θα επισκέπτονται τα απογεύματα τη βιβλιοθήκη για να παρακολουθούν τις δράσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.