Με απόφαση του Δασαρχείου Καβάλας από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται η δασοξύλευση στα ορεινά του Νομού
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Με απόφαση του Δασαρχείου Καβάλας από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται η δασοξύλευση στα ορεινά του Νομού . Σύμφωνα με την δασάρχη κ. Γεωργούση η δασοξύλευση επιτρέπεται μόνο για οικιακή χρήση και το όριο είναι 5 τόνοι.
Στις δηλώσεις της η κ. Γεωργούση τόνισε πως «σύμφωνα με τη δασική απαγορευτική διάταξη που ισχύει, από 1 μέχρι 31 Οκτωβρίου οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δικαιούνται να συλλέξουν καυσόξυλα για τις ατομικές τους ανάγκες, μόνο για οικιακή χρήση. Ούτε για πνοιμιοστάσια, ούτε για ταβέρνες, ούτε για οτιδήποτε άλλο, μόνο για οικιακή χρήση. Τα είδη που επιτρέπονται είναι αυτά τα συνηθισμένα, πουρνάρια κλπ, οι περιοχές είναι μέσα στα διοικητικά όρια της κάθε τοπικής κοινότητας και η ποσότητα που μπορούν να συλλέξουν είναι μέχρι πέντε τόνους. Αυτή είναι μια προσπάθεια για να βοηθηθούν οι παραδασόδιοι πληθυσμοί και για να τους βοηθήσουμε γιατί ζουν σε κάποιες πιο δύσκολες συνθήκες από τους ανθρώπους των πόλεων και τις πεδινές περιοχές. Ούτε για το λέβητα που θέλει τους 20 τόνους δεν δικαιολογείται, αυτό το πρόγραμμα ισχύει από παλιά, ίσχυε για τους ανθρώπους που είχαν σόμπες, δεν μπορούμε δηλαδή να καταστρέψουμε το δάσος για να μπορούν κάποιοι να έχουν 20 και 40 τόνους. Αυτό έχει επιπτώσεις, κατάσχονται τα ξύλα, κατάσχεται το μηχάνημα το αλυσοπρίονο με το οποίο γίνεται η υλοτομία, κατάσχεται το αυτοκίνητο με το οποίο μεταφέρονται τα ξύλα, έχει πρόστιμα διοικητικά τα οποία βεβαιώνονται στην εφορία. Κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε το δάσος. Ταυτόχρονα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο όμως που επιτρέπεται, χωρίς να προκαλέσουμε βλάβη στο δάσος. Γιατί το δάσος δεν είναι μόνο για μια μέρα και δύο, είναι για όλα τα χρόνια, επομένως όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να συλλέγουν με τον τρόπο που πρέπει και με τις ποσότητες που πρέπει ούτως ώστε να μην έχουμε επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα γενικά. Αυτή είναι μια απόφαση του Δασαρχείου Καβάλας, προσπαθήσαμε να περιορίσουμε το διάστημα το οποίο ήταν πολύ μεγάλο και γινόταν μια κατασπατάληση αυτού του θέματος. Βάλαμε τον Οκτώβριο αν και διαμαρτύρονται κάποιοι που είναι πιο χαμηλά γιατί έχουν άλλες δουλειές, αλλά αυτό δεν είναι για αυτόν που έχει το αμπέλι και δεν μπορεί να πάει να συλλέξει ξύλα. Είναι για τα ορεινά, τα οποία αυτή τη στιγμή πρέπει να συλλέξουν τα ξύλα τους γιατί από το τέλος του μηνός ο καιρός εκεί θα είναι πολύ άσχημος».
ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Για τη δασοπροστασία η κ. Γεωργούση ανέφερε πως «λόγω του ότι γίνονται συνεχείς περιπολίες υπάρχουν προγράμματα ειδικά τα οποία εφαρμόζονται για τη δασοπροστασία, κι έχει περιοριστεί σημαντικά η λαθροϋλοτομία. Βέβαια ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%%, διότι δυστυχώς πάντα υπάρχουν κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Όμως είμαστε σε καλό δρόμο».