ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των σεισμών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των σεισμών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρος Κυβράκης σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας δεν έχει σεισμικότητα παρ` όλα αυτά οφείλουν να προετοιμαστούν για αυτό το φυσικό γεγονός.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε χρόνο, εμείς το έχουμε αφήσει σε επίπεδο Συντονιστικού, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και θα συνεχίσουμε και μετά το Συντονιστικό. Αλλά απλά τα Συντονιστικά Όργανα σηματοδοτούν κάτι και πρέπει να παρθούν και κάποιες αποφάσεις και θα δρομολογηθούν και κάποιες δράσεις στην πορεία όσον αφορά προσεισμικά μέτρα για τους σεισμούς. Μετά θα ακολουθήσει το Συντονιστικό για πλημμύρες χιονοπτώσεις που θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Και αυτό είναι προγραμματισμένο, απλά τα φαινόμενα πλημμυρών, χιονοπτώσεων όπως και δασικών πυρκαγιών είναι φαινόμενα τα οποία εκδηλώνονται δεν τα αποφεύγουμε, ενώ οι σεισμοί είναι βέβαια φυσικό φαινόμενο, είναι ίσως το πιο επικίνδυνο από τα φυσικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες, η περιοχή μας δεν θεωρείται σεισμογενής περιοχή, παρόλα αυτά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων, κυρίως του ΟΑΣΘ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ερωτηθείς τι εμπειρία διαθέτουν οι αρμόδιοι στην περιοχή μας, σημείωσε πως «η εμπειρία σε επίπεδο φαινομένων είναι πάρα πολύ φτωχή, τουλάχιστον για τις γενιές μας. Γιατί έχει μεγάλη περιοδικότητα το φαινόμενο στην περιοχή. Παρόλα αυτά η περιοχή έχει πληγεί από σεισμούς, απλά η περιοδικότητα είναι κάθε 100-150 χρόνια. Έχουμε σχετικά δίπλα μας κι ένα ρήγμα αυτό της Ανατολίας και αυτό δίνει φαινόμενα σε βάθος χρόνου. Εμείς όμως επειδή ακριβώς δεν έχουμε στοιχεία με προγνώσεις όπως έχουμε σε άλλα φυσικά φαινόμενα όπου έχουμε και εμπειρία δυσάρεστη από την περσινή χρονιά με δασικές πυρκαγιές και χιονοπτώσεις, είχαμε δυο έντονα φαινόμενα, αυτό το καθιστά και λίγο επικίνδυνο. Σε άλλες περιοχές που είναι σεισμογενείς και ο κόσμος και οι φορείς και όλοι ζουν με αυτό το φαινόμενο και ξέρουν και πώς θα το αντιμετωπίσουν καλύτερα. Εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα αντανακλαστικά, να φροντίσουμε ούτως ώστε να αποκτήσουμε μια ετοιμότητα, μια γνώση περισσότερη πάνω σε αυτό το θέμα ούτως ώστε αν συμβεί κι όποτε συμβεί να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *