ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θάσο και η καταγραφή των ζημιών

Συνεχίζεται ο καθαρισμός των ρεμάτων στη Θάσο με την παράλληλη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων ώστε να αποφευχθούν πλημμύρες λόγω της φωτιάς που κατέστρεψε 68.000 στρέμματα. Επίσης θα εκπονηθούν 3 αντιπλημμυρικές μελέτες το αργότερο σε 10 ημέρες από το Δασαρχείο Θάσου, όπως έγινε γνωστό από τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Πλαφαδέλη.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλαφαδέλης στις δηλώσεις του σημείωσε πως «όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση γενικά των πληγέντων περιοχών, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και περίπου μια βδομάδα, δηλαδή από την προηγούμενη Τρίτη, Τετάρτη έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των ρεμάτων. Ξεκινήσαμε από τον Πρίνο μια και έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τη λεκάνη απορροής και τη διάθεση των νερών που θα προκύψουν και ήδη συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μηχανήματα σχεδόν σε όλα τα χωριά που έχουν πληγεί. Πρέπει να καθαριστούν όλα τα ρέματα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ

Όπως συμπλήρωσε «το δεύτερο το πιο σημαντικό που προέκυψε τη Δευτέρα σε μια συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή Δασών που παλιά ήταν δασάρχης στο Νομό Χαλκιδικής, είναι το θέμα της επέμβασης του Δασαρχείου μέσα στο δάσος το καμένο με δημιουργία κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων και γενικώς αντιπλημμυρικών έργων μέσα στο δάσος με υδατοφράγματα, έτσι ώστε να συγκρατηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού ψηλά στο βουνό και του χώματος και να μην έχουμε προβλήματα συσσώρευσης μέσα στα ρέματα που θα δημιουργούσαν πλημμύρες στα χωριά. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μελετών γιατί απαιτούνται δυστυχώς κάποιες μελέτες. Βασικά θα γίνουν τρεις μελέτες γιατί υπάρχει μια διαφορετικότητα όσον αφορά τις περιοχές που έχουν πληγεί. Αυτές θα γίνουν πάρα πολύ γρήγορα, από ότι συζητήθηκε θα ανατεθούν σε διαφορετικά άτομα ώστε να γίνουν γρήγορα, πιστεύω μέσα το πολύ σε δέκα μέρες. Στη συνέχεια με αυτεπιστασία συνεταιρισμών υλοτόμων από τη Χαλκιδική κυρίως θα δημιουργηθούν όλες αυτές οι παρεμβάσεις μέσα στο δάσος. Τρέχουμε γενικώς, υπάρχει πάρα πολύ δουλειά, υπάρχει το οικονομικό κομμάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα. Επίσης έχει ήδη ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ από τις υπηρεσίες του δήμου η καταγραφή των ελαιοδέντρων που έχουν καταστραφεί των πνοιμιοστασίων, σχεδόν ολοκληρώνεται η διαδικασία, θα κρατήσει όλη τη βδομάδα. Κυρίως αφορά τις περιοχές του Πρίνου, Σωτήρος, την Καλλιράχη και τον Ποτό – Θεολόγο. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Η βροχή που έπεσε τη Δευτέρα κράτησε λίγο, βοήθησε όμως να σβήσουν και οι τελευταίες μικρές εστίες που υπήρχαν μέσα στο δάσος και έτσι και η Πυροσβεστική να βοηθηθεί σε αυτό το σημείο, ελπίζουμε ο καιρός από δω και πέρα να είναι καλός να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα τα τελειώσουν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε όσο γίνεται τις επιπτώσεις από αυτήν την τρομερή πυρκαγιά και τη συμφορά που βρήκε το νησί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *