Μετά από αγώνα 20 ετών δικαιώθηκαν οι απολυμένοι στα Πετρέλαια
Δικαιώθηκαν δικαστικά οι απολυμένοι στα Πετρέλαια το 1998, μία απόφαση που είναι άμεσα εκτελεστή. Ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Εργαζομένων στην Καβάλα Oil κ. Βαγγέλης Παππάς σημείωσε ότι είναι μία ιστορική απόφαση και δικαίωση για τους εργαζομένους.
Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι μία ιστορία που πέρασε από 40 κύματα. Έχει να κάνει με τις παράνομες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στα πετρέλαια το Δεκέμβριο του 1998. Στην αρχή, πρωτόδικα δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι διότι ήταν παράνομες οι απολύσεις. Μετά, στο Εφετείο χάθηκε αυτή η υπόθεση. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκείνη την εποχή οι απολυμένοι της Good Year είχαν κερδίσει. Επαναφέραμε πίσω την απόφαση του Εφετείου και στον Άρειο Πάγο δικαιωθήκαμε με αποτέλεσμα να περιμένουν 20 χρόνια που να εκτελέσουν, γιατί εν τω μεταξύ είχε διαλυθεί η κοινοπραξία που εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια του Πρίνου και κατ’ αυτόν τον τρόπο υπήρχε τότε μία παρελκυστική τακτική, μπορούμε ή δεν μπορούμε να επιδώσουμε. Κατέληξαν ότι μόνο στον Καναδά μπορεί να γίνει αυτό. Στην ουσία επανήλθε το 2015 ενώ φαινόταν ότι ήταν χαμένη σαν εκτέλεση αυτή η απόφαση. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων των πετρελαίων ο κ. Θεοδοσίου, με μία επιμονή να εμπλακούν τα Ελληνικά Πετρέλαια σαν μέτοχοι τότε και ήταν τότε αμιγώς κρατική επιχείρηση, ήθελαν να την στρίψουν δια του αρραβώνος. Δηλαδή να μην φαίνονται ότι έχουν ευθύνες σαν μέτοχοι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συμβούν περίεργα πράγματα. Στην πρώτη φάση οι συνταξιούχοι που είναι ο κύριος όγκος, να μην δικαιωθούν αλλά στη δεύτερη φάση οι νυν εργαζόμενοι που ακολούθησαν με δικό τους δικόγραφο, να δικαιωθούν με απόφαση άμεσα εκτελεστή. Έχουμε δηλαδή ένα γεγονός που δεν δικαιώνει όλους αλλά δικαιώνει τους 52 ενώ 180 άτομα τα αφήνει απ’ έξω. Υπάρχει μια συνεννόηση ώστε να οδηγηθούν και να δικαιωθούν πλήρως όλοι οι εργαζόμενοι γιατί αυτό είναι το σωστό».
ΣΥΝΕΥΘΥΝΗ
Ακολούθως ανέφερε ότι «Οι απολύσεις είχαν γίνει από την NAPC, Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγίου. Αυτή ήταν εντολοδόχος. Ήταν μια εργολαβική εταιρεία που λειτουργούσε εδώ τα πετρέλαια αλλά ιδιοκτησιακά ανήκε σε μια κοινοπραξία που τη μεγαλύτερή της μετοχική σύνθεση, το 67% νομίζω, το είχε η Denison και σήμερα έχει αλλάξει η ονομασία της, αλλά είχαν και τα Ελληνικά Πετρέλαια ένα ποσοστό στο βόρειο Πρίνο πολύ μεγαλύτερο. Ήταν και αυτοί μέτοχοι, ήταν και μια άλλη εταιρεία η Poseidon και νομίζω άλλη μία. Η σύνθεσή τους ήταν με 4 εταιρείες. Κύριος μέτοχος, όμως, ήταν η Denison. Και όταν μιλούσαμε για κοινοπραξία απευθυνόμασταν σ’ αυτήν. Όμως είχαν ευθύνη και τα Ελληνικά Πετρέλαια γιατί διατηρούσαν κα διατηρούν ακόμη και σήμερα ποσοστά στις περιοχές έρευνας. Στην ουσία ήθελαν να αποκρύψουν τη συνευθύνη που είχαν απέναντι στις παράνομες απολύσεις, που ήταν παράνομες γιατί ούτε ο υπουργός ούτε ο νομάρχης είχαν δώσει άδεια γι’ αυτές. Παρ’ όλα αυτά προχώρησαν και αυτό κρίθηκε παράνομο. Κι αν προστεθούν και οι υπερημερίες, υπολογίζεται ένα ποσό παραπάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ».
ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Και πρόσθεσε ότι «Η μεγάλη δικαίωση είναι η επαναλειτουργία. Το ότι σήμερα τροφοδοτείται και η ελληνική οικονομία αλλά και η τοπική από αυτήν την εκμετάλλευση, αυτό είναι το μεγαλείο. Τα πετρέλαια μας τα είχαν στερήσει κάποιοι καθαρά για προσωπικούς λόγους γιατί έβλεπαν ότι ανήκουν μόνο σ’ αυτούς. Ότι συνεχίζει για 20 χρόνια αυτή η εκμετάλλευση και μάλιστα σε πιο δυνατές βάσεις από ‘δω και πέρα με νέες εξορύξεις και νέους σχεδιασμούς για το μέλλον, αυτό είναι το μεγαλείο. Το άλλο είναι η επιβράβευση των αγώνων, γιατί πάντα αυτό το κλείσιμο και οι απολύσεις είχαν την παρανομία μέσα τους και γινόταν καθαρά για σκοπούς 2-3 ατόμων».