Μελέτη για την παραγωγή πέλετ που θα προκύψει από τα καμένα και άρρωστα πεύκα της Θάσου εκπονεί ο Δήμος Θάσου
Ο Δήμος Θάσου εκπονεί μία μελέτη για την παραγωγή πέλετ που θα προκύψει από τα καμένα και άρρωστα πεύκα του νησιού. Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως είναι μία διαδικασία που θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη για τη Θάσο.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «το πέλετ θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Η Θάσος έχει δημοτικά δάση. Αυτά τα δάση γηράσκουν, καταρρέουν, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον όπως τα παλιά χρόνια που ήταν πηγή ζωής και οι κάτοικοι του νησιού πραγματικά απασχολούνταν και κέρδιζαν μέσα από την καλλιέργεια του δάσους. Άρα λοιπόν εδώ έχουμε πολλαπλά και παράλληλα οφέλη. Βεβαίως ευνοεί και η νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ορίζονται σήμερα. Ήδη η συζήτηση είχε ξεκινήσει κάποιους μήνες πριν με το ΚΑΠΕ, το νομικό πρόσωπο από το υπουργείο Ενέργειας που έχει ως αντικείμενο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Περιμένουμε λοιπόν να βγει και το πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων. Η ενεργειακή κοινότητα είναι ένας φορέας που συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, συμμετέχουν συνεταιρισμοί, σύλλογοι και φυσικά πρόσωπα. Και έχουν ως αντικείμενο ακριβώς την παραγωγή της πράσινης ενέργειας. Εδώ λοιπόν μέσα από αυτήν τη διαδικασία, από αυτό το πρόγραμμα, θα μπορούμε αραιώνοντας το δάσος από τα άρρωστα πεύκα, ακόμα και από τα κλαδέματα της ελιάς που σήμερα κακώς τα καίμε αλλά δεν είναι και εύκολη η διαχείρισή τους, όλη αυτή λοιπόν η βιομάζα θα κατευθύνεται σε δυο πράγματα. Θα δούμε τι θα δείξει η μελέτη την οποία εκπονούμε. Εκπονείται λοιπόν μελέτη για να δούμε από τη βιομάζα αυτή θα παράγουμε πέλετ, θα παράγουμε τηλεθέρμανση, θα παράγουμε και τα δύο; Θα δούμε λοιπόν τι είναι βιώσιμο και τι στοχεύει εκτός από τα οφέλη που προανέφερα να έχουμε κι ένα ακόμη. Ο Δήμος Θάσου να είναι πράσινος δήμος όχι μόνο επειδή έχει πεύκα και βλάστηση, αλλά επειδή αγαπά το περιβάλλον και επειδή συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον πλανήτη. Είναι πρωτοπόρος αυτή η πρωτοβουλία και πιλοτική και νομίζω ότι θα είμαστε και πάλι αυτοί οι οποίοι θα ανοίξουν το δρόμο και στους υπόλοιπους δήμους και φορείς της Ελλάδας. Θα φέρει κέρδη οικονομικά, περιβαλλοντικά και θα ανοίξει και θέσεις εργασίας».
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Συμπλήρωσε πως «ήμουν στην Αθήνα και για αυτό το θέμα στο υπουργείο Ενέργειας και για πολλά άλλα βεβαίως που απασχολούν τα έργα του νησιού, αυτά που εκτελούνται και αυτά που πρόκειται να ανοίξουν για να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας. Έχουμε πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρακολουθούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, οι χρηματοδοτήσεις, τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ σχετικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Είναι μια διαρκής επαφή και επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία με κύριο στόχο την καλή διαχείριση του περιβάλλοντος. Είτε αυτά είναι υγρά απόβλητα, στερεά απόβλητα ή παραγωγή πράσινης ενέργειας».