Μειωμένο ΦΠΑ, κάλυψη εξόδων εργασιών μετά τις πυρκαγιές και στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Θάσου στο κτήριο της πρώην ΔΟΥ τα κυριότερα αιτήματα του δημάρχου

Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ εξασφάλισε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη τη συνέχιση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για το νησί λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Επίσης ο δήμαρχος Θάσου έθεσε και μία σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων στον υπουργό που αφορούν το νησί, αλλά και τους συμβασιούχους.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Χατζηεμμανουήλ σημείωσε πως «το θέμα το οποίο απασχολεί όλους τους δήμους είναι το νέο νομοσχέδιο, βέβαια για αυτό ο διάλογος είναι ανοιχτός μεταξύ ΚΕΔΕ, των εκπροσώπων μας δηλαδή στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Ο χρόνος ήταν λίγος για να αναπτύξουμε ένα τόσο μεγάλο θέμα, έγιναν νύξεις μόνο πάνω στο νέο νομοσχέδιο. Το θέμα που απασχολεί όλους τους δήμους και βέβαια και το Δήμο Θάσου είναι πώς θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι τους οποίους απασχολήσαμε κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης με το νόμο που τότε εκδόθηκε, μας υποχρέωσαν να παρατείνουμε τις συμβάσεις τους και τώρα με μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έρχεται να βάλει φρένο στις πληρωμές και με ένα ΦΕΚ που δεν είναι σαφές, ούτως ώστε να δώσει λύση και αυτοί οι άνθρωποι να μην ταλαιπωρούνται και να πάρουν τα χρήματά τους όπως δικαιούνται. Λοιπόν αυτό που προτείνεται είναι κατά παρέκκλιση να πληρωθούν αφού και εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να υπακούσουμε σε έναν νόμο που ζητούσε την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων. Οι δήμοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή μεταξύ σφύρας και άκμονος, ενός Ελεγκτικού Συνεδρίου και μιας κυβερνητικής απόφασης, ενός νόμου, αλλά στην πιο δεινή θέση είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάστηκαν και δεν μπορούν να αμειφθούν σε εποχές πάρα πολύ δύσκολες».

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Συμπλήρωσε δε πως «το θέμα στο οποίο εστίασα ως δήμαρχος Θάσου ήταν η παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που υπογράφηκε προχθές από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον κ. Καπάκη μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη και εισήγηση δική μας και τεκμηρίωση, κάτι το οποίο είναι ένα πλαίσιο πολύ καλό στο να μπορέσουν να προχωρήσουν οι εργασίες χωρίς αγκυλώσεις γραφειοκρατικές. Επίσης ζητάμε ένα υπόλοιπο 150 χιλιάδων από τον κωδικό του υπουργείου Εσωτερικών για να καλύψουμε τα έξοδα που έχουν γίνει για καύσιμα και όλες τις εργασίες που έγιναν αμέσως μετά τις πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου. Και αυτό που ζητήθηκε επίσης από μένα είναι η Θάσος να περάσει όπως και άλλα νησιά στο μειωμένο ΦΠΑ. Αυτό για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της ανοδικής πορείας στον τουριστικό τομέα του νησιού, είναι πολύ καλό για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας και κατ΄ επέκταση του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Δηλαδή ένα νησί το οποίο κινείται με τέτοια ταχύτητα στην κορυφή πλέον των τουριστικών προορισμών της χώρας, πρέπει να έχει προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας. Θα βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό ο μειωμένος ΦΠΑ. Όταν ένα νησί βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, δεν μπορεί να μην έχει μειωμένο ΦΠΑ, είναι σχήμα οξύμωρο».

ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ Δ.Ο.Υ.

Καταληκτικά ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανέφερε πως «τέλος αυτό που ζητήθηκε είναι το κτήριο της ΔΟΥ, πρώην ΔΟΥ Θάσου, το οποίο είναι κτισμένο σε οικόπεδο που δώρισε ο δήμος στο υπουργείο Οικονομικών, να δοθεί για τις ανάγκες στέγασης του δήμου. Σήμερα το κτήριο είναι άδειο, καταρρέει κι ο δήμος πληρώνει ενοίκια. Νομίζω ότι είναι πολύ λογικό το αίτημα. Ούτως ή άλλως αυτό που είπα στον υπουργό, πάρα πολλές υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, Πυροσβεστική, Κέντρο Υγείας, Εφορία κλπ, καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του δήμου. Αυτή η εξοικονόμηση λοιπόν χρημάτων πάλι στο ίδιο το κράτος θα επιστρέψει. Είναι λογικό το αίτημά  μας, οικονομία θα κάνουμε και θα ελαφρύνουμε υποχρεώσεις του κράτους στο δήμο μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση