ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Μειωμένος κατά 10% με 20% ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου σε σχέση με πέρσι

Μειωμένη λίγο σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας αναφορικά με το εκπτωτικό 10ήμερο που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε ότι σε γενικές γραμμές το καταναλωτικό κοινό ανταποκρίθηκε σε αυτό το δεκαήμερο προσφορών δίνοντας μία οικονομική ανάσα στους εμπόρους της αγοράς.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Λεμονίδης ανέφερε πως «το εκπτωτικό δεκαήμερο όπως και οι προηγούμενες ημέρες προ του δεκαημέρου ο τζίρος είναι λίγο πιο κάτω σε σχέση με το περσινό δεκαήμερο. Το ποσοστό κυμαίνεται από 10% ως 20% σε σχέση με πέρσι για την ώρα. Οπότε για την Κυριακή που είναι μέσα στο δεκαήμερο και για αυτό το λόγο και είναι ανοιχτά τα καταστήματα, ισχύει ακριβώς το ίδιο. Όσα χρήματα είχαμε κάνει ως τζίρο πέρσι την Κυριακή στο εκπτωτικό δεκαήμερο κατά 20% ήταν πιο κάτω φέτος την Κυριακή που ανοίξαμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δηλαδή αναλογικά όλες οι μέρες έτσι πάνε και πιστεύω ότι έτσι θα κλείσει το εκπτωτικό δεκαήμερο, διότι φάνηκε από την αρχή αυτό, από την πρώτη μέρα φάνηκε ότι υπάρχει το ενδιαφέρον σε σχέση με τον Οκτώβριο που ήταν μηδενικό το ενδιαφέρον, αλλά είναι ενδιαφέρον που είναι πιο μικρό σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο κόσμος έχει υπαρκτά προβλήματα τα οποία άπτονται των οικονομικών και της τσέπης του κάθε καταναλωτή και της κάθε οικογένειας. Από κει και μετά είναι η όλη κατάσταση η οποία είναι πολύ μπερδεμένη, πολύ συγκεχυμένη, πάλι δηλαδή εκεί που λίγο πάει να ανασάνει το καλοκαίρι ο καταναλωτής και η οικογένεια γενικά, εκεί έρχεται ένα κλίμα αβεβαιότητας, μια κατάσταση περίεργη που δεν αφήνει ελεύθερο το μυαλό, έστω και σε αυτούς που έχουν κάποια χρήματα λίγα στην τσέπη τους για να καταναλώσουν».

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Κληθείς να εκτιμήσει ο κ. Λεμονίδης αν τελικά έχει νόημα να ανοίγει η αγορά τις Κυριακές, σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή που είχε βγει το συγκεκριμένο μέτρο στο πλαίσιο της αγοράς, εμείς είχαμε πει ότι είμαστε αντίθετοι ξεκάθαρα. Από κει και μετά όμως όταν ένα θέμα συνεχίζεται και βλέπουμε ότι υπάρχουν καταστήματα τα οποία παρασύρονται και ανοίγουν και βλέπουμε μια εικόνα που εμείς λέγαμε κλειστά και ήταν το 60% με 70% ανοιχτά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να λες όχι σε κάτι που η πλειοψηφία θέλει. Από κει και μετά εναπόκειται και στον καθένα τι ανάγκες έχει, τι υποχρεώσεις έχει και αν θέλει να ανοίξει, ποιες ώρες θέλει να ανοίξει, αλλά σε μια πόλη σαν την Καβάλα το 90% περίπου μέχρι τις 2 το μεσημέρι είναι ανοιχτά και από εκεί κι έπειτα κλείνουν. Διότι δεν είμαστε ούτε Αθήνα ούτε Θεσσαλονίκη. Από κει και μετά τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, οι Κυριακές δεν δίνουν κάτι παραπάνω στον τζίρο μας συνολικά. Άλλο είναι να βρίσκεσαι σε μια πόλη που μπορεί να υπάρχει περαστικός κόσμος και να υπάρχει εκείνο το Σαββατοκύριακο αρκετά μεγάλο τουριστικό ρεύμα και να πεις ότι θα πάρω κάποια λεφτά που δεν θα τα έπαιρνα Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη, κι άλλο είναι να κάνεις ένα τζίρο που μπορεί να μοιραζόταν στις υπόλοιπες μέρες. Εμείς πάντως οφείλουμε να ακολουθήσουμε την πλειοψηφία και αυτό που επιτάσσει η αγορά».

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ερωτηθείς για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σημείωσε πως «το πρωί της Τρίτης δέχθηκα τηλεφώνημα από την αρμόδια αντιδήμαρχο, είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία. Δεν μας έχουν πει κάτι συγκεκριμένο ακόμα, αλλά σίγουρα αυτά που είχαμε πει σε μια συνάντηση με την κ. Χιώτη Πρασσά, είναι και από πέρσι πολύ ωραία πράγματα που είχαν γίνει σε ότι αφορά τη διακόσμηση αλλά και πολλά καινούρια που πιστεύω ότι θα ευχαριστήσουν τον κόσμο και την πόλη της Καβάλας. Εμείς αυτό που έχουμε πάρει ως απόφαση είναι για τις 9 Δεκεμβρίου τότε που θα γίνει το άναμμα των φώτων να μείνουμε ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ. Στείλαμε ήδη τα έγγραφα στην Περιφέρεια, κάνουμε αυτό που οφείλαμε να κάνουμε στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας που έχουμε και με το Δήμο Καβάλας και με τη συγκεκριμένη αντιδήμαρχο. Γενικότερα το κλίμα βοηθάει πολύ όσον αφορά την κατανάλωση. Αλλά τα προβλήματα είναι άλλα και είναι βασικά, οπότε θα δούμε. ακόμα έχουμε μέρες μπροστά μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *