ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Μειωμένη κατά 30% η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Καβάλα σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Φώτη Πούλο

Μειωμένη κατά 30% εμφανίζεται η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Καβάλα σε σχέση με πέρυσι όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Φώτης Πούλος.  Γεγονός που αποδίδεται σε πολλούς λόγους σύμφωνα με τον ίδιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Πούλος επιβεβαίωσε πως «έτσι ακριβώς είναι. Ήταν αρκετά μαζεμένη η κίνηση έναντι της προηγούμενης χρονιάς, ίσως και λόγω του καιρού. Συντέλεσε και ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει μετά από 1,5 μήνα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης το περίφημο επίδομα, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους καταναλωτές. Υπάρχει σίγουρα και μια οικονομική δυσκολία, ανέβηκε και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, όλα αυτά συντέλεσαν να μην γίνουν αγορές ιδίως τον πρώτο μήνα της σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό που παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι τις τελευταίες μέρες δημιουργήθηκε μια σημαντική αύξηση στις τιμές των καυσίμων και σίγουρα συμπαρασύρει αυτό και το πετρέλαιο θέρμανσης. Έχει ξεπεράσει η μέση τιμή τα 90 με 91 λεπτά το λίτρο και αυτό δημιουργεί κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην κατανάλωση. Η προσπάθεια είναι πάρα πολύ μεγάλη από τους πρατηριούχους. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σήμερα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 47 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο κόστος των προϊόντων είναι πάνω από το 50% οι φόροι. Είναι κάποια πράγματα τα οποία νομίζω είναι παράλογα, όλοι το καταλαβαίνουμε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος να τα κατανοήσει».

ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Ερωτηθείς ο κ. Πούλος αν οι πρατηριούχοι εισπράττουν παράπονα από τους καταναλωτές, σημείωσε πως «σαφώς υπάρχουν παράπονα και αντιδράσεις για ποιο λόγο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης. Εκεί εστιάζεται πάρα πολύ η αντίδραση των καταναλωτών και νομίζω ότι είναι εύλογο το ερώτημα και η δυσαρέσκεια γιατί υπήρχε πάρα πολύς χρόνος όλα αυτά που σχεδιάσανε να πραγματοποιηθούν πριν τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ούτως ώστε να μην υπάρχει τέτοιο θέμα. Συζητάμε τα αυτονόητα. Εδώ και 3-4 χρόνια έτσι λειτουργεί το πετρέλαιο θέρμανσης, αγοράζει ο καταναλωτής, πληρώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και περιμένει μετά από λίγο καιρό να τον πάρει. Αφού υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Μπορούσαν να ανοίξουν την εφαρμογή και από την πρώτη στιγμή οι καταναλωτές να ξέρουν αν δικαιούνται ή δεν δικαιούνται το επίδομα. Αυτή η καταβολή πρέπει να γίνεται άμεσα. Είναι και αυτό πάρα πολύ άσχημο όταν λένε ότι αυτοί που θα πάρουν πετρέλαιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα τα πάρουν τα χρήματά τους αρχές Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Οι καταναλωτές πληρώνουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και πρέπει να τους επιστραφεί ένα μέρος. Αυτό έπρεπε να γίνεται άμεσα. Και είναι πάρα πολύ δύσκολο στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή κυρίως στους συνταξιούχους, σε αυτούς που εισπράττουν πολύ λίγα χρήματα, που έχουν ανάγκη εν πάση περιπτώσει τη ζέστη και τη θέρμανση στο σπίτι τους».

ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ

Στο ερώτημα αν από 1/1/17 θα υπάρξει και νέα αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο κ. Πούλος διευκρίνισε πως «θα έχουμε νέα αύξηση 4 λεπτά στην αμόλυβδη, 8 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 11 λεπτά στο υγραέριο κίνησης. Εξισορροπούνται πάνω κάτω όλες οι τιμές. Δεν μπορούν όμως να εισπράξουν αυτά που θέλουν βάζοντας και ξαναβάζοντας φόρους. Κάθε μέρα οι καταναλώσεις κατρακυλάνε. Όταν κατρακυλάνε οι καταναλώσεις δυο πράγματα συμβαίνουν. Μεγαλώνει το λαθρεμπόριο γιατί δεν έχουν στήσει κανέναν μα κανέναν μηχανισμό για να το περιορίσει και από την άλλη πλευρά μειώνονται τα έσοδα. Είναι δύο τα δεινά που συμβαίνουν στα ίδια τα ταμεία του κράτους εφαρμόζοντας αυτές τις πολιτικές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *