ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Μειωμένη κατά τουλάχιστον 10% είναι η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Β. Λεμονίδη

Μειωμένη είναι η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλη Λεμονίδη, η μείωση αυτή ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Λεμονίδης σημείωσε πως «όλο το Νοέμβριο εκτός από το εκπτωτικό δεκαήμερο όπου δυο τρεις μέρες ήταν καλές εμπορικά, οι υπόλοιπες κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς συνεχίζεται μια κατάσταση που δεν έχει τελειωμό. Πλέον έχουμε καταντήσει να φεύγουν μήνες κι όχι μέρες που δεν μπορούν να αναπληρωθούν, διότι δεν υπάρχει έστω μια ελπίδα ούτως ώστε να μπορέσει να δείξει ότι ο καταναλωτής έχει μια αγοραστική δύναμη. Έχουμε καταντήσει να κάνουμε σχεδόν έξι μήνες το χρόνο εκπτώσεις και πάλι δεν μπορούμε να μαζέψουμε κάποια χρήματα, δεν έχει τη δύναμη ο καταναλωτής. Αυτό είναι το ένα το σκηνικό που βιώνουμε. Το δεύτερο είναι ότι ενώ οι πρώτες πέντε δέκα μέρες κάθε μήνα θεωρούνται οι καλύτερες, δεν έχει διαφανεί αυτό ακόμα. Παρότι περνάμε κάποιες γιορτές οι οποίες είναι σημαντικές δεν έχει διαφανεί ακόμα αυτό στην αγορά. Αυτό που συζητώ με πάρα πολλούς συναδέλφους αυτό που συμβαίνει είναι ότι συσσωρεύονται χρέη σε όλες τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι γιατί μόλις έχει μια δυο μέρες δουλειά έρχεται ξανά ένα σκηνικό που είναι τόσο βαρύ που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και νομίζω ότι η χρονιά αυτή θα κλείσει με αρνητικό πρόσημα. Δεν διαβλέπω ότι μπορεί τις τελευταίες μέρες να αλλάξει κάτι, ούτε τις γιορτινές, απλά θα έχει μερικές μέρες τις παραμονές λίγο κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά μέχρι εκεί. Δεν βλέπω να αλλάζει κάτι. Κάθε πέρσι και καλύτερα λέμε, νομίζω ότι το 2017 είναι το πιο τραγικό έτος για το εμπόριο».

ΠΤΩΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10%

Αναφορικά με την πτώση του τζίρου ο κ. Λεμονίδης εκτίμησε ότι πιθανόν να είναι και κάτω από΄10% αυτήν τη χρονική περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. «Τα δεδομένα είναι τόσο διαφορετικά σε σχέση ακόμα και με τις χρονιές που ήταν μέσα στην κρίση, που πραγματικά η προσαρμογή μας σε αυτά τα δεδομένα εάν χρειαζόταν να κάνουμε κάποιες κινήσεις διορθωτικές στις επιχειρήσεις, τώρα πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα. Και δεν υπάρχει το περιβάλλον αυτό που μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις αλλαγές. Γενικά δεν υπάρχει η δύναμη ακόμα και σε εμάς να μπορούμε να φέρουμε αυτά τα εμπορεύματα που θα έπρεπε να φέρουμε τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχει η αδυναμία πληρωμής σε πάρα πολλούς, είτε είναι προς τρίτους, είτε είναι προς ιδιώτες προμηθευτές, γενικά υπάρχει μια αδυναμία πληρωμής η οποία ξεκινάει από τον καταναλωτή, έρχεται σε εμάς και από μας συνεχίζεται προς τρίτους».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Σχολιάζοντας τις επικείμενες εκλογές του Επιμελητηρίου σημείωσε πως «δυστυχώς δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι εκλογές αυτές δεν θυμίζουν σε τίποτα εκλογές επιμελητηριακές. Έχουν ξεφύγει κάποια πράγματα, δεν είναι της ώρας να σχολιάσω τώρα ποιος φταίει, τι φταίει κλπ, το θέμα είναι ότι δεν τιμά κανέναν η όλη κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί και ο τόσος ντόρος για τις εκλογές του Επιμελητηρίου. Και πραγματικά θα ήθελα να πω ότι όλοι αυτοί που μπορεί να έχουν πετάξει κατηγορίες κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια; Έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους; Και την Τετάρτη στις 13 Δεκέμβρη που θα έχουν τελειώσει οι εκλογές όλοι αυτοί που κινήθηκαν με αυτόν το γνώμονα θα κοιμηθούν ήσυχοι; Θα έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους; Πραγματικά απορώ με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή. Η δύναμη οποιουδήποτε φορέα δεν είναι η διοίκηση. Είναι τα μέλη και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις κάλπες. Όπως στον Εμπορικό Σύλλογο είχαμε ρεκόρ συμμετοχών στις εκλογές, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα. Θα πρέπει το ζητούμενο να είναι η συμμετοχή ούτως ώστε να είναι η μέγιστη. Από κει και πέρα προγράμματα υπάρχουν και των τριών συνδυασμών, ας κρίνει ο καθένας ποιον θέλει να τον εκπροσωπήσει στο νέο Δ.Σ. στο Επιμελητήριο και μετά το πέρας των εκλογών ας σκεφτούν κάποιοι που δεν ξέρω αν έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, ότι αύριο και μεθαύριο θα είμαστε πάλι συμπολίτες, συνάδελφοι και θα πρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια. Να μη σκύβουν τότε τα μάτια στο έδαφος, θα είναι κρίμα για αυτούς» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *