ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Μειωμένη η εμπορική κίνηση στην αγορά της Καβάλας….

Μειωμένη είναι η εμπορική κίνηση στη αγορά της Καβάλας σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο που ευελπιστούν να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης διευκρίνισε ότι αναμένουν σταδιακά να ανέβει η αγοραστική κίνηση.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Λεμονίδης «Αυτή δεν είναι κίνηση εορταστική στην αγορά! Από το 0 πήγαμε στο 1. Δεν μπορεί να θεωρείται αυτό αύξηση της αγοραστικής κίνησης… Ούτε καθημερινή μέρα δεν έχει τόση κίνηση…

Πιστεύουμε ότι ο κόσμος κάποια στιγμή θα βγει στην αγορά, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή που είναι τελευταίες ημέρες πριν τις γιορτές. Αλλά έχουν μειωθεί οι μέρες και οι ώρες δουλειάς και ο καταναλωτής πλέον προσπαθεί  να πάρει τα απολύτως  αναγκαία τα οποία είναι τρόφιμα και κάποια δώρα για τα παιδιά.

Δυστυχώς ακόμη και το μέρισμα που μπήκε στην τσέπη του καταναλωτή, δεν μπορεί να πάει στην αγορά. Άλλες είναι οι προτεραιότητες του κάθε πολίτη και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης είναι αυτά που τελευταία ο ίδιος θα επισκεφθεί.

Ο Δεκέμβρης ξεκίνησε πάρα πολύ άσχημα. Πρώτες ημέρες περιμέναμε μια  κάποια κίνηση αλλά και αυτή δεν ήρθε. Ήρθαν και οι βροχές, άτομο και ψυχή δεν λειτουργούσε στην τοπική μας αγορά.

Δεν νομίζω ότι χειμώνα ή Χριστούγεννα περάσαμε με λιακάδα. Απλά δεν φαίνεται για την ώρα διάθεση του καταναλωτή ν α βγει στην αγορά. Τα μηνύματα είναι αποθαρρυντικά. Όσο για την Κυριακή, βγήκε κόσμος. Υπήρξα κάποιες αγορές αλλά δεν μιλάμε για μια στοχευμένη Κυριακή παρά μια Κυριακή πριν τις γιορτές, που δεν έφερε τον πρόσθετο τζίρο. Είναι ο τζίρος που θα μπορούσε να γίνει μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας.

Απλά τώρα έχουμε τις παραμονές των εορτών, τις Κυριακές που θα είμαστε ανοικτά. Κάθε επτά χρόνια τυχαίνει οι παραμονές  Χριστουγέννων να συμπίπτουν με την  Κυριακή και φέτος ελπίζουμε και πάλι σε μια καλή κίνηση. Όμως αυτό που προέχει είναι να δούμε πως πήγαμε εμπορικά σε όλο το 2017. Να εκτιμήσουμε δηλαδή συνολικά το αποτέλεσμα» κατέληξε ο ίδιος.  Πρόσθεσε δε πως η εμπορική κίνηση την περασμένη Κυριακή ήταν ικανοποιητική.

ΚΙΝΗΣΗ

Ικανοποιητική ωστόσο κρίνεται ότι είναι η κίνηση στα καταστήματα τη πρώτη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η οποία – και με βάση την κίνηση στην αγορά τις πρώτες ημέρες του εορταστικού ωραρίου – εκτιμά ότι ο τζίρος των Χριστουγέννων θα κινηθεί στα ίδια και ίσως κατά 2% καλύτερα, από τα περυσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, ο εορταστικός τζίρος του Δεκεμβρίου το 2017, θα κυμανθεί κοντά στα περυσινά 3,5 δις ευρώ, αλλά βεβαίως πολύ μακριά από τα 5,37 δις ευρώ τζίρου το 2009, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ.

Η σωρευτική μείωση επταετίας του χριστουγεννιάτικου τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), υπολογίζεται στο -35,2% με απώλειες 1,9 δις ευρώ.

Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία του 2017, να δείχνουν σταθεροποίηση του επιπέδου τζίρου λιανικής στα 42 δις ευρώ σε σύγκριση με τα 41,4 δις ευρώ πέρυσι, εκτιμώντας μία αύξηση 1,5% και επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις προβλέψεις. «Βεβαίως ακόμα εκκρεμεί να διαπιστώσουμε τη διάρκεια και την ανθεκτικότητα της καταναλωτικής δαπάνης» όπως υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες όπως αυτή της Deloitte, προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων θα είναι φέτος μειωμένος κατά 2% και στα 450 ευρώ, έναντι των 457 ευρώ πέρυσι, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαίων καταναλωτών είναι 455 ευρώ, έναντι 433 ευρώ πέρυσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *