ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Μεγάλο βάρος δίνει ο Δήμος Καβάλας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο όπως δηλώνει η Αντιδήμαρχος Μαρία Φραντεσκάκη

Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Μάκης Παπαδόπουλος έθεσε θέμα κριτηρίων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Καβάλας. Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων κ. Μαρία Φραντζεσκάκη σε δηλώσεις της εξήγησε το τι προβλέπεται νομικά.

Όπως τόνισε αρχικά «Η αλήθεια είναι πως το θέμα αυτό μας έχει απασχολήσει τα μέγιστα σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου Καβάλας.  Εμείς έτσι και αλλιώς εξηγήσαμε στον κ. Παπαδόπουλο ότι τα κριτήρια που αφορούν στην ένταξη πολιτών στο κοινωνικό πρόγραμμα είναι κριτήρια που τα βγάζει το ίδιο το κράτος.

Για το 2017 έβαλε αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια. Από την στιγμή που υπάρχει νόμος και το είπα στον κ. Παπαδόπουλο να διάβαζε καλύτερα οπότε θα έβλεπε ότι στο άρθρο 8 του ίδιου κανονισμού αναφέρεται ότι αν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς τα εισοδηματικά κριτήρια που εμείς ζητούμε βάσει νόμου, εκείνη την χρονική περίοδο της ζωής τους όμως έχουν αδυναμία να έχουν χρήματα και να σιτιστούν αυτοί και οι οικογένειες τους, οι κοινωνικοί λειτουργοί θα κάνουν αυτοψία και θα τους συμπεριλάβουν και αυτούς στην λίστα.

Στο άρθρο 4 του ίδιου κανονισμού αναφέρεται ότι τα κριτήρια μπορούν να αναπροσαρμόζονται. Εάν εμείς δούμε ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε τα όρια το Κοινωνικό Παντοπωλείο βάσει των προμηθειών που έχει και των δυνατοτήτων του αν μπορεί να δεχθεί παραπάνω άτομα φυσικά θα το κάνει».

ΠΕΡΙ ΠΟΝΟΥ…

Η κ. Φραντζεσκάκη σχολίασε ότι «Εμείς είμαστε άπονοι και ο κ Παπαδόπουλος πονά τους συμπολίτες μας. Το ΤΕΒΑ ήταν πριν 1,5 χρόνο όταν έγιναν οι πρώτες αιτήσεις και τότε εκείνα τα όρια ήταν διαφορετικά. Σήμερα η ΕΛΣΑΤ μας δίδει αυτά τα κριτήρια και με αυτά δίδεται το ΚΕΑ. Μπορεί αύριο να αλλάξουν τα πράγματα. Οι δικαιούχοι δεν θα μειωθούν. Και για αυτό βάζουμε δικλείδες ασφαλείας.

Το υπουργείο δίδει το ΚΕΑ και το βέβαιο είναι ότι εμείς δεν θα έχουμε λιγότερους δικαιούχους. Θα ανακοινώσουμε πότε θα έρθουν οι δικαιούχοι και θέλουμε σίγουρα από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι αιτήσεις και θα διαρκέσουν μάλλον μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Μέχρι το τέλος του έτους θα μοιράσουμε μια φορά τρόφιμα.

Ακόμη στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι οι συμβάσεις των προμηθευτών οπότε δεν θα προλάβουμε κάτι άλλο. Μέσω του Κέντρου Κοινότητας λοιπόν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Δήμου Καβάλας θα παραλάβουν  τις αιτήσεις και εμείς ως Διαχειριστική Επιτροπή θα καταλήξουμε στους δικαιούχους.

Θα χρειασθούμε 15 ημέρες για την επεξεργασία οπότε 15-20 Δεκεμβρίου θα πάρουν τρόφιμα οι νέοι πια δικαιούχοι. Από την άλλη θα δούμε αν μπορούμε να κάνουμε διανομή τροφίμων μια φορά το μήνα. Έτσι και τα Χριστούγεννα θα μοιράσουμε τρόφιμα από τις αποθήκες του Στρατοπέδου Κωτσάλου. Θα δούμε λοιπόν πόσοι θα είναι οι δικαιούχοι και ανάλογα θα πράξουμε για το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο».

ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ

Η ίδια μάλιστα μετά τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας με πέντε άτομα προσωπικό τόνισε ότι θα προχωρήσουν πολλά πράγματα.  Σημείωσε δε πως «Κάναμε την πρώτη λίστα όπου θα απευθυνθούμε σε κάποιους  για τις δωρεές. Τα άτομα αυτά θα ασχολούνται με τα κοινωνικά προγράμματα του κράτους και του Δήμου Καβάλας. Πέντε  επιπλέον άτομα θα ασχολούνται με τα κοινωνικά θέματα και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Καβάλας  θα αναλαμβάνουν δράση.

Το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργήσει στο ΠΙΚΠΑ. Βέβαια οι αιτήσεις θα γίνουν εκεί που ήταν το γραφείο του ΤΕΒΑ στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου. Μετά θα πάνε στο ΠΙΚΠΑ. Τώρα πλέον θα έχουμε μια οργανωμένη δομή».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *