Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Ομόφωνα πέρασε η πρόταση για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην ειδική συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. . Η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα σημείωσε ότι πλέον η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού επιβάλλεται να χρηματοδοτήσουν αυτή την προσπάθεια καθώς χρειάζεται να γίνουν έργα που θα αναδείξουν τους Φιλίππους με κυρίαρχο την ενοποίηση του χώρου μετά την κατάργηση του οδικού δικτύου.
Σε δηλώσεις της η κ. Τσανάκα σημείωσε «το βασικό είναι το αποτέλεσμα για τους Φιλίππους και ευτυχώς που προλάβαμε και περάσαμε γιατί μετά σταματήσανε οι διεργασίες στην Κωνσταντινούπολη λόγω του πραξικοπήματος και δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστούν και κατά πόσο θα μείνουν οι σύνεδροι για να ψηφίσουν. Το βασικό ήταν ότι πέρασε η πρόταση της υποψηφιότητας των Φιλίππων χωρίς την παραμικρή ένσταση ή αντίρρηση. Όπως είπε και ο κ. Κωταΐδης 21-0. Τα κράτη που ψηφίζανε ήταν 21 δεν είχε κανένας καμία αντίρρηση. Μετά βγήκαμε το βράδυ για να το γλεντήσουμε και πήγαμε στο εστιατόριο της Λωξάντρας, ήταν μια επιλογή μακριά από το κέντρο αλλά πολύ κοντά στο αεροδρόμιο. Ακούγαμε τα ελικόπτερα δεν τα δίναμε σημασία, μέχρι που ήρθαν τα μαντάτα από την Ελλάδα ότι έγινε πραξικόπημα στην Τουρκία. Μέχρι να δούμε πώς πάει το πράγμα κρατήσαμε την ψυχραιμία μας και στις 11 και τα μαζέψαμε για να προλάβουμε να πάμε στο ξενοδοχείο, το οποίο πάλι επίσης από τύχη δεν βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, αλλά ήταν στην παραλία της πόλης στο Βόσπορο απέναντι και ούτε εκεί δεν μας αφήνανε να πάμε. Ταλαιπωρηθήκαμε μέχρι τις 5 το πρωί, ακούγαμε πυροβολισμούς, ακούγαμε βόμβες να σκάζουν, ασθενοφόρα και πυροσβεστικές και τελικά στις 5 το πρωί μας άφησαν να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο. Την άλλη μέρα κάναμε ρεπορτάζ, ανταποκρίτρια της Ελλάδας η δήμαρχος Καβάλας».
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Σχολιάζοντας η κ. Τσανάκα για την επόμενη μέρα για τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, σημείωσε πως «από δω και πέρα αρχίζει η δουλειά, γιατί πρέπει και το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια να δουν το θέμα σοβαρά, να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη να βγάλουν προγράμματα γιατί πρέπει να γίνει μια διαδρομή μέσα στους Φιλίππους στον Αρχαιολογικό Χώρο που να μπορεί να την ακολουθεί ένας τουρίστας, να έχει αρχή μέση και τέλος, να υπάρχουν τουαλέτες και όλα τα σχετικά, να ξέρει ο τουρίστας τι βλέπει και βέβαια να αναγεννηθεί και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων. Όλα μαζί να μπουν σε μια διαδρομή. Από κει και έπειτα βέβαια το να συνδέσουμε αυτή τη διαδρομή με τουρισμό κάτι που είναι ενταγμένο στην UNESCO όσο να ναι τραβάει την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των πρακτόρων παγκοσμίως. Σε εμάς πια τοπικά στην Ελλάδα η UNESCO μας έδωσε την ευκαιρία εμείς πρέπει να την εκμεταλλευτούμε».
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ερωτηθείσα τι εξελίξεις υπάρχουν με την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, η κ. Τσανάκα σημείωσε πως «δύο πράγματα μετρήσανε πολύ για την ΕΚΟΜΟΣ, το ένα ήταν η επέκταση του Αρχαιολογικού Χώρου που έγινε πριν δέκα χρόνια περίπου επί δημαρχίας Τσαταλμπασίδη και αυτό με θυσίες των κατοίκων. Γιατί όταν το οικόπεδό σου μπαίνει μέσα στην επέκταση του Αρχαιολογικού Χώρου θυσιάζεις πολλά πράγματα και δεύτερον το γεγονός ότι καταργήθηκε ο δρόμος που περνούσε μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο, πριν ένα χρόνο που το επιχειρήσαμε υπήρχε αντίδραση από τους κατοίκους γιατί τους ταλαιπωρεί αυτό το πράγμα, αλλά τώρα πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο δρόμο για αυτούς τους ανθρώπους πρώτον και δεύτερον να καταλάβουμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η κίνηση που έγινε για το καλό αυτού του τόπου».