Κύριο άρθροΥγεία

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου να ζητούν την διαλογή των επειγόντων περιστατικών από τους νοσηλευτές

Άλλαξε η διαλογή των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καβάλας, η οποία διαλογή πέρασε από τους νοσηλευτές στους γιατρούς του τμήματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νοσοκομείου κ. Γιώργο Τεπελόπουλο η διαδικασία αυτή προκαλεί δυσλειτουργίες. Αντίθετα η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Πετράκη τόνισε πως η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι τεράστια και οι γιατροί ζητούν παρανόμως η διαλογή να γίνεται από τους νοσηλευτές. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναδείξει το ζήτημα έλλειψης  νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Αυτή την στιγμή το νοσοκομείο της Καβάλας είναι πρώτο, δεν υπάρχει κανένα άλλο νοσοκομείο πανελλαδικά του οποίου η έλλειψη προσωπικού να ξεπερνάει το 50% και να εργάζεται με τον τρόπο που εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό του Δήμου  Καβάλας. Βλέπω την ανακοίνωση των συνεργατών και φίλων γιατρών του νοσοκομείου, η οποία μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη διότι για πρώτη φορά έχουμε δει επαγγελματίες και μη γιατρούς να ζητούν παρανόμως να τους υποκαθιστά στα καθήκοντα τους κάποιος άλλος και πόσο μάλλον οι νοσηλευτές οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι μετρημένοι. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο γινόταν συζητήσεις ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί η λειτουργία του νοσοκομείου στην έλλειψη του προσωπικού, πράγμα που σημαίνει την αναστολή κάποιων λειτουργιών. Δεν είναι δυνατόν να ζητούν αντικατάσταση των καθηκόντων τους από τους νοσηλευτές και θεωρούμε ότι η ανακοίνωση στρέφεται κατά των νοσηλευτών»  όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΚΡΙΤΟΙ ΡΟΛΟΙ

Πρόσθεσε δε πως «ξεκαθαρίζω τι σημαίνει διαλογή περιστατικών: είναι η αξιολόγηση ενός περιστατικού και η ιεράρχηση της βαρύτητας του. Είναι ξεκάθαρα ιατρική πράξη, δεν υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης άλλωστε το λέει και ο νόμος. Συν του γεγονότος πως η απόφαση που επικαλούνται οι γιατροί δεν ήταν καν διοικητική απόφαση, ήταν απόφαση του προϊσταμένου τους, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.  Είναι δικαίωμα τους να διαμαρτύρονται, όταν όμως διαμαρτυρόμαστε για κάτι όπως π.χ.  για την έλλειψη προσωπικού, δεν είπαμε ποτέ να έρθει το παραϊατρικό προσωπικό να κάνει την δουλειά μας. Όλοι οι κλάδοι του νοσοκομείου εργάζονται με διακριτούς ρόλους, οι οποίοι εκπορεύονται από τον νόμο. Σε καμία περίπτωση και δη στα επείγοντα περιστατικά δεν αντικαθιστά ο νοσηλευτής τον γιατρό, δεν επιτρέπεται».

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Κλείνοντας η κ. Πετράκη σημείωσε πως της δημιούργησε μεγάλη εντύπωση το όλο αυτό θέμα που έχει ανακύψει καθώς θεωρούσε πως στο θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου έχει την Ιατρική Υπηρεσία συμπαραστάτες.