Μεγάλα προβλήματα από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων καθώς ο νέος φορέας ΕΦΚΑ δεν έχει ενημερωθεί από τα παλιά ταμεία

Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα καθώς ο νέος φορέας ΕΦΚΑ δεν έχει ενημερωθεί από τα παλιά ταμεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Καβάλας κ. Νίκος Πατέλης δήλωσε πως ο απότομος τρόπος της μετάβασης στο νέο σύστημα προκάλεσε δεκάδες προβλήματα Άλλωστε όπως ανέφερε το ΕΦΚΑ αποτελεί το νέο φορέα ασφάλισης από 1-1-2017 και προέρχεται από την ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων όπου εντάχθηκαν ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατέλης σημείωσε πως «δυστυχώς αν και έχουν λυθεί μέχρι σήμερα αρκετά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχή, εν τούτοις παραμένει άλυτος γρίφος η ένταξη αρκετών ομάδων ασφαλισμένων από κάποια ειδικά ταμεία στον ΕΦΚΑ. Ακόμα δεν έχουν βγει για να πληρώσουν εισφορές για το 2017 ή και σε αρκετές περιπτώσεις τους βγάζουν να πληρώσουν έναντι, χωρίς να γνωρίζουν όλοι, όπως αυτή τη στιγμή μια μεγάλη ομάδα είναι οι μηχανικοί, ότι θα βγει και συμπληρωματικό ποσό για τα επικουρικά ταμεία που πληρώνανε πιο μπροστά. Και αυτό είναι μια όψη του προβλήματος. Η άλλη όψη είναι ότι πολλές φορές επειδή ειδικά στους επαγγελματίες τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις της χρήσης του 2015, δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή εποχή και υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ποσά που υπερβαίνουν και το συνολικό μηνιαίο εισόδημά τους φέτος. Υπάρχουν βέβαια πάρα πολλές περιπτώσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω στο 60% με 70% που οι επαγγελματίες τα ποσά που βγαίνουν να πληρώσουν τώρα είναι μικρότερα από τα ποσά που πληρώνανε παλιότερα με το παλιό σύστημα. Όμως στις περιπτώσεις όπου είχαν κάποιοι την ατυχία, είχαν ένα α εισόδημα το 2015 και αυτό εξατμίστηκε με την ύφεση μέσα στο 2016 ή το 17 ή μπορεί να ήταν ένα τυχαίο εισόδημα από κάποια δραστηριότητα κυρίως παροχής υπηρεσιών που είχε εισπράξει κάποια αμοιβή αυξημένη το 2015, σήμερα καλείται να πληρώσει ποσά ύψους 700 και 800 χιλιάδων ευρώ το μήνα από τα 300 ή 400 που πλήρωνε. Πολλές περιπτώσεις ακραίες συναντάμε, δυστυχώς ούτε οι υπάλληλοι των ταμείων εδώ που ακόμα διατηρούνται τα γραφεία τους είτε είναι του ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ είτε είναι του ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορούν να δώσουν λύση γιατί όλα ρυθμίζονται από το κέντρο από Αθήνα, όπου εκεί πάλι επικρατεί ένα μικρό κομφούζιο καθώς οι διοικήσεις όλων των ταμείων έχουν παύσει να ισχύουν, έχουν βγει καινούριες διοικήσεις. Οι υπάλληλοι από τα ταμεία τα παλιά δεν ξέρουν μέχρι πότε θα έχουν θέση στο γραφείο γιατί δημιουργούνται αναγκαστικά πολλές περισσευούμενες θέσεις, με αποτέλεσμα κάποιος να ζητάει να πάρει ένα χαρτί με αποτέλεσμα να μην ξέρει πού να απευθυνθεί».

ΠΟΛΥ ΘΑΡΡΑΛΕΑ

Συμπλήρωσε δε πως «ελπίζω να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Κάθε μέτρο, ειδικά αυτό που ήταν μια κίνηση πολύ θαρραλέα θα έλεγα γιατί ξαφνικά εντάχθηκαν όλα τα ταμεία και δεν υπήρχε κάποια μεταβατική περίοδος, μας έριξαν στη θάλασσα και πρέπει να κολυμπήσουμε. Πιστεύω ότι τα λάθη θα διορθωθούν, για το πότε θα γίνει εκκαθάριση για αυτούς που πληρώνουν πολλά σε σχέση με τα εισοδήματα του 2016 εκεί ακούγονται πολλά. Δυστυχώς φθάσαμε οι υπουργοί να νομοθετούν δια των τηλεοπτικών τους εμφανίσεων όπου απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ερμηνεύουν το νόμο ανεξάρτητα από τις εγκυκλίους που υπάρχουν. Λένε αυτό θα ισχύσει χωρίς να έχουμε δει καμία εγκύκλιο. Το πιάνουν τα ΜΜΕ το αναπαράγουν, ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι από τις εφημερίδες και τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και έρχονται σε εμάς και τους λέμε μα δεν ισχύει τίποτα και λένε μα πώς, το άκουσα εκεί ή το διάβασα εκεί. Τους λέμε δεν ψηφίστηκε τίποτα, δεν είναι έτσι που τα είπανε και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις επειδή πρέπει να το πάρουμε απόφαση, δεν αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση αλλά μας κυβερνούν οι θεσμοί. Αυτά τα πράγματα που λένε πιθανόν να μην ισχύσουν ποτέ. Γιατί δεν θα τους το επιτρέψουν. Είδαμε άλλωστε στο τελευταίο νομοσχέδιο που ήρθε που γίνεται μια σαρωτική αλλαγή σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα θα μας έρθουν στο κεφάλι από την επόμενη χρονιά κάποια πράγματα, αλλά παρόλα αυτά το κείμενο μεταφράστηκε στα αγγλικά, εγκρίθηκε και μετά κατέβηκε στη Βουλή. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση, πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε. Προς Θεού, 99 φορές στις 100 δεν φταίνε οι υπάλληλοι των όποιων ταμείων, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που έχουν επαφή με το κοινό και πολλές φορές άδικα ακούνε τα εξ αμάξης ή προσπαθούν να ηρεμήσουν ανθρώπους που λογικά και με το δίκιο βγαίνουν εκτός εαυτού ακόμα και μέσα στα γραφεία των υπηρεσιών. Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από ένα χρόνο, από το Μάιο του 2016, κι ακόμα βγαίνουν εγκύκλιοι εφαρμογής και δεν έχουν βγει όλες. Αυτή είναι η κατάσταση δυστυχώς, ότι και να πει κανείς καμία φορά είναι λίγα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση