Κύριο άρθροΠολιτική

Μακάριος Λαζαρίδης: Το νέο ΕΣΥ διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στον πολίτη

Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη, καθώς και ικανοποίηση των γιατρών για τον τρόπο εργασίας τους, ανέδειξε ο Βουλευτής ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς του ΕΣΥ».

Όπως ανέφερε, «σήμερα έχουμε ένα ΕΣΥ γερασμένο και μη ελκυστικό. Το παρόν σχέδιο νόμου, λοιπόν, έρχεται να οργανώσει, να επικαιροποιήσει και να προσαρμόσει το ΕΣΥ, σε μεγάλο βαθμό, στα δεδομένα των απαιτήσεων της σύγχρονης πραγματικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας «γίνεται πλέον πιο ελκυστικό στους γιατρούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή στελέχωση και η κάλυψη όλων των κενών με πολλούς και καλούς επιστήμονες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν στο σύνολο λειτουργίας του νοσοκομείου. Έτσι, γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ έχουν κίνητρο να παραμείνουν, αλλά και γιατροί που θέλουν να ενταχθούν σε αυτό, έχουν επιπλέον όφελος διότι θα γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν και ήπιο ιδιωτικό έργο. Και αυτό ασφαλώς ισχύει για όσες και όσους το θελήσουν».

Όπως εξήγησε, αυτό γίνεται για δύο λόγους:

«Αφενός για να δοθούν κίνητρα στο κουρασμένο και αδικημένο (μισθολογικά) υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την αναστροφή του brain drain.

Αφετέρου για να κλείσει και τις “μαύρες τρύπες” που απαντώνται στο ΕΣΥ και να προσελκύσει ειδικότητες αιχμής, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι».

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε «προσχηματικές διαμαρτυρίες ορισμένων», εξηγώντας: «Καταρχήν, δεν υπάρχει άρση της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για εκείνους που τη θέλουν. Η παράλληλη απασχόληση, πρώτον, υπάρχει σε πολλά από τα συστήματα υγείας που θαυμάζετε και δεύτερον, γιατροί με μπλοκάκι δουλεύουν στο ΕΣΥ από το 2012 μέχρι και σήμερα. Άρα και κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, υπογράμμισε τη «συνέπεια λόγων και έργων που συνεχίζει να δείχνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακόμα και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ – και σε εξαιρετικά σημαντικό χρονικό σημείο με τις οικονομικές προκλήσεις που βιώνουμε όλοι – το παρόν  σχέδιο νόμου έρχεται να προβλέψει αυξήσεις και οικονομική επιβράβευση για το ιατρικό προσωπικό τόσο ως αναγνώριση όσο και ως κίνητρο.  Ένα προσωπικό, που – μη ξεχνάμε – σήκωσε με επιτυχία υπέρμετρο βάρος στις πλάτες του στη διάρκεια της πανδημίας».

Η εν λόγω υγειονομική κρίση, όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, «αποτέλεσε αφορμή να τεστάρουμε τα αντανακλαστικά της υγείας σε όλα τα επίπεδα. Εννοιολογικά, αλλά και πρακτικά. Και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το γεγονός ότι το ΕΣΥ βγήκε ωφελημένο.  Για πρώτη φορά μπήκε κάποιος σε πόλεμο με λιγότερα όπλα και βγήκε με περισσότερα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *