Μακάριος Λαζαρίδης: «Η διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων απάντηση στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»

Την άποψη ότι «η Αγία Σοφία δεν μπορεί να γίνει αφορμή – μέσα στη θυμική μας φόρτιση – να πέσουμε στο επίπεδο των επιλογών της τουρκικής ηγεσίας, ούτε να εξομοιώσουμε τη λάμψη και το συμβολισμό της με κάτι προφανώς υποδεέστερο», εξέφρασε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, ο κ. Λαζαρίδης εκτίμησε ότι «η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι ψύχραιμη και όχι εν θερμώ, ισοδύναμη και όχι εκδικητική, παγκόσμια και όχι τοπική, μόνιμη και όχι πρόσκαιρη. Για να είναι αποτελεσματική και ισότιμη της υπεράσπισης του συμβολισμού που πρεσβεύει για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο η Αγία Σοφία αυτή η αντίδραση οφείλει να έρθει μέσα από την συντεταγμένη και ολοκληρωμένη απάντηση στο σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας από όλο τον κόσμο που σέβεται και ασπάζεται τις ίδιες αξίες με εμάς».

Ως έναν τρόπο για να επιτευχθεί αυτό, πρότεινε «να συνδέσουμε την κατακραυγή μας για την απόφαση Ερντογάν με την εντατικοποίηση της διεθνοποίησης της γενοκτονίας των Ποντίων. Η οποία μαζί με την Γενοκτονία των Αρμενίων μπορεί να αποτελέσει τον τρόπο ανάδειξης του γεγονότος ότι όποτε ηγέτες με ολοκληρωτική νοοτροπία επιχείρησαν να επιβάλλουν επίπλαστες ταυτότητες, κάποιοι άλλοι βίωναν στο πετσί τους την βαναυσότητα και τον κατατρεγμό».

Έτσι, όπως υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «γίνεται ξεκάθαρο το μέγεθος της διαφοράς των αξιών της παγκοσμιότητας και του μεγαλείου του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας από την ιταμή και ποταπή απόπειρα εγκλωβισμού της Τουρκίας σε μια μονοσήμαντη θρησκευτική ταυτότητα.  Και με την ανάδειξη αυτής της διαφοράς εξασφαλίζουμε ότι, η Αγία Σοφία, η αιώνια κιβωτός του Χριστιανισμού και το παγκόσμιο σύμβολο των αξιών της ανεκτικότητας δεν πρόκειται να αλωθεί ποτέ ξανά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.