Μαθιός Ρήγας : Στο 1 δισ. δολάρια το project της Energean στα κοιτάσματα Τανίν και Καρίς του Ισραήλ

Το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης της Energean στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε προσφάτως στο Oil Council.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των νεοαποκτειθέντων κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ θα φέρει ανταγωνισμό στην τοπική αγορά και θα αναβαθμίσει σημαντικά την αναγνωρισμότητα της ίδιας της Energean διεθνώς. Επίσης, ο κ. Ρήγας στάθηκε στην επιτυχία που είχε μέχρι σήμερα η εταιρεία να ανταποκριθεί στις διεθνείς και εσωτερικές πιέσεις που ασκούν οι χαμηλές τιμές αργού και η ελληνική κρίση αντίστοιχα.

Στην  συνέντευξη του κ. Ρήγα γίνεται αναφορά για την ενεργειακή Αιγαίου οπόταν ο ίδιος απαντά:

«Η Energean είναι ανεξάρτητος παραγωγός με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, ενώ είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει πετρέλαιο και αέριο στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει τέσσερις άδειες στην Ελλάδα και απέκτησε και μια πέμπτη στη Δυτική Ελλάδα. Διαχειρίζεται παραγωγή στη ΒΑ Ελλάδα όπου παράγεται πετρέλαιο εδώ και 35 χρόνια με εξαιρετικό περιβαλλοντικό ιστορικό. Η σημερινή παραγωγή στο κοίτασμα Πρίνος είναι 5.000 βαρέλια ανά ημέρα. Η Energean διαθέτει επίσης άδεια στην Αίγυπτο και πρόσφατα εξασφάλισε άδειες για δύο υπεράκτια οικόπεδα στο Μαυροβούνιο. Τον Αύγουστο του 2016, η Energean εξαγόρασε τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στην ισραηλινή ΑΟΖ, με 2,4 τρις. κ.π. φυσικού αερίου. Η Energean στηρίζεται από ιδιώτες και θεσμικούς μετόχους, ανάμεσά τους το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point, οι οποίοι έχουν επενδύσει πάνω από μισό δις. δολάρια μέχρι στιγμής».

ΣΤΟΧΟΙ

Ακολούθως τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αναλύονται στην συνέντευξη:

Ερ.:Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τους επόμενους 12-18 μήνες;

Απ. Το όραμά μας είναι να γίνουμε ηγετική πετρελαϊκή εταιρεία στη ΝΑ Μεσόγειο. Βασικός μας στόχος για τους επόμενους 18 μήνες είναι να αναπτύξουμε τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν, με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο. Ταυτόχρονα, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει με το ερευνητικό της πρόγραμμα στη Δυτική Ελλάδα και την Αδριατική. Είναι μια υποσχόμενη περιοχή που διαθέτει ανάλογη γεωλογία με παραγωγικά κοιτάσματα στην Ιταλία, την Κροατία και την Αλβανία.

Η εξαγορά έναντι 148,5 εκατ. δολαρίων των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν από τον όμιλο Delek χαρακτηρίστηκε ως στρατηγικό βήμα. Συμφωνείτε με αυτό και πως επηρεάζει τον στρατηγικό σας σχεδιασμό;

Η εξαγορά και ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν είναι ένα σχέδιο ύψους ενός δις. δολαρίων. Αποτελεί τμήμα της ισραηλινής πολιτικής ανάπτυξης του φυσικού αερίου και θα φέρει ανταγωνισμό στην ισραηλινή αγορά. Παράλληλα με πρόσφατες ανακαλύψεις στην Αίγυπτο και την Κύπρο, ενθαρρύνει τις πετρελαϊκές να επενδύσουν σε μια περιοχή που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση και εξασφάλιση των ευρωπαϊκών προμηθειών στις επόμενες δεκαετίες. Η πώληση αερίου σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με γεωπολιτική σημασία σίγουρα θα ενισχύσει τα έσοδα της Energean, θα φέρει αναγνώριση και θα παρέχει ευκαιρίες συμμετοχής σε άλλα υποσχόμενα σχέδια.

 

Ερ.: Πρόσφατα καταφέρατε να εξασφαλίσετε σημαντική χρηματοδότηση από την EBRD (γεγονός μοναδικό, πιστεύω, στην Ελλάδα). Εξακολουθείτε να αναζητείτε επενδυτές και ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι βέλτιστοι συνεργάτες για την Energean;

Απ.: Η χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Energean ήταν η πρώτη της EBRD προς τον ελληνικό ενεργειακό τομέα και αφορά την έρευνα και ανάπτυξη σχεδίων στην Ελλάδα. Επιπλέον, υπάρχουν δάνεια με βάση τα αποθέματα που προσφέρονται διεθνώς εδώ και δύο χρόνια κατά τα οποία οι τιμές του αργού είναι χαμηλές. Διαθέτουμε μια ισχυρή μετοχική βάση, έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε κεφάλαια και είμαστε αισιόδοξοι για την δυνατότητά μας να αναπτύξουμε τα δύο κοιτάσματα. Το σχέδιο του Καρίς και του Τανίν είναι σημαντικό και βεβαίως θα εξετάσουμε πιθανές συνεργασίες. Επίσης, εξετάζουμε τις αγορές ομολόγων για άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες.

Ερ.: Το σχέδιο για το Καρίς και το Τανίν αναμένεται να εμπεριέχει τεχνικές προκλήσεις. Που εντοπίζετε εσείς τις μεγαλύτερες εξ αυτών και ποιες είναι οι λύσεις;

Απ.: Ναι, είναι ένα δύσκολο έργο σε μεγάλο βάθος νερού, αλλά όλες οι τεχνικές απαιτήσεις έχουν αντιμετωπιστεί αλλού με επιτυχία από τον κλάδο. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το άνοιγμα της ισραηλινής αγοράς αερίου και η ανεύρεση νέων αγοραστών. Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε ήδη βήματα για την αναθεώρηση της αγοράς μέσω του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και περισσότερα κίνητρα αναμένονται στο εξής. Η συμφωνία με τη Delek και τη Noble βασίζεται σε ρεαλιστικούς και βιώσιμους όρους για την Energean και προσβλέπουμε στο να αναπτύξουμε το Καρίς και το Τανίν μέσα σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά τις τιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ερ.: Για ποιους λόγους θα πρέπει να θεωρείται από τους επενδυτές η Energean ως ένας πολύτιμος και αξιόπιστος συνεργάτης;

Απ.: Η Energean απέκτησε τις άδειες του Πρίνου όταν η παραγωγή ήταν μολις μερικές εκατοντάδες βαρέλια ανά ημέρα και η θυγατρική εταιρεία είχε πολύ υψηλά λειτουργικά και διοικητικά κόστη με ζημιές 30 εκατ. δολαρίων και μόλις 2 εκατ. βαρέλια αποθεμάτων. Σήμερα, ο Πρίνος παράγει πάνω από 5.000 βαρέλια ανά ημέρα, με 30 εκατ. βαρέλια αποθεμάτων 2Ρ και 28 εκατ. βαρέλια αποθεμάτων 2C. Η εταιρεία προσέλκυσε την άμεση επένδυση της Third Point, η οποία εξασφάλισε στρατηγικό μερίδιο το 2013 εν μέσω μιας ιδιαίτερα αρνητικής οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα. Επίσης, εξασφάλισε χρηματοδότηση από την EBRD παρά την κρίση στον κλάδο του πετρελαίου.

Η Energean μπορεί να παράγει επικερδώς με βάση μια τιμή κάτω από τα 30 δολάρια ανά βαρέλι και έχει καταφέρει να αντέξει στις προκλήσεις ενός αρνητικού περιβάλλοντος σε όρους τιμών και πλέον αναδεικνύεται ως ένας ηγετικός ανεξάρτητος παραγωγός στην περιοχή. Η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί την πτώση των τιμών ώστε να εξασφαλίσει ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία έναντι χαμηλού λειτουργικού κόστους και κόστους ανάπτυξης υπό πολύ θετικούς όρους. Αποδείξαμε ότι δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε περίπλοκα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Η Energean αποτελεί ιδανική πλατφόρμα ανάπτυξης στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της Μεσογείου, καθώς συνδυάζει έμπειρη διαχείριση, ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο και ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση