ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Μία πολύ όμορφη εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας διοργάνωσε η Περιφέρεια στην Καβάλα

Όπως ήταν προγραμματισμένο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας η τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, «μια εκδήλωση που θέλουμε να γίνει θεσμός», όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.

Η περυσινή εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή  ενώ η επόμενη, του 2019, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Από την Καβάλα, φέτος, βραβεύτηκαν από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο οι κυρίες Άννα Μισσιριάν-Τζούμα και Ευθυμία Πέγιου.

Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ. κ. Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της γυναίκας ανά τους αιώνες και κυρίως στον ιερό καθήκον της μητρότητας και στο πόσο σημαντικό είναι ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της κρίσης και της απαξίωσης του θεσμού της οικογένειας.

ΔΙΠΛΟΣ ΣΚΟΠΟΣ

«Η αποψινή μας εκδήλωση έχει διπλό σκοπό. Από τη μια μεριά, να τιμήσουμε και να επιβραβεύσουμε κάποιες εξαίρετες γυναίκες για το έργο και την προσφορά τους στον τόπο μας. Από την άλλη, να αναγνωρίσουμε πως για τις γυναίκες η επιτυχία έρχεται συχνά πιο δύσκολα από ό,τι για τους άνδρες. Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερα εμπόδια να αντιμετωπίσουν στο δρόμο τους» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης.

Ο Κ.  Μέτιος επίσης ευχαρίστησε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου για τη φιλοξενία στην αίθουσα του Μουσείου, καθώς και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας που πλαισίωσε μουσικά την τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το νεοσύστατο σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Bohemian Jazz Ensemble το οποίο αποτελείται από 7 αριστούχους μαθητές διαφόρων οργάνων, οι οποίοι φοιτούν στην Ανωτέρα Σχολή του ΔΩΚ. Το σύνολο αποτελούν οι: Έλλη Κανάκη (βιολί), Κωνσταντίνος Βραζάλης (βιολοντσέλο), Εύη Χρόνη (φλάουτο), Ευθύμης Παπαζωγράφος (κλαρινέτο), Βασίλης Λαμπράκης (πιάνο), Ανδρεάνα Ταμβάκη (κρουστά) και Αλέξανδρος Θεοφιλίδης (ντραμς). Διευθυντής του συνόλου είναι ο καθηγητής Κρουστών του ΔΩΚ Κρίστοφερ Μπάκα, ο οποίος ετοίμασε και τις διασκευές των έργων τα 4 κομματιών τα οποία έπαιξαν οι μαθητές του ΔΩΚ.

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Ο κ. Μέτιος, απευθυνόμενος στις γυναίκες που βράβευσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ανέφερε ότι «Καταφέρατε, μέσα από προσωπική προσπάθεια, να ξεπεράσετε δυσκολίες, να καλλιεργήσετε τα ταλέντα σας και να προσφέρετε, εμπνέοντας ταυτόχρονα και άλλους ανθρώπους γύρω σας να κάνουν το ίδιο. Και με το παράδειγμά σας, μας δείξατε πως η πραγματική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα. Και πως τελικά, τόσο η προσφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπο όσο και το παράδειγμα που θέτει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς στην κοινωνία ξεπερνάει τη διάκριση ανδρών-γυναικών»!

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής εκδήλωσης ήταν η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα η οποία και βραβεύτηκε από τον Χρήστο Μέτιο για την προσφορά της στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου, μαζί με 10 ακόμη γυναίκες, δύο από κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜ-Θ.

TIMH

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ξεκινώντας την ομιλία της σημείωσε ότι  «Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης αλλά και να τον ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου έκανε να είμαι σήμερα κεντρική ομιλήτρια. H αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα και ιδίως από την μέρα που ο Καβαλιώτικος λαός με προτίμησε με την ψήφο του είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τις γυναίκες σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις.

Κάθε φορά όμως είναι ξεχωριστή γιατί είναι τόσο ανεξάντλητες οι πηγές έμπνευσης της συμβολή τους στην κοινωνία. Αλήθεια όμως γιατί σήμερα το έτος  2018 χρειάζεται φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις να βρουν τρόπους στις 8 Μαρτίου να μιλήσουν για την γυναίκα; Γιατί δε μιλάμε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, δεν είμαστε ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει διαχωρισμός γιατί η ισότητα θεμελιώνεται αποκλειστικά στην φύση του ανθρώπου. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναμφισβήτητος ο ρόλος του και η προσφορά του στην κοινωνία».

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των γυναικών, εκπροσώπων των τεχνών, των γραμμάτων, της επιχειρηματικότητας, της εργασίας, της αγροτιάς και κυρίως, των γυναικών-μανάδων. Μάλιστα, η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη της μητέρας της και τραγούδησε μια δικιά της «επικαιροποιημένη» διασκευή του τραγουδιού των Μίμη Τραϊφόρου και Μιχάλη Σουγιούλ το οποίο είχε ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *