Μία πολύ ωραία παράσταση στην Καβάλα με την Βέρρα Κρούσκα

Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας φιλοξενεί από χθες και για σήμερα στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», για δύο μόνο παραστάσεις, το έργο της Δήμητρας Πέτρουλα «Πού είναι η μάνα σου μωρή;» με τη Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ένκε Φεζολλάρι και σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου.

Πρόκειται για μία σπαρακτική μαρτυρία για τον εμφύλιο, με τη Βέρα Κρούσκα να ενσαρκώνει τα πάθη και τις ματωμένες σελίδες της οικογένειας Πέτρουλα στην Μάνη, την τραγική ιστορία ενός παιδιού που επέζησε απο τις σφαγές των Χιτών και κατέγραψε όλες τις θυριωδίες τους. Οι θεατές παρακολουθούν την ιστορία μιας γυναίκας που βίωσε μία από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, τον εμφύλιο. Μιας γυναίκας που έζησε την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Μιας γυναίκας που υπήρξε μάρτυρας και θύμα του αλληλοσπαραγμού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Το «Πού είναι η μάνα σου, μωρή;» αποτελεί μια εκ βαθέων, προσωπική μαρτυρία, και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο με αληθινά γεγονότα και υπαρκτά ονόματα. Σ’ αυτήν την προσωπική τραγωδία αντικατοπτρίζεται όλη η ζοφερή ιστορία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (6/3) ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, τόνισε ότι η παρουσία της Βέρας Κρούσκα στην Καβάλα αποτελεί τιμή για την πόλη και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ενώ την χαρακτήρισε ηθοποιό που κοσμεί το ελληνικό θέατρο. Παράλληλα ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην έγκριση αύξησης της  επιχορήγησης από το υπουργείο Πολιτισμού προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κατά 16.000 ευρώ (σύνολο 62.500 ευρώ), επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί επιβράβευση της προσπάθειας που γίνεται. Αφού ευχαρίστησε την υπουργό Λυδία Κονιόρδου, τόνισε ότι οι διεκδικήσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα συνεχιστούν, ενώ αναφερόμενος στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και στις υποσχέσεις που έδωσε στη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα περί ενίσχυσης του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων, έξεφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει πράξη. Από την μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Θοδωρής Γκόνης σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας σε δύσκολες εποχές. Είμαστε χαρούμενοι για την παρουσία της Βέρας Κρούσκα στην Καβάλα, καθώς είναι σημαντικό να έρχονται εδώ άνθρωποι με την πορεία και την αίγλη της, με το σημαντικό έργο που έχει επί σκηνής κι όχι μόνο. Είναι γεναιόδωρη, δίνει στους νέους και θέλω να την ευχαριστήσω δημόσια. Την αγαπώ κι ήθελα αυτή η παράσταση να έρθει στην Καβάλα». Η γνωστή ηθοποιός, αφού ευχαρίστησε τον Π. Πετρόπουλο και τον Θ. Γκόνη, τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο συνάδελφο και σκηνοθέτη, αλλά και άξιο καλλιτεχνικό διευθυντή που παράγει σπουδαίο έργο, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην πόλη μας, ενώ ευχήθηκε κάποια στιγμή να την σκηνοθετήσει ο κ. Γκόνης σε μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Για το ίδιο το έργο τόνισε ότι είναι σύγχρονο, συμπληρώνοντας ότι ο εμφύλιος υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς θα υπάρχει, αφού οι άνθρωποι ξεχνούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η παράσταση αντλεί υλικό από το βιβλίο της Δήμητρας Πέτρουλα, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμιδου. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Η μουσική επιμέλεια του σκηνοθέτη και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού, Κική Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι. Σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλο. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου. Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο (ανέργων, μαθητών, φοιτητών Α.Μ.Ε.Α., πολυτέκνων).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση