«Λειτουργούμε σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τηρούμε τις συμφωνίες», δηλώνει η υπεύθυνη ενημέρωσης του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα. Κατερίνα Μουζουράκη

Απαντήσεις στις καταγγελίες του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Καλπακίδη για τις εργασίες της Κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ έδωσε η υπεύθυνη ενημέρωσης του ΤΑΡ στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Μουζουράκη.

Για τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής σχολίασε ότι «έχω ακούσει τα σχετικά αποσπάσματα. Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα ποιες είναι αυτές οι παρανομίες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι εμείς λειτουργούμε σύμφωνα με τη νομοθεσία, και την ελληνική και την ευρωπαϊκή. Τηρούμε τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και υπάρχουν και όλες οι άδειες που είναι αναγκαίες για να προχωράει η κατασκευή σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι των Τεναγών όπως και άλλωστε συμβαίνει παντού. Έχουμε την πράξη και την άδεια που έχει εκδοθεί από το 2016 και με βάση αυτή έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να κατασκευάζουμε σε όλη την όδευση του αγωγού».

Για τις καταγγελίες της Συντονιστικής ότι δεν έχουν αποζημιωθεί όλοι οι αγρότες, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι του ΤΑΡ περιοδεύουν στην περιοχή των Φιλίππων και θέλουν να ενημερώσουν τους αγρότες για την αποζημίωσή τους, απάντησε ότι «αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι όντως ενημερώνουμε τους αγρότες. Όπως κάναμε στο παρελθόν το κάνουμε και τώρα. Πράγματι έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας στην περιοχή των Τεναγών, όχι γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί αλλά γιατί ενώ έχουμε καταθέσει τις αποζημιώσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, γνωρίζουμε ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ή, τέλος πάντως, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να λάβουν τις αποζημιώσεις από τα Ταμείο Παρακαταθηκών. Και τους προσκαλούμε να έρθουν στο γραφείο μας στην Καβάλα, στο γραφείο απόκτησης δικαιωμάτων γης, για να μπορέσουν να δουν πού βρίσκεται η υπόθεσή τους και να τους βοηθήσουμε με τη νομική διαδικασία προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει απευθείας η υπογραφή συμβολαίων με τον ΤΑΡ οι οποίοι έχουν λάβει ήδη τις αποζημιώσεις τους στο χέρι».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ

Για τις εργασίες που γίνονται τώρα στην περιοχή των Κρηνίδων, μεταξύ Κρηνίδων και Ζυγού, σε συνεργασία με τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες, είπε ότι «οι εργασίες είναι προπαρασκευαστικές και αφορούν το κομμάτι των αρχαιολογικών ανασκαφών. Αυτό το οποίο κάνουμε σε όλες τις περιοχές, όχι εδώ μόνο, οπουδήποτε κατασκευάστηκε ο αγωγός, είναι ότι σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, στην περίπτωση εδώ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, γίνονται κάποιες αρχαιολογικές τομές. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές όπου θεωρούν οι Εφορείες κι έχουν ορίσει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι μπορεί να υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι ή κάποια πιθανά αρχαιολογικά ευρήματα, πηγαίνουν πρώτα οι αρχαιολόγοι της Εφορείας μαζί με τους αρχαιολογικούς εργάτες και κάνουν έναν έλεγχο της περιοχής –το ονομάζουν αρχαιολογικές τομές- για να δουν αν υπάρχει κάποιο αρχαιολογικό εύρημα ή κάτι που έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αν υπάρχει και βρεθεί κάτι, προχωράει η Εφορεία στην σχετική αρχαιολογική ανασκαφή και διάσωση του ευρήματος, όπως γίνεται σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουμε βρει πάρα πολλά πράγματα, τα έχουμε ανακοινώσει, έχουμε μιλήσει για τα ευρήματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουνε αυτές οι αρχαιολογικές τομές πριν ξεκινήσει η κατασκευή προκειμένου να διασωθεί οποιοδήποτε εύρημα μπορεί να υπάρχει στην περιοχή. Και να αναδειχθεί κιόλας».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά των αγροτών στην περιοχή, είπε ότι «αυτό το οποίο εμείς κάνουμε, όπως είπα και πριν, είναι να προσπαθούμε να βρισκόμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε και να μιλάμε. Άλλωστε έχουμε γραφείο στην Καβάλα ήδη από το 2014. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που κάνουμε το τελευταίο διάστημα και για το οποίο είχα αναφερθεί και στο παρελθόν, είναι ότι έχουμε και μία ομάδα μηχανικών η οποία πηγαίνει στα καφενεία τα απογεύματα. Χθες (σ.σ. την Πέμπτη) βρεθήκαμε στα καφενεία του Ζυγού, σήμερα (σ.σ. χθες) θα κάνουμε επίσκεψη σε κάποια καφενεία στις Κρηνίδες. Κάθε εβδομάδα αυτή η ομάδα των μηχανικών επισκέπτεται τα καφενεία, προσπαθεί να μιλήσει, να δει αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ακόμα, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μας και χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες. Αλλά και για να ενημερωθεί και η ευρύτερη κοινωνία για το πώς γίνεται η κατασκευή».

Κλείνοντας τόνισε ότι «επειδή είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αγωγού, εμείς κάνουμε όλες τις προσπάθειες να γίνουν τα πράγματα όσο καλύτερα γίνεται και με τη μικρότερη επίπτωση στους αγρότες και εκτιμούμε ιδιαίτερα το να έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας, να μας εξηγούν αν βλέπουν κάποιο πρόβλημα στα χωράφια τους που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως για να γίνει με όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση για τους αγρότες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.