Κόφτης θα μπει στη συνταγογράφηση των φαρμάκων όπως ανέφερε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιντζή

Κόφτης στα φάρμακα θα μπει στη συνταγογράφηση των φαρμάκων όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ρακιντζή. Συγκεκριμένα η κ. Ρακιντζή σημείωσε πως «είναι κάτι το οποίο προσπαθήσαμε να το ενεργοποιήσουμε πριν από 15 μέρες, απλά υπήρχε πρόβλημα διότι δεν ήμασταν εμείς τα φαρμακεία που έπρεπε να μειώσουμε τις ποσότητες. Πάντα ότι έχει σχέση με ηλεκτρονική συνταγογράφηση λέμε στο διοικητή του ΕΟΠΥΥ ότι το φαρμακείο δεν είναι αυτό που πρέπει να επωμιστεί αυτήν την ευθύνη. Άρα είναι κάτι που θα γίνεται απο τους γιατρούς και αφορά τη μηνιαία ποσότητα των φαρμάκων. Βεβαίως την Κυριακή που είχαμε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της αντιπροέδρου σε μια ενημερωτική εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, συζητούσαμε και λέγαμε ότι υπάρχουν σκευάσματα τα οποία έχουν 28 χάπια μέσα άρα δεν καλύπτουν το μήνα. Και βεβαίως τα ραντεβού του ΠΕΔΥ των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας δεν μπορείς να τα υπολογίσεις στις 28 μέρες ή στις 30 που θα ανοίγει το σύστημα για να ξανασυνταγογραφήσει ο γιατρός. Άρα σημαίνει ότι πρέπει να προβλέψουμε κι αυτό και η θέση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι ότι πρέπει ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ να δώσει μια βδομάδα πριν να μπορεί ο ασθενής να συνταγογραφήσει τα φάρμακά του, διότι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι θα μείνουν χωρίς φάρμακα. Θα υπάρχει ένα κενό μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΣΙ ΠΡΟΒΛΕΞΗ

Πρόσθεσε δε πως « Άρα αυτό που πρέπει να προβλέψουν για να μην μείνουν οι ασφαλισμένοι χωρίς φάρμακα και δημιουργείται συνέχεια το πρόβλημα του άγχους, ασθενείς που πρέπει να έχουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους, για τους ασφαλισμένους που δικαιούνται την περίθαλψή τους, για το λόγο αυτό πρέπει το προβλέψει. Τώρα όσον αφορά ότι θα είναι ένα κουτί ανά μήνα όταν είναι η δοσολογία ένα την ημέρα ή θα είναι παραπάνω κουτιά όταν η δοσολογία αυξάνεται, είναι για να μην πετιούνται φάρμακα. Γιατί αν πάρεις δυο κουτά και τυχόν σου αλλάξει ο γιατρός την αγωγή σου ή τυχόν απορυθμιστείς από μια αγωγή, είναι το μόνο σίγουρο ότι το κουτί θα πεταχτεί. Σε αυτό εμείς είμαστε απόλυτα σύμφωνοι να μην πετιούνται φάρμακα διότι είναι δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ήδη είμαστε στο Σεπτέμβριο καταγεγραμμένο και έχει ξεφύγει περίπου στα 70 εκατομμύρια το φάρμακο από εξωτερικά φαρμακεία. Εμείς είμαστε μαζί με το κράτος προκειμένου να μειωθεί η δημόσια δαπάνη, να ορθολογιστεί και να μην πετιούνται φάρμακα διότι είναι χρήματα όλων μας. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ πώς θα γίνει αυτό το πράγμα, πώς θα το δρομολογήσουν σωστά, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν το φάρμακό τους την ώρα που πρέπει να το έχουν κι όχι να παρακαλάνε γράψτε το μου γιατί μου τελείωσε, δεν έχω και θα μείνω χωρίς φάρμακο μια βδομάδα. Σε αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι έτοιμος να παρέμβει με το σωστό τρόπο προκειμένου και οι ασθενείς να μη μείνουν χωρίς φάρμακα και να μην πετιούνται και σπαταλούνται φάρμακα που είναι δημόσια δαπάνη και είναι χρήματα όλων μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση