«Κρυμμένα χρήματα δεν υπάρχουν» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος απαντώντας στους ισχυρισμούς της δημάρχου Καβάλας Δ. Τσανάκα

Δεν υπάρχουν κρυμμένα κονδύλια διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος απαντώντας στους ισχυρισμούς της δημάρχου Καβάλας κ. Τσανάκα ότι η Περιφερειακή Ενότητα στερεί κονδύλια από το Δήμο Καβάλας για την υλοποίηση έργων.

Αναλυτικά ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «είναι λάθος ένας ΟΤΑ να προσπαθεί να δικαιολογήσει το τι έκανε ή το τι δεν έκανε μεταφέροντας την ευθύνη για αυτό σε έναν άλλον ΟΤΑ. Εδώ εν προκειμένω ο ένας ΟΤΑ είναι ο Δήμος Καβάλας και ο άλλος ΟΤΑ είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Όλοι οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τη νομοθεσία των δημοσίων έργων, την ισχνή χρηματοδότηση, το περιορισμένο προσωπικό, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι στις μέρες μας υπάρχει ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, δεν ισχύει το λεφτά υπάρχουν όπως δεν ισχύει το ότι υπάρχουν κρυμμένα λεφτά. Μακάρι να υπήρχαν και να μπορούσαμε να τα ανακαλύψουμε. Εδώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Καβάλας υπάρχει ένα ποσό από πρόστιμα, έτσι προβλεπόταν από την εποχή της Νομαρχίας, δεν εκταμιεύτηκε ποτέ γιατί δεν εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της νομοθεσίας επί πολλά χρόνια. Προέρχεται από πρόστιμα τα οποία είναι κατά κύριο λόγο από τους Δήμους Παγγαίου και Καβάλας, μικρά ποσά προέρχονται από τους άλλους δήμους, κι έχω πει και στους δυο δημάρχους ότι αν υπάρξει μια πρόταση η οποία θα έχει να κάνει με ωρίμανση, με μελέτη, τεχνικά δελτία κλπ να το δούμε».

ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ

Τόνισε πως «βεβαίως δεν μπορούν να δοθούν τα λεφτά, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υλοποιηθούν μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Καβάλας. Το θέμα μας είναι να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να εκπληρωθούν οι όροι και οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και τίποτα άλλο. Το ζήτημα είναι ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο Δήμος Παγγαίου κάνει μια προσπάθεια. Η πλατεία της Καβάλας όντως πρέπει να φτιαχτεί και εκείνο το οποίο μένει είναι να δούμε τι θα γίνει. Εκείνο το οποίο με ενόχλησε περισσότερο κι εμένα κι όλους τους ανθρώπους στη διοίκηση της Περιφέρειας, είναι ότι αυτό το οποίο εν τη ρύμη του λόγου της δημάρχου ελέχθη ότι η Περιφέρεια φροντίζει όλο το νομό αλλά δεν φροντίζει το Δήμο Καβάλας. Αυτό είναι λάθος, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ακόμα και στις κρίσιμες στιγμές σταθήκαμε στο Δήμο Καβάλας και για αυτό το λόγο αυτό θα ήθελα να απαλειφθεί. Γιατί φροντίζουμε και στο Τεχνικό Πρόγραμμα που υλοποιούμε εμείς έργα αλλά και στην ένταξη έργων που κάνουμε με την υπηρεσία Διαχείρισης στο ΠΕΠ, φροντίζουμε να μην υπάρχει θέμα αδικίας ούτε του Δήμου Καβάλας στην πρώτη περίπτωση ούτε του Νομού Καβάλας στη δεύτερη. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο σε όλους. Κι επίσης βλέπω σήμερα να υπάρχει ένας σχολιασμός σε ότι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας που θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης. Βεβαίως πρέπει να είναι αντιληπτό ότι επειδή είναι ένας πολύπλοκος πίνακας κάποιοι διάβασαν την πρώτη σειρά και προσπάθησαν να βγάλουν συμπεράσματα για τις 9 σελίδες του πίνακα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο πίνακας έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που είναι γραμμένος, έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο που διαβάζεται και ερμηνεύεται και είναι χρήσιμος. Στην πρώτη σειρά δεν βγαίνουν συμπεράσματα επειδή η πρώτη σειρά αφορά μια καπναποθήκη η οποία βρίσκεται στην οδό Φιλίππου. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν χρήματα, δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα. Κάποτε η δήμαρχος έψαχνε χρήματα και από πρόστιμα επί σειρά ετών, αυτά δεν υπάρχουν. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ποσά τα οποία υπάρχουν εδώ και μια δεκαετία, αυτά τα ποσά πρέπει να εκταμιευτούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος είναι δύσκολος πολύπλοκος και αν θέλει να συζητήσουμε ο Δήμος Καβάλας ή ο Δήμος Παγγαίου ή οιοσδήποτε θα πρέπει να φέρει μελέτες, εγκρίσεις, τεχνικά δελτία, για να δούμε αν προχωράει, αν μπορεί να σταθεί ή όχι το κάθε τι. Αυτό είναι το ζήτημα».

ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Κληθείς να σχολιάσει τι είναι τα κρυμμένα χρήματα για τα οποία έκανε λόγο η δήμαρχος Καβάλας, ο κ. Μαρκόπουλος σημείωσε πως «κρυμμένα χρήματα δεν υπάρχουν. Δημοσιευμένα χρήματα υπάρχουν μόνο τα οποία μάλιστα μεταφέροντα από τη μία χρονιά στην άλλη επί μία δεκαετία. Μακάρι να υπήρχαν κρυμμένα χρήματα να πάμε να τα ανακαλύψουμε. Αλλά είναι εντελώς χαριτωμένη μεν αλλά άνευ αντικρίσματος αυτή η διατύπωση περί κρυμμένων πόρων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.