Κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε στην περιοχή του Νέστου

Κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε στην περιοχή του Νέστου σε άνδρα που νοσηλεύεται στο σπίτι του. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι κάτι που δεν το περίμεναν καθώς πρόκειται για καλοκαιρινό ιό που προκαλείται από τα κουνούπια.

Συγκεκριμένα είπε ότι «κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα και πρέπει να το συνηθίσουμε. Φέτος ξεκίνησαν λίγο πιο νωρίς, αλλά η περιοχή μας και όχι μόνο αυτή, θεωρείται περιοχή ενδημική. Είναι η γρίπη του καλοκαιριού. Το κακό είναι ότι έχει συμπέσει με τον κορωνοϊό. Μαζί με την πανδημία αυτή δεν μας άφησε φέτος λίγο ελεύθερους ο δυτικός Νείλος. Παρ’ όλα αυτά είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια και η οποία απασχολεί τη νότια και την κεντρική Ευρώπη, την Αμερική. Πολλές χώρες έχουν κάθε καλοκαίρι πρόβλημα με τον ιό αυτό.

Το 80% το περνάει ασυμπτωματικά, χωρίς να το καταλάβει. Το 20% κάνει ήπια συμπτώματα ενός εμπύρετου με μυαλγίες, αδυναμία, μπορεί να κάνει διάρροια ή να βγάλει κάποιο εξάνθημα, πονοκέφαλο. Υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό, ο 1 στους 150, και ειδικά άτομα άνω των 60 ετών, που μπορεί να κάνει σοβαρή λοίμωξη εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας. Να κάνει δηλαδή και νευρολογικά συμπτώματα. Αυτά τα άτομα θα νοσηλευτούν και ένα 10% περίπου μπορεί να πεθάνουν. Είχαμε και θανάτους στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο».

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να προστατευόμαστε όλοι μας από την έκθεση στα κουνούπια με τα γνωστά μέτρα. Τις σίτες, τα αντικουνουπικά, με την αποφυγή δραστηριότητας το βράδυ που τα κουνούπια είναι πιο ενεργά. Πολλή προσοχή σ’ αυτούς οι οποίοι δουλεύουν σε αγροτικούς και υπαίθριους χώρους.

Το κρούσμα που εντοπίστηκε στην περιοχή μας είναι ένας άντρας στην περιοχή του Νέστου. Έχει τα κλασικά ήπια συμπτώματα, όχι κάτι το σοβαρό που να χρήζει νοσηλείας. Είναι στο σπίτι του. Εφόσον προχωρήσει η επιδημία, πιθανώς να έχουμε και τις βαριές περιπτώσεις. Γι’ αυτό λέμε πολλή προσοχή. Το τσίμπημα του κουνουπιού δεν πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα. Το κουνούπι ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από κάθε άλλο ζώο ή έντομο στον κόσμο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.