ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Κρίσιμη σύσκεψη για τη σωτηρία του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας

Κρίσιμη σύσκεψη για το μέλλον του ιδρύματος για το Ειδικό Παιδί «Αγία Μαρίνα» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου. Στη σύσκεψη κλήθηκαν να παραστούν ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου, οι 4 βουλευτές του Νομού, η Δήμαρχος Καβάλας, οι γονείς των παιδιών καθώς και η Ιατρική Εταιρία Καβάλας. Στη σύσκεψη θα εξεταστούν πιθανές λύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος, καθώς αυτό έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των χρεών στο ΙΚΑ  και αν δεν βρεθεί κάποια λύση μοιραία θα κλείσει.

Ο βουλευτής κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες το Ίδρυμα να ενταχθεί στις Κοινωνικές Δομές του Δημοσίου για να συνεχιστεί η λειτουργία  του. Στην παρούσα φάση θα πρέπει να ξεπεραστούν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να επιτευχθεί αυτή η μετάβαση.

Αναλυτικά ο κ. Εμμανουηλίδης σημείωσε πως «αρρυθμίες δεκάδων χρόνων οδήγησαν ένα Ίδρυμα με κοινωνικό χαρακτήρα σε ναυάγιο. Η κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να δοθεί λύση αλλά δεν είναι εύκολη η λύση. Εκείνο που επιχειρούμε είναι να ενταχθεί στις κοινωνικές δομές του δημοσίου, ώστε να μπορέσει ως δημόσιο ίδρυμα να λειτουργήσει επ ΄ ωφελεία των κοινωνικών ομάδων εκείνων που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα».

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ

Πρόσθεσε δε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για ανθρώπους που έχουν προβλήματα, αλλά δεν είναι κατορθωτό από την πρώτη στιγμή. Γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θέλει το χρόνο του, γιατί για να ενταχθεί στο υπουργείο Εργασίας  πρέπει να τηρηθεί νομιμότητα που δεν τηρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν δεν περάσει στο δημόσιο αυτό το Ίδρυμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, αλλιώς έχουμε όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα και εκκρεμότητες που υπάρχουν αύριο δεν έχει. Δεν είναι εύκολο ωστόσο, προσπαθούμε προς την κατεύθυνση αυτή να βρεθεί μια λύση. Πιστεύω ότι θέλει και χρόνο και ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες. Βρισκόμαστε υπό το κράτος μιας μνημονιακής μέγγενης και ως εκ τούτου δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε αυτά που θέλουμε και αυτά που πρέπει. Θα έπρεπε όμως να πούμε και κάτι άλλο. Τόσα χρόνια πού ήταν όλοι αυτοί που νοιάζονται για την τύχη της «Αγίας Μαρίνας»; Ποιο το ενδιαφέρον τους στο να μη ξεστρατίσει και πέσει στα βράχια αυτό το σκαρί; Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να περάσει το Ίδρυμα στο δημόσιο χρειάζεται από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες για να ενταχθεί στις κοινωνικές δομές του δημοσίου. Όμως δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες σε αυτή τη φάση δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί με μια κανονικότητα, με  μια νομιμότητα. Όταν αυτή δεν υπάρχει ψάχνουμε να βρούμε δρόμους να υπάρξει και το κοινωνικό λειτούργημα, αλλά να μην είμαστε και εκτεθειμένοι σε πράγματα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη συνέχεια. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη νομιμότητα. Αυτοί προσπαθούν να βρουν δρόμο στοιχημένοι με τη νομιμότητα να δώσουν και τον κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *