«Κλιμακούμενη πρέπει να πηγαίνει η αντίδρασή μας» τονίζει για τα διόδια η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα

Δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε ότι αφορά τη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων στο Νομό Καβάλας…  Κυριολεκτικά θα μας γεμίσουν διόδια την ίδια ώρα που εμείς περιοριζόμαστε σε χαλαρά συλλαλητήρια για το θέμα αυτό… Συγκεκριμένα συνολικά επτά  σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2017  στο Νομό Καβάλας! Αυτό προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης στις 18 Μαΐου 2017 και τέθηκε σε ισχύ μόλις πριν λίγες μέρες, τη Δευτέρα 29 Μαΐου οπότε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ και μέσα στα όρια του Νομού Καβάλας, προβλέπεται να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν μέχρι τέλους του έτους επτά μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί διοδίων.

Που σημαίνει ότι εκτός του μετωπικού σταθμού της Μουσθένης που ήταν ο μοναδικός επί της Εγνατίας οδού στο Νομό Καβάλας, θα εγκατασταθεί άλλος ένας μετωπικός στην παράκαμψη της Καβάλας στην Άσπρη Άμμο και άλλοι πέντε  πλευρικοί σε κάθε κόμβο εξόδου της Εγνατίας. Ήτοι στον κόμβο Γαληψού-Οφρυνίου, στον κόμβο της Μουσθένης, στον κόμβο της Ελευθερούπολης πριν το τούνελ της Εξοχής, στον κόμβο του Αγίου Ανδρέα μετά το τούνελ της Εξοχής και στον κόμβο του νέου λιμανιού αμέσως μετά το μετωπικό σταθμό διοδίων της Άσπρης Άμμου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα έκανε σχετικές δηλώσεις, αρκετά αιφνιδιασμένη από αυτή την είδηση. Συγκεκριμένα η κ. Τσανάκα τόνισε πως «είμαι βαθύτατα απογοητευμένη γιατί όλα γίνονται πίσω από την πλάτη μας χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα. Ούτε καν οι κυβερνητικοί βουλευτές γνωρίζανε τίποτα. Το πρόβλημα όσο πάει και κλιμακώνεται και άρα κλιμακούμενη πρέπει να πηγαίνει και η αντίδρασή μας, όπως το είχαμε αποφασίσει στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαμε κάνει. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει και αυτήν την εβδομάδα, πρέπει να το συζητήσουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας, αλλά πια εγώ πιστεύω ότι εδώ πρέπει να βάλουν το χέρι τους οι πολιτικοί παράγοντες, οι κυβερνητικοί. Η δικιά μας η φωνή μέχρι τα υπουργεία εύκολα δεν φτάνει. Ενώ στους βουλευτές απαντούν πολύ εύκολα και πιο πρόθυμα. Εγώ σηκώθηκα και έφυγα άρον τον άρον στην Αθήνα και έφτασα μέχρι το ΤΑΙΠΕΔ και για να φτάσω εκεί έβαλα μέσο και μέσο όχι τους δικούς μας, απέξω έβαλα μέσο. Τώρα πρέπει να αναλάβουν οι δικοί μας βουλευτές. Κι αν πρέπει να οργανωθούν μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Εγνατίας για να αποκτήσουν δύναμη και ισχύ να το κάνουν. Ήρθε η ώρα και νομίζω, τώρα πια δεν έχουν και δικαιολογία να λένε οι βουλευτές ότι ήταν απόφαση του 2014 κλπ, εδώ μιλάμε για καινούρια ΚΥΑ. Και το γεγονός ότι τα νέα διόδια είναι προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση εμάς δεν μας λέει τίποτα. Εδώ υποτίθεται ότι τα πλευρικά διόδια θα ήταν η λύση στο πρόβλημα των μετωπικών, αλλά τώρα έχουμε και πλευρικά και μετωπικά. Τι θα γίνει με αυτήν την κατάσταση;»

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Σχολιάζοντας τη στάση της προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία σύμφωνα με την κ. Τσανάκα έδειξε να κατανοεί το πρόβλημα, σημείωσε πως «η πρόεδρος με κατάλαβε. Το υπουργείο είναι όμως εκείνο που αποφασίζει. Από τον  Σπίρτζη και τον Τσακαλώτο εξαρτάται. Κουμάντο κάνει η κυβέρνηση».

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανευρεθεί λύση δια της δικαστικής οδού, σημείωσε πως «θα το συγκεκριμενοποιήσουμε αφού το συζητήσουμε και με τους νομικούς συμβούλους και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο τι μπορούμε να κάνουμε. Να ψάξουμε να βρούμε περιβαλλοντικές μελέτες, τα πάντα. Εδώ πια από τυπικούς τρόπους αν μπορέσουμε να σταματήσουμε την κατάσταση. Το κακό είναι ότι οι νομικές οδοί αργούν. Εμείς θέλουμε κάτι γρήγορο. Αλλά εν πάση περιπτώσει ομολογώ ότι η καινούρια ΚΥΑ μας αιφνιδίασε όλους. Περιμέναμε πλευρικά διόδια και από 8 και 9 μετωπικά βρεθήκαμε με 38 διόδια και καλά ξεμπερδέματα. Δεν γίνεται έτσι. Χωρίς να μελετηθεί το πράγμα, χωρίς να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, πώς θα γίνουν αυτά τα πράγματα; Με προβλήματα τοπικά. Αν συμβεί ξανά μια κατολίσθηση στα πρανή ή ένα άνοιγμα τρύπας από τα φορτία των βαρέων οχημάτων μέσα στην Καβάλα, πού θα πάει η κυκλοφορία; Θα πετάνε;»

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διερωτήθηκε δε με έμφαση πως «μού κάνει εντύπωση πώς η Περιφέρεια ασχολείται μόνο με τα διόδια της Μέστης, γιατί θεωρώ ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος το ανέφερε το θέμα των διοδίων στην Καβάλα στον κ. Μέτιο. Μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τη διαμαρτυρία στη Μέστη (σ.σ. χθες) την έκανε η Περιφέρεια κι όχι ο δήμος, την έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτροβιτς. Επειδή ο κ. Πέτροβιτς την ξεκίνησε για αυτό ακούστηκε η Περιφέρεια. Εδώ την ξεκίνησε ο Δήμος Καβάλας. Μπορεί να συμμετείχε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και στη διαμαρτυρία επί τόπου, αλλά ποιος την ξεκίνησε είναι το θέμα. Εξάλλου να θυμίσω ότι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισμα το ψήφισαν και οι βουλευτές. Εδώ υπάρχει μια ανισότητα. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει  την ερχόμενη  εβδομάδα, νομίζω την Πέμπτη. Σίγουρα θα συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε από δω και έπειτα. Και θα συζητήσουμε και άλλα σοβαρά πράγματα  την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ αυτών τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να ενημερωθούμε, να το συζητήσουμε, να ρίξουμε ότι ιδέες έχουμε, γιατί πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να προλάβουμε τις επιχορηγήσεις για έργα που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *