ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Κλειστή η αγορά της Καβάλας τη Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

Η αγορά της Καβάλας δεν θα λειτουργήσει τη Δευτέρα γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  κ. Βασίλης Λεμονίδης, ο οποίος ανέφερε πως «όπως κάθε χρόνο, αρκετά χρόνια τώρα ισχύει αυτή η αργία και καθώς μίλησα με προέδρους Εμπορικών Συλλόγων αρκετών πόλεων, σχεδόν όλοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν βγάλει ανακοινώσεις ότι θα είναι κλειστά τα καταστήματα. Αν πάρω παράδειγμα από πέρσι, είχαν ανοίξει μόνο δυο αλυσίδες τροφίμων. Αυτό που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι ότι η συγκεκριμένη αργία η οποία δεν είναι επίσημη αλλά είναι κατ΄ έθιμο αργία είναι πλέον στη συνείδηση του κόσμου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά. Η αγορά κλείνει εδώ και πόσα χρόνια τη μέρα αυτή, δεν δουλεύει το δημόσιο, δεν δουλεύει καμία υπηρεσία. Εφόσον είναι καθολική συμμετοχή σημαίνει ότι το θέλει ο κόσμος, εγώ δεν έχω ακούσει κανένα παράπονο να μου πει κάποιος γιατί να μην ανοίξουμε τη συγκεκριμένη μέρα. Με όποια πόλη και να μιλήσει κανείς το ίδιο πράγμα γίνεται».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερωτηθείς ο κ. Λεμονίδης αν έχει εκδηλωθεί η βοήθεια που περιμένει η αγορά από τον τουρισμό, σημείωσε πως «ακόμα όχι. Ο Μάιος είναι ένας μήνας ο οποίος συνήθως είναι ένας δείκτης όσον αφορά τον τουρισμό. Αλλά φέτος αυτό που διαβάζω δεν ξέρω πώς αποδεικνύεται ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση στον τουρισμό. Στην πράξη, στα καταστήματα και στους τζίρους δεν υπήρξε αυτό».

ΔΙΟΔΙΑ

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα εξέλιξη που αφορά στα διόδια και έχει να κάνει με τα νέα πέντε πλευρικά διόδια που σχεδιάζονται για το Νομό Καβάλας, ανέφερε πως «αυτό που ξέρω από μικρό παιδί που θυμάμαι είναι ότι στην πόλη μας η όχληση σε ότι αφορά τα οχήματα ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και μιλάμε τώρα για τις δεκαετίες του 1980 και του ΄90. Αυτό που συνέβη για πέντε λεπτά για να φτάσουμε από την Άσπρη Άμμο όπου έγινε η διαμαρτυρία για τα διόδια μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι μας στην Εβδόμης  Μεραρχίας κάναμε τουλάχιστον μισή ώρα με τριάντα πέντε λεπτά. Αυτό το πράγμα θα συμβαίνει σε καθημερινή βάση όταν θα μπούνε τα διόδια. Αν κάποιος το θέλει δηλαδή να φτάσουμε το 2017 σε μια σύγχρονη πόλη που θέλουν όλοι να φτάσουμε στο 1980 ας γίνει. Το δεύτερο που εγώ από μικρός άκουγα ότι μπαίνουνε διόδια γιατί μας φτιάχνουν τους δρόμους. Κι άρα μόλις τελειώσουν οι δρόμοι που φτιάξαμε θα φύγουν τα διόδια. Λοιπόν έγινα 41 ετών κι όχι μόνο δεν έχει φύγει ούτε ένα διόδιο από τότε που ήμουν μικρός, αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί. Ας βγει τότε ένας υπεύθυνος είτε της Εγνατίας Οδού ή πολλοί που είναι γνωστοί και συμμετέχουν στην Εγνατία Οδό να μας πούνε τι ισχύει με αυτά τα διόδια, γιατί το ένα διόδιο  είναι 2,40 ευρώ για τους οδηγούς και το άλλο 1,20, γιατί κάποια έχουν ιδιωτικοποιηθεί και άλλα είναι ακόμα κρατικά. Αλλά τέλος πάντων σε ποια πόλη μπορεί να ισχύει αυτό ανάμεσα σε δύο εισόδους να υπάρχουν διόδια. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Το άλλο που ακούγεται πάρα πολύ είναι κάποιοι ίσως για να μην πάνε ούτε από τη μια πλευρά ούτε από την άλλη,  να μιλάμε είτε για αναλογικά είτε για πλευρικά είτε για οτιδήποτε. Εγώ ξέρω ότι όταν τα διόδια είναι ανάμεσα σε μια πόλη και όταν κάποιος  θέλει να κινηθεί ι από την ανατολική στη δυτική πλευρά της πόλης δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα οικονομικό. Όταν μπαίνουν τα φορτηγά και τα αυτοκίνητα κατά δεκάδες και εκατοντάδες μέσα στο κέντρο της πόλης όταν θέλουμε να την αναπτύξουμε τουριστικά και θέλουμε να λέμε ότι είμαστε σύγχρονη πόλη, δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουμε να την κάνουμε τουριστική μεγαλώνοντας την κίνηση των φορτηγών  οχημάτων στο κέντρο».

ΜΠΑΡΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Κάποιοι σηκώνανε τις μπάρες στα διόδια και λέγανε θα τα αλλάξουμε όπως τη φορολογία, όπως τα υπόλοιπα και τελικά δεν έγινε τίποτα, είναι ένα ολόκληρο θέμα. Ας βγει κάποιος υπεύθυνα και να μας πει ότι αυτά τα διόδια θα μπουν για τρεισήμισι μέρες ή τρεισήμισι χρόνια ή τρεισήμισι αιώνες και είναι αυτά και τελείωσε. Μόνο ενωμένοι διώξαμε το λιθάνθρακα. Αν δεν είμαστε ενωμένοι τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε. Η ισχύς εν τη ενώσει».

Κλείνοντας ο κ. Λεμονίδης αναφέρθηκε στη σύσκεψη φορέων για το παραεμπόριο που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη στις 2.30 μμ στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Καβάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *