«Κερδίζει έδαφος και εντυπώσεις το Μεταπτυχιακό της Πανεπιστημιούπολης Καβάλας» δηλώνει ο καθηγητής Βασίλης Τσιάντος
Με πολύ μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται τα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Πανεπιστημιούπολη Καβάλας, Μεταπτυχιακά στην Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βασίλη Τσιάντο το μεταπτυχιακό τους είναι διεθνές και η νέα περίοδος θα ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το μεταπτυχιακό μας πάει πολύ καλά. Ξεκινήσαμε το 2016 με τίτλο «Παιδαγωγική Διδακτική και Τεχνολογίας Πληροφορίας και Επικοινωνιών» και στην συνέχεια με την επανίδρυση αλλάξαμε τον τίτλο σε «Διδακτική των Επιστημών» και πλέον το μεταπτυχιακό μας έχει γίνει γνωστό.
Είναι στα ελληνικά μεν αλλά έχουμε συμμετοχή και από άλλες χώρες. Το 2025 που θα ξεκινήσει ο καινούριος κύκλος τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε με το καλό και Έλληνα που δουλεύει σε άλλη χώρα. Και αυτό γιατί δίδεται η δυνατότητα από την στιγμή που το κάναμε εξ αποστάσεως να το παρακολουθήσει και κάποιος που δεν ζει στην Ελλάδα.
Άλλωστε δεν απαιτούμε κάποιες δια ζώσης παρουσίες. Γνωστό μας, απόφοιτος του ΤΕΙ. Παράλληλα θα πούμε ότι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ή όσους θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση.
Όλες οι ειδικότητες είναι αποδεκτές μια και δεν απευθύνεται σε δασκάλους και καθηγητές, αλλά και σε άλλους, νομικούς ή γιατρούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση».
8η ΦΟΡΑ
Ο ίδιος εξηγεί ότι «θα είναι η 8η φορά που θα τρέξει το πρόγραμμα. Ήδη λειτουργεί η 7η χρονιά με 74 άτομα φέτος. Αυτή η επιτυχία θεωρώ ότι στηρίζεται στην πάρα πολύ καλή δουλειά που γίνεται όχι μόνο από εμένα σαν καθηγητή. Υπάρχουν 35 περίπου διδάσκοντες, εξαιρετικοί και σε σύνολο 80% περίπου είναι καθηγητές από ελληνικά πανεπιστήμια, από το ΔΠΘ και άλλα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Και οι υπόλοιποι είναι εξαιρετικοί, όλοι διδάσκοντες με σημαντικές θέσεις, όπως διευθυντές εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα, όλοι με μεγάλη εμπειρία και στη διδακτική και στην εκπαίδευση.
Παράλληλα προσπαθούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα, σεμινάρια όπως φέτος, περί τα 15 τον χρόνο άρα ο κύκλος θα δίδει και μια βεβαίωση παρακολούθησης στο τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο.
Ξεκινήσαμε με αυτό που έγινε 12 Δεκεμβρίου με γενικό τίτλο «Σύγχρονες τάσεις, διλήμματα και προκλήσεις στην εκπαίδευση, διεπιστημονική θεώρηση».
Είχαμε 4 εκλεκτούς καλεσμένους και από τη δική τους σκοπιά μιλήσαμε για διαφορετικά θέματα, ήτοι φύλο και εκπαίδευση, τεχνητή νοημοσύνη, ειδικό σχολείο, μαθησιακές δυσκολίες ως συμπτώματα της οικογένειας ενώ ο τίτλος του σεμιναρίου θα είναι «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση».
Άλλωστε αν δεν υπάρχει διεπιστημονικότητα δεν μπορεί ένας επιστήμονας μόνο με τη δική του ειδικότητα να αντιληφθεί όλα αυτά που γίνονται γύρω του.
Έχουμε ξεφύγει από εκείνη την εποχή που για τον μαθηματικό ήταν καλό να γνωρίζει μόνο τα μαθηματικά. Καλό είναι πλέον να γνωρίζει και λίγο φυσική, γιατί χρειάζεται. Οι θετικοί επιστήμονες θα πρέπει να γνωρίζουν τις ανθρωπιστικές επιστήμες μια και είμαστε μισοί άνθρωποι αν δεν έχουμε ανθρωπιστική παιδεία. Θέλει συστηματική μελέτη, όπως και οι των ανθρωπιστικών επιστημών πρέπει να δουν τα μαθηματικά και τη φυσική για να αντιλαμβάνονται το γύρω τους. Διότι όταν πάμε σε άλλο επίπεδο, αδυνατούμε να κατανοήσουμε κείμενα, για παράδειγμα τα ΦΥΣΙΚΑ του Αριστοτέλη!
Πώς να τα μελετήσει ένας φιλόλογος; Ακόμη και την ποίηση».