Κύριο άρθροΟικονομία

Καταστροφική εξέλιξη για τη μέση αλιεία η επέκταση της συνθήκης NATURA στο Θρακικό Πέλαγος σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Καβάλας Παράσχο Αγανικόλα

Καταστροφική εξέλιξη για τη μέση αλιεία χαρακτήρισε την επέκταση της συνθήκης NATURA στο Θρακικό Πέλαγος ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Παράσχος Αγανικόλας.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Αγανικόλας σημείωσε πως «το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για ακόμα μια φορά πήραν αποφάσεις ερήμην όλου του κλάδου. Το Θρακικό Πέλαγος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πέλαγος κι επειδή δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στη συνάντηση που είχαν οι αλιείς το Σάββατο, αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν και να περάσουν τώρα θα είναι καταστροφικό για τη μέση αλιεία και θα επηρεάσει άμεσα πάρα πολλά επαγγέλματα που ασχολούνται με τον κλάδο της αλιείας. Γιατί το Θρακικό Πέλαγος είναι ένα πέλαγος που είναι «ντυμένο». Εννοώ ότι ο πυθμένας κάτω αποτελείται από φύκια που αυτοί ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να αλιεύουν πάνω. Θέλω να τονίσω ότι το θέμα της αλιείας στην Ελλάδα είναι ένα πολύ βασικό θέμα. Άλλωστε η αλιεία στηρίζει την οικονομία, είναι πρωτογενής κλάδος κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι θα υπάρξει άμεση πτώση σε πάρα πολλά επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται σε αυτόν το χώρο αν αυτό το πράγμα τελικά εφαρμοστεί. Γιατί κόβουν πάρα πολλά αλιευτικά πεδία, με αποτέλεσμα εδώ πέρα να έχουμε πτώση της παραγωγής και κατά συνέπεια αύξηση των τιμών των αλιευμάτων στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα, γιατί έπρεπε να ξέρουν αυτοί οι κύριοι όταν βάζουν τέτοια θέματα ότι το Θρακικό Πέλαγος και γενικά το Αιγαίο Πέλαγος είναι ένα πέλαγος πολύ ιδιαίτερο με πολλές ιδιομορφίες. Έπρεπε να ρωτήσουν. Εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει διαχείριση στα αλιεύματα στην Ελλάδα, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

«Είναι απαράδεκτο, θεωρώ ότι μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για τη μέση αλιεία στην Ελλάδα. Γιατί με αυτό το πράγμα που προσπαθούν να περάσουν κόβουν τουλάχιστον τα μισά αλιευτικά πεδία σε ένα πολύ συγκεκριμένο εργαλείο τη μηχανότρατα, που αλιεύει πλέον έξω από τα τρία ναυτικά μίλια μέχρι τα έξι που θεωρούνται εγχώρια της Ελλάδας. Από τα έξι ναυτικά μίλια και έξω που θεωρούνται διεθνή ύδατα μπορούν να αλιεύουν όλοι. Κάνοντας αυτό το πράγμα κόβουν αλιευτικά πεδία και κατ΄ επέκταση κόβουν τεράστια αποθέματα ψαριών. Αυτό σημαίνει πως όταν ένα ψάρι λείψει από την αγορά, από τη χοντρική πώληση, αυτομάτως αυτό σημαίνει ότι όσο κόβονται τα προϊόντα τα εντόπια που παράγουμε εμείς εδώ οι παραγωγοί, έχουμε και αύξηση εισαγωγών από τρίτες χώρες. Δεν θέλω να μιλήσω ακόμα για άλλα θέματα γιατί το θέμα είναι τεράστιο, δηλαδή κόβουν κάποιους μέσα στην Ελλάδα από το να παράγουν, κάποιοι άλλοι εισάγουν και θησαυρίζουν. Ο τομέας της αλιείας πρέπει να στηριχθεί στην Ελλάδα όπως όλος ο πρωτογενής τομέας και είναι πολύ βασικό θέμα και για την εθνική μας οικονομία. Και απορώ πώς είναι δυνατόν να βάζουν τέτοια θέματα και να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις σε αυτήν την κατάσταση που περνάει η χώρα αυτή τη στιγμή. Χιλιάδες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, θα πληγούν άλλα επαγγέλματα όπως οι μεταφορείς, τα ιχθυοπωλεία, τα εργοστάσια που παίρνουν πρώτες ύλες και κάνουν εξαγωγές στο εξωτερικό και αποδίδουν ΦΠΑ, είναι πολύ μεγάλη η αλυσίδα. Το θέμα είναι ότι το Θρακικό Πέλαγος είναι ιδιόμορφο μέρος. Δεν μπορείς να έρχεσαι να εφαρμόζεις τέτοιους νόμους, δεν γίνεται» επισήμανε με έμφαση καταληκτικά, συμπληρώνοντας ότι προτίθεται να θέσει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *