Καταδίκασε την επίθεση στην Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΒΦΛ η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Καρβάλη για το θέμα των αέριων ρύπων και την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων παρουσία στελεχών της Περιφέρειας και του Δήμου Καβάλας, λοιπών φορέων, κατοίκων και εκπροσώπων της εταιρείας. Αφορμή στάθηκε το θέμα της δυσοσμίας στην Καρβάλη της Μεγάλη Εβδομάδα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της εταιρείας Λιπάσματα Καρβάλης ΑΕ κ. Θεοδώρα Κουλουρά να τονίζει ότι οι μετρήσεις των ρύπων που γίνονται από την Βιομηχανία είναι πολύ πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο, εισπράττοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων που διέκοψαν την ομιλία της. Η δήμαρχος κ. Τσανάκα καταδίκασε σε δηλώσεις της το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «ο κόσμος πηγαίνει σε μία λαϊκή συνέλευση για να εκφράσει τις διαμαρτυρίες του και πρέπει μετά να ακολουθήσει μία συνέχεια λίγο πιο ήρεμη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε. Γιατί μέσα σε τέτοιο κλίμα, σοβαρή και ήρεμη συζήτηση δεν μπορεί να γίνει. Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που έγινε με την κ. Κουλουρά, είχε το θάρρος μία γυναίκα να έρθει από το εργοστάσιο και της συμπεριφέρθηκαν άθλια. Απαράδεκτο. Δεν επιτρέπεται. Φιλοξενούμενη έπρεπε να την έχουν. Γιατί χωρίς την εταιρεία δεν θα γίνει τίποτε. Πρέπει να συναινέσει και η εταιρεία σ’ αυτά που πρέπει να κάνουμε. Και πρέπει να είναι μέλος της επιτροπής που θα συστήσουμε και η εταιρεία».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Για τις μετέπειτα κινήσεις είπε ότι «την επόμενη βδομάδα, κιόλας, θα συγκροτηθεί η Συντονιστική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς, το εργοστάσιο υποθέτω –θα το παρακαλέσουμε τώρα, μετά από τα γεγονότα τα χθεσινά (σ.σ. προχθεσινά), ενώ αλλιώς δεν θα χρειαζόταν να παρακαλούμε- και βέβαια φορείς από τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης. Και της Καβάλας, όποιος θέλει. Δεν αποκλείω κανέναν. Να πάρουμε αποφάσεις πώς πρέπει να γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των φορέων, των πανεπιστημιακών αρχών, για να έχουμε αποτελέσματα πιστοποιημένα. Γιατί σκοπός είναι να έχουν εγκυρότητα και να παίρνει κανείς υπ’ όψιν του τα αποτελέσματα. Μόνο πιστοποιημένες αρχές μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα. Αυτά τα αποτελέσματα δεν τα κάνουμε για μας. Τα κάνουμε για να τα δώσουμε στην Περιφέρεια η οποία είναι αρμόδια και για τις κυρώσεις και για τους ελέγχους από το Νόμο, κι από ‘κει και έπειτα να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της. Βοηθούμε την κατάσταση γιατί καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα εκεί. Και όταν λέω υπάρχει πρόβλημα εννοώ στα μηχανήματα μέτρησης αέριων ρύπων, δηλαδή όλο τον εξοπλισμό που είχε μπει επί Νομαρχίας Καλλιοντζή και θεωρείται απαρχαιωμένος και ότι δεν δουλεύει και δεν μπορούν να δώσουν βάρος στα αποτελέσματά του. Από ‘κει κι έπειτα, βέβαια, πρέπει να συνεργαστούμε με το εργοστάσιο, να το πιέσουμε να εξασφαλίσει τον αντιρυπαντικό εξοπλισμό του, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να έχουμε το νου μας από κοντά γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν φωνάζεις και λίγο ποιος σου δίνει σημασία. Εμείς έχουμε έτοιμες τις διαδικασίες, προχωρούμε τις διαδικασίες και τις διαγωνιστικές και της ενοικίασης μηχανημάτων μέτρησης αέριων ρύπων, γιατί ο διαγωνισμός θα διαρκέσει 4-5 μήνες τουλάχιστον. Το πρόγραμμα έχει μπει στο leader αλλά το πότε θα γίνει και πώς θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει, κανένας δεν μπορεί να μας το πει. Κι ως εκ τούτου ας κάνουμε εμείς τη δουλειά μας μέχρι τότε. Το διάστημα του διαγωνισμού, γι’ αυτούς τους 5 μήνες, πρέπει να νοικιάσουμε μηχάνημα γιατί δεν μπορεί να το αφήσουμε έτσι».
ΠΕΡΙ ΡΥΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Για το γεγονός ότι υπάρχει αμφισβήτηση στις μετρήσεις ρύπων που κάνει η ίδια η βιομηχανία, είπε ότι «η ίδια η βιομηχανία μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και μπορεί όντως, μόνο με τους δικούς της ρύπους να μην υπάρχει πρόβλημα. Αλλά στην ατμόσφαιρα δεν υπάρχουν μόνο δικοί της ρύποι. Υπάρχουν κι από τα πετρέλαια, μην έχετε καμία αμφιβολία, υδρόθειο δεν παράγει η βιομηχανία. Υδρόθειο παράγουν τα πετρέλαια, αυτό που βρωμάει, το κλούβιο αυγό. Πρέπει να ξέρουμε τι βγαίνει, τι αναπνέουμε, τι μας πειράζει. Εγώ θα βάλω στο «παιχνίδι» και τους πνευμονολόγους του Νοσοκομείου. Γιατί συναντήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Ιωαννίδη ο οποίος μου είπε ότι παλιότερα, όταν πρωτομπήκε το σύστημα, είχαν αποτελέσματα και πάντα με θέμα το κατά πού φυσάει ο άνεμος έβλεπαν αν έχουν αυξημένες εισαγωγές ή αυξημένη προσέλευση περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα στα εξωτερικά ιατρεία από την περιοχή μας. Κάτι πρέπει να γίνει και από ιατρικής άποψης».