Κύριο άρθροΠολιτική

Κατά πλειοψηφία ψήφισμα για το Μακεδονικό από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας που έγινε την Πέμπτη, επιστολή- ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αναφορικά με την συμφωνία για το  Μακεδονικό. Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία, πέραν του ονόματος, εκχωρεί την μακεδονική γλώσσα, την μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική εθνότητα, παρόλο που λίγες ημέρες πριν οι πολίτες σε 24 πόλεις της Ελλάδος, μια εκ των οποίων και η Καβάλα, δήλωσαν την αντίθεσή τους, στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν. Προσθέτει δε πως μια τέτοια συμφωνία τους βρίσκει κάθετα αντίθετους και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί και η οποία κατά την εδραία πεποίθηση του Σώματος θίγει την ιστορία, την περηφάνια καθώς και τα συμφέροντα των Μακεδόνων.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, κ. Γιώργος Γραμμένος, δήλωσε για το θέμα ότι «πρόκειται για ένα Ψήφισμα- ανοικτή επιστολή στην ουσία, προς τον κ. Πρωθυπουργό την οποία θα κοινοποιήσουμε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο, ας μην ξεχνάμε, έχουμε ανακηρύξει επίτιμο δημότη της Καβάλας. Με αυτήν την επιστολή εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας και τη διαφωνία μας στην συμφωνία η οποία έχει ανακοινωθεί και την έχουμε διαβάσει, ιδίως όσον έχει να κάνει με την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» για τη χρήση στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων και κάποια άλλα ζητήματα που για μας είναι δευτερεύοντα. Θέλω να θυμίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, έστω και κατά πλειοψηφία, είχε πάρει απόφαση με την οποία τασσόταν ξεκάθαρα απέναντι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της FYROM οπότε, πιστό σ’ αυτήν τη θέση την οποία είχε εκφράσει και στο παρελθόν, ενόψει αυτών τα οποία δημοσιοποιήθηκαν και ανακοινώθηκαν από τον. κ. Πρωθυπουργό, εμμένει σ’ αυτήν του την άποψη και καλεί τον Πρωθυπουργό να μην προβεί στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας με την οποία θεωρούμε ότι βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα».

ΟΙ 3 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΧΘΗΚΑΝ

Τρεις Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν συντάχθηκαν, του κ. Ποτόλια, του κ. Βέρρου που είπε ότι η συμφωνία είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ ο κ. Σιμιτσής έφερε ένα άλλο ψήφισμα. Πάνω σ’ αυτό ο κ. Γραμμένος είπε ότι «η παράταξη του κ. Σιμιτσή έφερε ένα ψήφισμα το οποίο δεν απείχε πολύ από αυτά τα οποία και εμείς με το δικό μας ψήφισμα φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκείνο το ψήφισμα, βέβαια, επικεντρωνόταν σε κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας οι οποίες έχουν ήδη αναδειχθεί. Για μας το καίριο, βασικό και κύριο θέμα ήταν το θέμα του ονόματος, σ’ αυτό το οποίο εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Ο κ. Βέρρος και η παράταξή του υπερασπίστηκαν την κυβερνητική γραμμή, αυτά τα οποία δηλαδή μας λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ότι πρόκειται για μία καλή συμφωνία. Ο κ. Ποτόλιας, πιστός στη δική του γραμμή, δεν ξέρω κατά πόσο ακολούθησε τη γραμμή του κόμματος, δεν ψήφισε βάζοντας κάποια γενικότερα θέματα τα οποία βάζει κάθε φορά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ κλπ».

Τέλος, ο κ. Γραμμένος είπε ότι «το ψήφισμα θα σταλεί, είναι ανοιχτή επιστολή την οποία δημοσιοποιούμε, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *