Κύριο άρθροΠολιτική

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων τασσόμενο κάθετα αντίθετο με την ύπαρξη του όρου Μακεδονία στο όνομά του. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Γιώργο Φιλόσογλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έκανε το αυτονόητο, ασχέτως αν το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Φιλόσογλου σημείωσε πως «η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αντιλαμβανόμενη όπως εξάλλου όλοι οι Έλληνες ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια πολύ έντονη κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με ότι αυτό συνεπάγεται, θεώρησε σκόπιμο να διατρανώσει την άποψή του ως διοίκηση καταρχήν και από κει και πέρα όσες από τις παρατάξεις ήθελαν να ακολουθήσουν για το συγκεκριμένο θέμα. Η άποψή μας είναι αυτή η οποία διαχρονικά υποστηρίζεται από όλους τους Μακεδόνες και είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία λύση αποδεκτή η οποία θα εμπεριέχει τον όρο ή τη λέξη Μακεδονία. Μακεδονικό έθνος δεν υπάρχει, αυτό είναι δεδομένο. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, μιλούσαν ελληνικά, ιστορικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνισμού και του ελληνικού έθνους, ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού κοκ. Ως εκ τούτου λοιπόν καλές είναι και οι πολιτικές λύσεις, αλλά οι πολιτικές λύσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη και την ιστορία. Και η ιστορία εδώ είναι αδιάσειστη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πανθομολογουμένως δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος. Οι γείτονές μας είναι ένα κράμα πληθυσμιακό Σλάβων, Αλβανόφωνων, Βουλγάρων κοκ κι ως εκ τούτου θέλαμε κι εμείς να στείλουμε ένα μήνυμα το οποίο κατ΄ ουσία ενισχύει και τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, εφόσον γίνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα».

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ

Τόνισε με έμφαση πως «για μας είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, αν λάβει δε υπόψη κανείς και το τι είπε τη Δευτέρα ο ανεκδιήγητος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έθεσε ότι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων αφού δεν θέλετε εσείς να μας λέτε Μακεδονία δεν θα χρησιμοποιείτε κι εσείς τον όρο Μακεδονία. Αυτό ήταν το θέμα, νομίζω ότι ήταν μία θέση της διοίκησης η οποία τελεί σε απόλυτη αρμονία με τους δημότες μας. Από κει και πέρα υπήρξαν παρατάξεις οι οποίες δεν το ψήφισαν, εναντιώθηκαν για τους δικούς τους λόγους. Ο καθένας κρίνεται για αυτά τα οποία κάνει και για αυτά τα οποία δεν κάνει. Δεν θα μπω σε διαδικασία πλειοδοσίας, πατριωτικού φρονήματος κοκ, αλλά νομίζω ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για ένα τέτοιο μείζον και σοβαρό θέμα να υπάρχει μια ομοψυχία και μια ομόφωνη απόφαση. Επιλογή τους ήταν, καμία αντίρρηση, ο καθένας θα κριθεί. Εκδόθηκε ένα ψήφισμα κατά πλειοψηφία, από την παράταξη της κ. Τσανάκα, το ψήφισε η παράταξη του κ. Παππά, ο κ. Αγανικόλας και η κ. Ιωαννίδου που είναι ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος. Οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν το ψήφισαν και νομίζω ο κ. Παπαδόπουλος είπε παρών αν θυμάμαι καλά. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν νομίζω ότι κάναμε κάτι το οποίο έρχεται σε αναντιστοιχία με αυτό το οποίο λέει ο κόσμος. Διότι εδώ δεν είναι ένα καπρίτσιο, εδώ πέρα υπάρχει μια ιστορία αιώνων η οποία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραχαραχτεί και φυσικά η παραχάραξή της συνακόλουθα οδηγεί και σε αλυτρωτικές ενέργειες και εμπνεύσεις. Τα έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια από την πλευρά των Σκοπίων είτε με ότι έχει να κάνει με το Σύνταγμά τους είτε με ότι έχει να κάνει με τους αξιωματούχους που κατά καιρούς ισχυρίζονται και λένε διάφορα πράγματα κοκ. Αυτή  είναι η άποψή μας και νομίζω ότι τελεί σε πλήρη αντιστοιχία με τη βούληση και το φρόνημα των δημοτών μας. Τώρα από κει και πέρα θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή διότι όπως όλα δείχνουν διεξάγεται μία σχετικά μυστική ας το πούμε έτσι διπλωματία. Δεν έχει πέσει στο τραπέζι κάποια πρόταση, ούτε υπάρχει μια ξεκάθαρη κυβερνητική θέση, κι ενδεχομένως αν προκύψουν εξελίξεις περαιτέρω ο Δήμος Καβάλας εδώ είναι πάλι να επανέλθει εφόσον χρειάζεται και να διατρανώσει και να στείλει το δικό του μήνυμα με όση δύναμη αυτό έχει προς κάθε κατεύθυνση. Βρισκόμαστε εμείς στην καρδιά της μακεδονικής γης και γεωγραφικά και ιστορικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *