Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ζητούν οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας από την Καβάλα

Σύσκεψη των ΔΕΥΑ της χώρας πραγματοποιήθηκε προχθές στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας κ. Απόστολος Χρόνης σημείωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έχουν οδηγήσει στην χρεοκοπία τις ΔΕΥΑ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η συνάντηση πήγε πολύ καλά. Ήταν η τρίτη συνδιάσκεψη που έγινε πανελλαδικά, σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ. Η πρώτη είχε γίνει στη Λάρισα, η δεύτερη στη Βόλβη και η τρίτη σε μας. Ήρθαν και οι γενικοί διευθυντές και οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ της Περιφέρειας και κυρίως οι μεγάλες ΔΕΥΑ. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Μαυρίδης από την Ορεστιάδα.

Το μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε το στείλαμε. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα του κόστους ρήτρας αναπροσαρμογής, πολλές ΔΕΥΑ θα αντιμετωπίσουν άμεσα πρόβλημα και κάποιες άλλες στο μέλλον. Ακόμη κι αυτές που είναι εύρωστες οικονομικά, πλέον σταμάτησαν να πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Θα πρέπει να βρει έναν τρόπο η κυβέρνηση να καταργηθεί για μας. Δεν ζητάμε απλά να χρηματοδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής διότι έτσι κι αλλιώς αυτό θα γίνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή πάλι από τους δικούς μας φόρους. Αυτό που ζητάμε είναι να καταργηθεί πλήρως η ρήτρα προσαρμογής. Ζητάμε χώρο και χρόνο για να μπορέσουμε να τρέξουμε τις επενδύσεις που ήδη έχουμε σχεδιάσει. Η ΔΕΥΑ Καβάλας έχει σχεδιάσει μια επένδυση για φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ, έχει σχεδιάσει 6 εκατομμύρια αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για να βάλουμε αντλητικά συγκροτήματα τα οποία θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έχουμε σχεδιάσει ένα δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Βιολογικό του Δάτου για να μπορεί να παρασύρει και τα αντλιοστάσια του εκεί βιολογικού. Μαζί με το Δήμο Καβάλας συμμετέχουμε με 20% στην ενεργειακή κοινότητα. Αυτά, όμως, για να γίνουν χρειάζονται χρόνο. Θέλουμε τουλάχιστον έναν χρόνο για να μπορέσει να ξεκινήσει να υλοποιείται η επένδυση. Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, λοιπόν, ζητάμε από την κυβέρνηση να βοηθήσει και να στηρίξει τις ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ καταναλώνουν το 20% της ενέργειας στη χώρα. Ασχολούνται καθημερινά με ό,τι αφορά την ύδρευση και την αποχέτευση. Δεν μπορούν να αφήσουν τις επιχειρήσεις αυτές στο έλεος του Θεού, δεν μπορούν να καταρρεύσουν. Αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση θα καταρρεύσουν».

ΦΟΒΟΙ

Πρόσθεσε ότι «εκφράστηκαν και κάποιοι φόβοι μέσα στη συνδιάσκεψη που είχαμε διότι άρχισαν να ακούγονται σε διαδρόμους υπουργείων σκέψεις του τύπου να γίνει ένας Καλλικράτης των ΔΕΥΑ. Να υπάρχει δηλαδή ανά νομό μία ΔΕΥΑ που σημαίνει ότι θα γίνουν συνενώσεις. Κι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα. Με τον Καλλικράτη που είχαν συνενωθεί μεγάλες ΔΕΥΑ με μικρότερες, άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι μεγάλες. Το ίδιο φοβόμαστε ότι θα γίνει και τώρα. Οι οφειλές που υπάρχουν από τις μικρές ΔΕΥΑ θα μετακυληθούν στις μεγάλες. Δεν μπορεί να γίνει αυτό διότι θα καταρρεύσουν όλες μαζί.

Εκφράστηκαν φόβοι ότι σιγά- σιγά κινδυνεύουμε να πάμε για ιδιωτικοποίηση του νερού. Είδαμε τι έγινε με την ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια. Δεν θέλουμε να το πληρώσουμε το μάρμαρο και με τις ΔΕΥΑ. Εκφράστηκαν φόβοι ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο να γίνει κάτι σαν ρυθμιστική αρχή όπως είναι η ΡΑΕ για την ενέργεια. Επίσης θα είναι λάθος κίνηση και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Κι επειδή υπάρχουν άλλοι που τα δοκίμασαν πιο μπροστά, έγινε στο Παρίσι, στο Λονδίνο και είδαμε ότι απέτυχαν αυτά τα σχήματα και χρυσοπληρώσαμε τις αλλαγές αυτές, ζητάμε να μας στηρίξουν τώρα, να κάνουμε τις επενδύσεις που πρέπει και θα αντέξουμε ώστε να παρέχουμε καθαρό νερό και καθαρές παραλίες στους πολίτες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των λυμάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.