Κανένα δίκυκλο δεν πρέπει να μπαίνει στους πεζόδρομους σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παππά
Διαφορετικό χαρακτήρισε τον φετινό 15Αύγουστο ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Λεωνίδας Παππάς, λόγω του κορωνοϊού.
Όπως σχολίασε αρχικά “Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι γενικά δύσκολα. Να αναμένουμε και άλλα μέτρα και επιπλέον και άλλα μέτρα θα είναι λογικά. Άλλωστε το μέτρο κλεισίματος των καταστημάτων στις 12 το βράδυ είναι λίγο υποκριτικό αλλά εκτιμώ ότι έγινε για να αποτραπεί λιγάκι αυτό που λέμε κλάμπινγκ όχι στα εστιατόρια αλλά στα μαγαζιά που έχουν κόσμο μετά τις 12. Εκεί είναι ο στόχος γιατί εκεί γίνεται όλος ο συνωστισμός και εκεί πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας. Ακόμη αυτά τα μαγαζιά λειτουργούσαν με τρόπο που δεν εκπληρώνονταν οι συνθήκες ασφαλείας. Εκεί υπάρχει το θέμα και έρχεται το μέτρο να δώσει μια λύση.
Εξάλλου ακόμη και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα κέντρα εστίασης δεν τηρεί τα μέτρα ακόμη και σήμερα. Μιλάμε να φοράς την μάσκα και μάλιστα σωστά. Δεν ξέρω τι γίνεται στην κουζίνα αλλά όταν κρατάς το δίσκο και δεν φοράς σωστά την μάσκα αυτό είναι πρόβλημα. Έτσι κάνεις τον πελάτη να νοιώθει μια ανασφάλεια.
Μας έχουν κάνει εμάς τους πελάτες να γινόμαστε και λίγο αντικοινωνικοί, Εγώ έχω φτάσει σε σημείο να κάνω και παρατήρηση σε σερβιτόρο επειδή δεν φοράει τη μάσκα. Δεν μου αρέσει αλλά αναγκάζομαι να το κάνω γιατί νοιώθω μια ανασφάλεια. Όταν λοιπόν κρατάς δίσκο και μπορεί να σερβίρεις 50 και 100 άτομα πρέπει να φοράς σωστά τη μάσκα. Το μέτρο είναι σκληρό και δύσκολο και οι επαγγελματίες της εστίασης σαφώς και έχουν ένα δίκαιο αλλά και ένα παράπονο από την κυβέρνηση.
Και όπως λέγαμε ότι την πρώτη φάση τη διαχειρίσθηκαν σωστά την κρίση με τον κορωνοϊό, τη δεύτερη φάση της πανδημίας εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν την διαχειρίσθηκε σωστά. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Γιατί ούτε ικανοποιημένοι μπορούμε να είμαστε από τον τουρισμό, και από την άλλη ήρθε και το δεύτερο κύμα έξαρσης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Ειδικοί δεν είμαστε αλλά με αυτά που όλοι βλέπουμε και ακούμε έχουμε πλέον όλοι άποψη” .
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ
Αναφορικά με τους πεζοδρόμους και με αφορμή περιστατικό σε έναν από τους κεντρικούς πεζοδρόμους της Καβάλας με το αυτοκίνητο του οποίου λύθηκε το χειρόφρενο και κύλησε ανεξέλεγκτο σχολίασε ότι “Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις. Πρώτα από όλα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατάσταση με τις χρηματοπαστολές στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ολοκληρώνεται η διαμόρφωση που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος στο πάνω κομμάτι της Παύλου Μελά, εκεί επάνω από το ΚΙΣΜΕΤ και εντός ολίγων ημερών οι αποστολές θα γίνονται μόνο από εκεί.
Αναμένουμε αποκλειστική είσοδο και αυτό θα δούμε. Προσωπικά όμως νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουν βρει έναν ασφαλή τρόπο, ιδίως αφού βρίσκονται 100 μέτρα από την Αστυνομία να σταματάει το όχημα επί της οδού Ομονοίας και να γίνεται με ασφάλεια η χρηματαποστολή. ΕΝ πάσει περιπτώσει αυτό είναι ένα μέτρο καλύτερο από αυτό που ισχύσει τώρα.
Επίσης, και η Δημοτική Αστυνομία που έχει την αρμοδιότητα αλλά και η Τροχαία είναι πλέον πάρα πολύ αυστηροί με τα μηχανάκια που κινούνται στους πεζόδρομους. Σαφώς δεν μπορεί η Αστυνομία να είναι 24 ώρες το 24ωρο στους πεζόδρομους. Επίσης όταν λέω μηχανάκια δεν εννοώ μόνο τους διανομείς αλλά και τους καταστηματάρχες και τους διαμένοντες στο κέντρο που θέλουν να παρκάρουν τα μηχανάκια τους μέσα στους πεζοδρόμους. Τα μηχανάκια δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα στους πεζόδρομους και καλό είναι όλοι να κάνουν 5 βήματα παραπάνω. Είναι προτιμότερο να ταλαιπωρηθούμε λίγο παραπάνω παρά να συμβεί αυτό που από καθαρή τύχη δεν συνέβη πρόσφατα. Έχω δει με τα μάτια μου μηχανάκια να κινδυνεύουν να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα συμβάντα και από τύχη τελικά αποφεύχθηκε το χειρότερο.
Άρα τα μηχανάκια στους πεζόδρομους δεν πρέπει να πατάνε. Η Δημοτική Αστυνομία έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι πιο τακτικούς ελέγχους. Αυτό μπορεί να γίνει. Ο Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή έβαλε ένα θέμα και συζήτησε με τους καταστηματάρχες το ζήτημα της αυστηρής τήρησης εκ της νομοθεσίας και της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των δικύκλων μέσα στους πεζόδρομους και πολλές φορές έκανε ο ίδιος επί τόπου έλεγχο για να δει την κατάσταση και νομίζω ότι έχει πλέον ωριμάσει από κάθε άποψη η συνθήκη για να εφαρμοσθεί αυτό αυστηρά. Κανένα μηχανάκι στον πεζόδρομο ενώ αυτό που μένει είναι το θέμα των φορτοεκφορτώσεων και του σχετικού ωραρίου. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια απόφαση και τηρείται ένα ωράριο από τις 8-11.30, Νομίζω ότι 11,30 είναι μια πολύ εμπορική ώρα και πρέπει να μειωθεί το ωράριο και να είναι 8–9 ή 8-10. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση ενός μικρότερου ωραρίου και επί Σιμιτσή είχαμε τα κολονάκια αλλά είχαμε θέμα με τα κλειδιά που λειτουργούν τα κολονάκια. Το θέμα της διαχείρισης ήταν σημαντικό γιατί δεν ξέραμε αν έπρεπε να τα διαχειριστεί η Δημοτική Αστυνομία ή οι καταστηματάρχες. Σε περίπτωση σοβαρής ανάγκης δεν μπορείς να περιμένεις να σου φέρουν το κλειδί. Χρειάζεται επομένως ασφαλή διαχείριση και του ζητήματος ανοίγματος και κλεισίματος των πεζοδρόμων. Είναι υποθέσεις που πρέπει να συζητηθούν πολύ και σαφώς και θα προκαλέσουν γκρίνιες στους καταστηματάρχες. Ας γίνουμε δυσάρεστοι όμως γιατί αξίζει για λόγους ασφαλείας. Χρειαζόμαστε αυστηρότερα αλλά πιο δίκαια μέτρα”.