Κύριο άρθροΥγεία

Καμπάνια ενημέρωσης για προστασία από τα κουνούπια ξεκινά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Καβάλας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ειδικότερα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Στα πλαίσια αυτά μεταξύ άλλων γίνεται γνωστό ότι  επιβάλλεται η  χρήση εγκεκριμένων από τους αρμόδιους φορείς εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου η δραστηριότητα των κουνουπιών είναι έντονη. Τα εντομοαπωθητικά δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή με τραυματισμένο δέρμα και να εφαρμόζονται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή, ειδικά όσον αφορά στην καταλληλότητα εφαρμογής τους στα μικρά παιδιά.

ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο οι πολίτες θα πρέπει να προφυλαχθούν από αυτά τα βλαβερά έντομα. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του «το δελτίο Τύπου ανακοινώνεται κάθε χρόνο πριν ξεκινήσουν τα κρούσματα, το θέμα είναι να γίνεται σωστή πρόληψη. Γνωρίζουμε πως κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε θέμα με τα κουνούπια ενώ γνωρίζουμε πως μεταφέρουν ασθένειες αφού κάθε καλοκαίρι έχουμε κρούσματα Δυτικού Νείλου και φοβόμαστε για την μετάδοση άλλων ασθενειών. Για τον λόγο αυτό πρέπει και φέτος να ενημερώσουμε τον κόσμο και να του επιστήσουμε την προσοχή ότι θα πρέπει να φυλάγεται από τα τσιμπήματα και να κάνει ότι μπορεί ώστε να μειώσει την διαδικασία της αναπαραγωγής, στο κομμάτι που τον αφορά πάντα που είναι το σπίτι του».

ΜΕΙΩΣΗ ΕΣΤΙΩΝ

Σε ότι αφορά το πρόβλημα των κουνουπιών, το οποίο παρά τους ψεκασμούς αντί να μειώνεται αυξάνεται, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «θα δώσω σαν παράδειγμα τις πυρκαγιές. Κάθε χρόνο αγοράζονται ελικόπτερα, αεροπλάνα και γενικά αυξάνονται τα μέσα ώστε να προλαμβάνουν και να σβήνουν τις φωτιές, όταν όμως ανάβουν περισσότερες φωτιές πώς να προλάβουν να τις κατασβήσουν. Το θέμα είναι η μείωση των εστιών, δεν μπορούν να αφήνουν τις εστίες να δημιουργούνται και μετά να ζητούν περισσότερα μέσα ώστε να ψεκάσουν. Δυστυχώς έχουμε ουκ ολίγες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών τόσο φυσικά στο Δέλτα του Νέστου για παράδειγμα, όσο και τεχνικά με την καλλιέργεια ρυζιού η οποία σίγουρα συμβάλει στην αγροτική οικονομία, από την άλλη όμως δημιουργεί κι εκατομμύρια κουνούπια. Από την άλλη έχουμε σκουπίδια, λύματα τα οποία πέφτουν μέσα σε ρέματα, ανοιχτούς βόθρους, καταστάσεις τις οποίες δημιουργούμε εμείς και δημιουργούμε εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, αν μειωθούν όλα αυτά τότε μόνο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από τον τεράστιο αριθμό κουνουπιών¨.