«Καμία αισιοδοξία, μόνο λόγια και τίποτε από πράξη, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος  Δέμπας

«Οι Τράπεζες έχουν κλείσει τις «στρόφιγγες» δανεισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οδηγώντας τες στο κλείσιμο» όπως δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας. Έτσι έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση ασφυξίας για τις επιχειρήσεις που θα οδηγήσει τις περισσότερες στο κλείσιμο…

Ο κ. Δέμπας  τόνισε αρχικά ότι «Είναι γεγονός πως πλέον όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα ή καλύτερα τα τελευταία χρόνια έκλεισαν τις στρόφιγγες και οι τράπεζες είναι ουσιαστικά εξαφανισμένες από την αγορά. Δεν λειτουργούν για τον σκοπό που θα έπρεπε, να δίδουν δηλαδή δάνεια κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε τουριστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις και γενικά σε επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν μια δραστηριότητα. Αναζητούνται οι τράπεζες από τις επιχειρήσεις, είτε για να κάνουν κάποια επέκταση, είτε για να λάβουν χρηματοδότηση προκειμένου να πετύχουν μια επέκταση των δράσεων τους, μια ανάπτυξη σε νέες δραστηριότητες. Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Εφόσον οι τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ασφυκτιά η οικονομία, οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί από αιτήματα ξεπερνούν τις 12-15 δις ευρώ από επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ζητήσει και δυστυχώς μόνο λίγα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί και αυτά με σκληρούς όρους».

ΥΓΕΙΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ

Πρόσθεσε δε ότι  «Οι τράπεζες δίδουν δάνεια στις πιο υγιείς επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα, ιδίως σε αυτή την περίοδο που η ρευστότητα και όλα τα έτοιμα εξανεμίζονται. Αυτή η κατάσταση αν συνεχισθεί πολύ σωστά και πολύ ορθά λένε οι επιχειρηματίες θα αναγκασθούν να κλείσουν. Και βέβαια είναι αυτό που λέμε πολλές φορές ότι κάποιες επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στο εξωτερικό δεν το κάνουν μόνο λόγω της υπερφορολόγησης αλλά λόγω και του  ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο τραπεζικό σύστημα.

Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και αναγκάζονται να μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών τους κάπου αλλού όπου και θα έχουν τη δυνατότητα των χρηματοδοτήσεων.

Επομένως είναι κάτι που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. Όλοι μιλάμε για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όλοι μιλάμε για την ανάγκη ανοίγματος των τραπεζών για να έρθει η ρευστότητα αλλά στην πράξη δεν βλέπουμε τίποτε.

Η αισιοδοξία είναι αυτή που συνεχώς προσπαθούν να μας μεταφέρουν ότι τάχα θα ανοίξουν οι τράπεζες αλλά και πάλι φως στο τούνελ δεν βλέπουμε. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση θα συνεχισθεί τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο και δεν ξέρω τι θα γίνει και τα επόμενα χρόνια.

Ήδη λέγονται πολλά για τα κόκκινα δάνεια είναι και αυτό μια από τις αιτίες του προβλήματος και δεν ξέρω τι αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση για τα δάνεια αλλά γενικά χρειαζόμαστε λύση. Καμία αισιοδοξία, μόνο λόγια και τίποτε από πράξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.