Κύριο άρθροΠολιτική

«Καλό το αποθεματικό αλλά έργα δεν γίνονται» δήλωσε για τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας  ο δημοτικός σύμβουλος  Άρης Βέρρος

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Άρης Βέρρος έκανε δηλώσεις  σε ότι αφορά το αποθεματικό του Δήμου Καβάλας, της τάξεως των 10,2 εκ. ευρώ, θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) Καβάλας…

Όπως ανέφερε αρχικά  «Μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. Καβάλας αυτό που ετέθη ήταν η συζήτηση και η έγκριση ή μη του οικονομικού έτους 2016. Βέβαια πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο τρόπος με τον οποίο ήρθε το συγκεκριμένο θέμα προς συζήτηση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση μας, διότι είναι αδιανόητο 4 ημέρες πριν βγει το έτος 2017 εμείς να μιλάμε για το έτος 2016!

Και όλα αυτά σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά από πολυήμερη αργία λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Αυτό σημαίνει και έτσι αποδείχθηκε ότι στο σύνολο τους οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε, ενώ συμπεράσματα θα βγουν για το οικονομικό έτος 2016.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον προϋπολογισμό του νέου έτους φάνηκε για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος η κατάσταση του Δήμου Καβάλας να είναι ικανοποιητική.

Αυτό όμως δημιουργεί και μια εντύπωση. Δεν μπορεί από τη μια να φαίνεται ότι έχεις χρήματα και από την άλλη να μην παράγεται έργο!

Αν πραγματικά αυτό το πλεόνασμα που είναι πραγματικό και δημιουργήθηκε από το τέλος του 2016 όμως μεταφέρθηκε στο 2017 είναι υπαρκτό και διαθέσιμο. Γιατί μιλάμε για 11 εκ. ευρώ και αυτό που εγώ ρώτησα και μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. είναι αν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Απάντηση δεν πήρα. Πρέπει να υπάρχουν όμως αυτά τα χρήματα γιατί είναι απλό: στο Δήμο Καβάλας έχεις έξοδα (40 εκ. ευρώ), έχεις και έσοδα (50 εκ. ευρώ). Άρα πρέπει να υπάρχουν αυτά τα χρήματα».

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Τώρα το τι θα αγορασθεί την επόμενη χρονιά συζητήθηκε σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. Σύμφωνα με τον κ. Βέρρο «Τότε μας είπαν ότι θα αγορασθούν μηχανήματα και εξαρτήματα πάνω από 1 εκ. ευρώ 700 χιλιάδες, χρήματα που προέρχονται από τα τέλη καθαριότητας. Είναι ανταποδοτικά δηλαδή. Πρόκειται για κονδύλια που εισπράχθηκαν από την καθαριότητα μέσα στο 2017 και αγγίζουν τα έσοδα των 7 εκ. ευρώ και ένα ποσό από αυτά τα χρήματα θεώρησε σωστό η διοίκηση να τα πάει σε αγορά – ανανέωση οχημάτων και τα υπόλοιπα χρήματα χρησιμοποιούνται για τα λειτουργικά έξοδα αυτών των υπηρεσιών. Να πληρωθούν οι μισθοί δηλαδή και να αγορασθούν καύσιμα, ανταλλακτικά κλπ.

Άρα τα 11 εκ. ευρώ  ως πλεόνασμα αφορά από τα τακτικά και έκτακτα έσοδα που έρχονται από την κεντρική διοίκηση. Και το ερώτημα είναι που επενδύονται αυτά τα χρήματα. Σε έργα; Σε παρεμβάσεις της καθημερινότητας; Μάλλον η διοίκηση του Δήμου Καβάλας  θέλει να τα αξιοποιήσει για πολλά και διάφορα προεκλογικά. Αυτό νομίζουμε ότι είναι λάθος γιατί και έργο δεν θα προλάβει να παράξει και οι καβαλιώτες ξέρουν και γνωρίζουν και δεν θα περιμένουν τελευταία στιγμή να σχηματίσουν άποψη για την σημερινή δημοτική διοίκηση.

Από την άλλη χρειάζεται προετοιμασία για την αξιοποίηση του αποθεματικού. Ακόμη και για μικρά έργα, ακόμη και για παρεμβάσεις της καθημερινότητας, πρέπει να έχεις έτοιμες κάποιες οικονομοτεχνικές μελέτες. Και αυτές οι μελέτες δεν ετοιμάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζονται διαδικασίες.

 

Το μεγάλο πρόβλημα με την σημερινή διοίκηση είναι δυστυχώς ότι δεν έχει σχεδιασμό και πρόγραμμα. Αν εξαιρέσουμε τον τομέα των διαφόρων εκδηλώσεων, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.

Για παράδειγμα είχαμε θέμα στο Δ.Σ. για άρση των αποφάσεων για διάφορες δαπάνες. Δαπάνες δηλαδή που δεν έγιναν μέσα στο 2017. Και εκεί μέσα υπάρχουν έργα μικρά αλλά ουσίας για την καλύτερη ποιότητα των κατοίκων και των υπηρεσιών. Για παράδειγμα θα αναφέρω τον καθαρισμό των ρεμάτων εκεί όπου υπάρχουν πολλά παράπονα από τους δημότες. Μάλιστα 60 χιλιάδες υπήρχαν στον προϋπολογισμό, δαπανήθηκαν μόνο 20 χιλιάδες. Έτσι δημιουργείται το αποθεματικό».

ΜΕΛΕΤΕΣ

Στο ερώτημα αν υπάρχουν έτοιμες μελέτες έργων ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. «Για αυτό και ως παράταξη δεν ψηφίζαμε διότι δεν βλέπαμε να υπάρχει ποσό και πακέτο μελετών ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες και κάποια στιγμή να μπορέσουμε να αξιοποιήσουν κονδύλια που θα έρθουν είτε από το κράτος είτε από την Ε.Ε. Όσο για τον προϋπολογισμό έρχεται μεν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Ο απολογισμός πρέπει να έρχεται στους 3 πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Και λογικά μετά τον απολογισμό έρχεται και ο προϋπολογισμός. Καλώς ή κακώς δεν ήρθε έγκαιρα το θέμα. Αλλά δεν φέρνεις προς συζήτηση στο σώμα του Δ.Σ. ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στο τέλος της χρονιάς και εν μέσω αργιών. Βγάζεις πρόσκληση Παρασκευή και οι εισηγήσεις και η έκθεση των ορκωτών ήρθαν στις τρεις το μεσημέρι όταν το Δ.Σ. ήταν για τις έξι το απόγευμα,. Και όλοι μας είμαστε πολιτικά πρόσωπα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να απευθύνουμε στους ειδικούς ανθρώπους μας για να μας ενημερώσουν ως πρέπει και εμείς να τοποθετηθούμε πολιτικά βάσεις της γνώσης που παίρνουμε από τους ειδικούς.

Στον απολογισμό του 2016 που ήρθε στο 2017 μάθαμε ότι υπάρχει πλεόνασμα περί των 11 εκ. ευρώ! Και στον προϋπολογισμό του 2018 τέλος φαίνεται ότι το αποθεματικό από το 2017 στο 2018 θα είναι της τάξεως των 14 εκ. ευρώ. Και δεν λέμε ότι και τα 14 πρέπει να φαγωθούν. Τουλάχιστον τα μισά ας κρατηθούν, τα υπόλοιπα ας γίνουν έργα για να έχουμε ωραία εικόνα στις ασφαλτοστρώσεις, στον φωτισμό κλπ» σημείωσε καταληκτικά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *