ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Και το παρασκήνιο καλά κρατεί» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Θέμης Καλπακίδης αναφορικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Για παρασκηνιακές κινήσεις στο θέμα της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Θέμης Καλπακίδης. Την ίδια ώρα που οι αγρότες της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων αναμένουν να γίνει η σύσκεψη των φορέων για το θέμα της όδευσης του αγωγού, υπό την αιγίδα της δημάρχου Καβάλας κ. Τσανάκα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Εμείς απλά περιμένουμε αυτούς που θα διοργανώσουν την εν λόγω σύσκεψη. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια άλλη πληροφορία. Τώρα το ποιος και τι γιατί δεν έκατσε η μπίλια δεν το ξέρω. Απλά γνωρίζω καλά ότι γίνονται κάποια πράγματα στο παρασκήνιο και δεν υπάρχει κάτι νεώτερο, δεν ξέρουμε κάτι περισσότερο. Απλά όλοι περιμένουμε.

Ούτε για την όδευση ξέρουμε κάτι, ούτε όμως και επικοινωνία με την κ. Τσανάκα είχαμε. Άλλωστε και αυτή η διαδικασία έχει προχωρήσει, από την στιγμή που και εμείς όταν μας κάλεσαν στείλαμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στην κ. Δήμαρχο και από εκεί και πέρα προφανώς η ίδια περιμένει όλους αυτούς που  θα συμμετέχουν να προσδιορίσουν την ημέρα του ραντεβού.

Αυτή την αίσθηση έχω εγώ. Τώρα από εκεί και πέρα, όλα εξαρτώνται από αυτά που προβλέπονται από το υπουργείο και την κοινοπραξία».

ΖΗΤΗΜΑ ΟΔΕΥΣΗΣ

Και πρόσθεσε ότι «Βέβαια για εμάς όλα είναι ζήτημα όδευσης. Για παράδειγμα κάποιοι υποστηρίζουν ότι εμείς δεν θέλουμε γενικά να περάσει ο αγωγός από την περιοχή. Απλά αυτό τους βολεύει, αυτό λένε. Και αυτούς τους στρουθοκάμηλους αν δεν είχαμε όλο αυτό το διάστημα τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Δεν είναι δυνατό όλο αυτό το διάστημα να ακούγονται διάφορα άλλα διαφορετικά από την άποψη μας. Μας κατηγορούν ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνει καν ο αγωγός ενώ εμείς επιμένουμε πώς μόνο μας μέλημα είναι να γίνει ο αγωγός, απλά να αλλάξει η περίφημη όδευση.

Εμείς μόνο αυτό θέλουμε, είναι ένα ζήτημα που έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και το έχουμε ξεκαθαρίσει. Από εκεί και πέρα αφού κάποιοι πιστεύουν ότι θα έχουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας, ότι θα έχουμε αντισταθμιστικά οφέλη, ότι θα έχουμε τέλη διέλευσης δεν υπάρχει όμως τίποτε για όλα αυτά, απλά ας βγουν και ας απολογηθούν στον κόσμο.

Ιδίως για τις θέσεις εργασίας. Βρήκαν δηλαδή θέσεις εργασίας; Αυτόν τον οργασμό θέσεων εργασίας που τον είδαν; Όταν μάλιστα αυτό που ισχύει είναι αυτό που αναφέρεται και στην περιβαλλοντική μελέτη, ότι τελικά οι θέσεις εργασίας θα είναι από την Ελλάδα σε ποσοστό 20-30%

Ας βγουν και ας απολογηθούν στον κόσμο. Προκειμένου βέβαια να απαξιώσουν εμάς, βγαίνουν και λένε διάφορα στον κόσμο, προκειμένου να μας κατηγορήσουν, να μας μηδενίσουν. Υπάρχει και μια καμπάνια διαφημίσεων και από πίσω βγαίνουν κάποια συμπεράσματα, όταν δεν ξέρουμε καν ποιος τις παρήγγειλε αυτές τις δημοσκοπήσεις και ποιος τελικά κρύβεται πίσω από όλα αυτά.

Και όσοι εξέφρασαν αντίθετη άποψη με τον αγωγό έφτασαν ακόμη και να τους κλείσουν το τηλέφωνο. Άρα μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν, ξέρουν πώς να λειτουργούν και πώς να κινούν και την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Απλά σε πολλές περιπτώσεις δεν τα βρίσκουν εύκολα τα πράγματα, απλά τα βρίσκουν μπαστούνια. Άλλωστε δεν είναι και εύκολο να δούμε ότι ο κόσμος αλλάζει εύκολα άποψη. Η εταιρεία κάνει τη δουλειά της με όποιο τρόπο μπορεί».

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Πάντως όλη αυτή η αντίδραση που υπήρχε και υπάρχει στην περιοχή μας, απλά δυναμώνει παρά το ότι οι περισσότεροι είναι απέναντι μας. Και ξέρουν πολύ καλά ότι αν δεν αλλάξει η όδευση εμείς οι αγρότες θα είμαστε πάντοτε εκεί. Μόνη λύση η αλλαγή της όδευσης. Η σκοπιμότητα είναι να έχουν τον πρώτο λόγο στον λιγνίτη και στον τυρφώνα της Δράμας και αυτό δεν το αναφέρει κανείς. Ότι δηλαδή οι ανησυχίες μας έγιναν πραγματικότητα.

Αυτό είναι ένα καλό και μεγάλο ζήτημα, για να φανούν οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούν πολλοί από αυτούς, ενώ και πάλι θα προσθέσω ότι πολλοί έχουν κλείσει τα μάτια στο γεγονός της παραχώρησης του τυρφώνα και αυτό κάποια στιγμή θα βγει εμπρός τους.

Για αυτό ας απολογηθούν και ας μιλήσουν τότε για τα έργα που στην πραγματικότητα θα καταστρέψουν την περιοχή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *