Κύριο άρθροΟικονομία

Κάθετα αντίθετο το Επιμελητήριο με την επικείμενη συγχώνευση Επιμελητηρίων

Στο Επιμελητήριο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης που ενημέρωσε τη Διοίκηση του για την επικείμενη αναβάθμιση των Επιμελητηρίων, αλλά και την επικείμενη συγχώνευση Επιμελητηρίων. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος συγχώνευσης του Επιμελητηρίου καθώς δεν επιβαρύνει οικονομικά καθόλου το κράτος, την ίδια ώρα που ενισχύει οικονομικά διάφορες δράσεις και σωματεία.

Συγκεκριμένα ο κ. Δέμπας ανέφερε πως «αυτό που είπαμε και στον ίδιο το Γενικό Γραμματέα, είναι ότι αυτήν την περίοδο της κρίσης δεν είναι ότι καλύτερο να μιλάμε για τα Επιμελητήρια. Είναι καλύτερο να μιλάμε για την επιχειρηματικότητα και για το πώς θα σωθούν οι επιχειρήσεις. Η κρίση είναι τόσο βαθιά και μεγάλη, επιχειρήσεις κλείνουν και ουσιαστικά ανοίγει ένα θέμα περί κατάργησης ουσιαστικά των 59 Επιμελητηρίων σε μια περίοδο που δεν υπάρχει θα λέγαμε ούτε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Τα Επιμελητήρια ζουν μέσα από τους αυτοτελείς πόρους των επιχειρήσεων, ουσιαστικά η υποχρεωτικότητα στα Επιμελητήρια έχει καταργηθεί και μέσω του εμπορικού μητρώου που είναι πλέον για όλες τις επιχειρήσεις που είναι το μητρώο που διαχειρίζεται όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, υπάρχει ένα μικρό αντίτιμο. Επομένως δεν υπάρχει ούτε κάποια μνημονιακή υποχρέωση το να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο κ. Δέμπας συμπλήρωσε «μας παρουσίασε το σχέδιο το πώς η κυβέρνηση βλέπει ουσιαστικά την αναβάθμιση των Επιμελητηρίων μέσα από ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Θεωρούν ότι με την αναβάθμιση ναι μεν και θεσμικά περισσότερες αρμοδιότητες μπορούν να δοθούν στα Επιμελητήρια με εξυγίανση των οικονομικών και των ίδιων των Επιμελητηρίων και τον τρόπο διαχείρισής τους και τον τρόπο των εκλογών, τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό και εμάς μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά καταλήγοντας στο τέλος ότι μέχρι το 2020 με 21 που θα είναι και οι επόμενες εκλογές, τα Επιμελητήρια θα καταργηθούν στους νομούς, θα συγχωνευτούν σε ένα Επιμελητήριο ανά Περιφέρεια, πλην πιθανών εξαιρέσεων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Αλλά τα μικρά περιφερειακά Επιμελητήρια της Καβάλας, της Δράμας, της Κομοτηνής θα πρέπει να συγχωνευτούν σε ένα. Εγώ προσωπικά που ρώτησα για ποιο λόγο καταλήγετε όλοι θέλουμε την αναβάθμιση, όλοι θέλουμε τα Επιμελητήρια να έχουν ένα πιο ενεργό θεσμικό ρόλο ως σύμβουλοι του κράτους που είναι ο ρόλος τους, αλλά στο τέλος για ποιο λόγο καταλήγετε ότι τελικά θα τα κλείσουμε ή θα τα υποβαθμίσουμε κατά τόπους, ουσιαστικά θα γίνουμε ένα παράρτημα, καθώς θα υπάρχει μεν υποτίθεται το Επιμελητήριο Καβάλας ως παράρτημα ενός κεντρικού Επιμελητηρίου. Θα καταλήξει όπως και με τις Αντιπεριφέρειες, χωρίς πόρους, χωρίς δράσεις».

ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο κ. Δέμπας πρόσθεσε πως  «Αυτή τη στιγμή το Επιμελητήριο Καβάλας για τα μέλη του κάνει δράσεις οι οποίες είναι ουσιαστικά ανταποδοτικότητας που έχουν σχέση με ημερίδες, με καταρτίσεις, πάνω από 3.500 με 4.000 χιλιάδες μέλη  μας τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εκπαιδευτεί δωρεάν τηρώντας μόνο πχ το κόστος του ΕΦΕΤ το παράβολό του ή των τεχνικών ασφαλείας, όταν έξω ζητούσαν 250 και 300 ευρώ, εδώ οι δικές μας επιχειρήσεις είναι στα 50. Και περίπου 4.000 επιχειρήσεις έχουν στο κομμάτι του ελέγχου του ΕΦΕΤ και των τεχνικών ασφαλείας το έχουν περάσει μέσα από το Επιμελητήριο. Δράσεις εξωστρέφειας με συμμετοχή σε εκθέσεις, για τρόφιμα και για δομικά υλικά. Είτε ενισχύουμε την Ομοσπονδία, ενισχύουμε τα Σωματεία, ενισχύουμε τον Εμπορικό Σύλλογο, θα ενδιαφερθεί ένα κεντρικό Επιμελητήριο για μια δραστηριότητα πχ του Συλλόγου Ποτού Θάσου; αυτή τη στιγμή ακόμα και το ίδιο το Επιμελητήριο πολλές φορές με τέτοιες δράσεις τρέχουμε να τις προλάβουμε και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε κι όπου μπορούμε. Καταλήξαμε επομένως σε ένα σκεπτικό ότι ναι, θεωρεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να κινηθεί».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Καταληκτικά ο κ. Δέμπας πρόσθεσε πως «θα περιμένουμε βέβαια, γιατί έγινε μια απλή παρουσίαση, θα περιμένουμε το σχέδιο νόμου που θα είναι πολύ πιο αναλυτικό για το πώς θα γίνεται η διαχείριση, πώς θα εκλέγονται, πώς θα διοικείται, αυτά ακόμα δεν υπάρχει με σαφήνεια το τι πρόκειται να γίνει. Απλώς αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια γενικότερη διαβούλευση σε όλες τις Περιφέρειες με τον ίδιο το Γενικό Γραμματέα να αποκομίζει κάποια εικόνα των αντιδράσεων ή των προτάσεων των Επιμελητηρίων. Εμείς πάντως ως σύνολο επιμελητηριακής κοινότητας και τα 59 Επιμελητήρια και στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση έχουμε πει ότι θα πρέπει τα 59 Επιμελητήρια να παραμείνουν ως έχει, αυτοτελή, αυτόνομα, αυτοδιοικητικά, χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις και χωρίς δάκτυλο κάποιου άλλου που πιθανόν θέλει να τα χειραγωγήσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *