Κάθετα αντίθετο και το Επιμελητήριο Καβάλας στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των Επιμελητηρίων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών

Κάθετα αντίθετο είναι και το Επιμελητήριο Καβάλας στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των Επιμελητηρίων που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας σχολίασε πως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση δεν τα θέλει τα Επιμελητήρια.   Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο για την νέα αναβολή στις εκλογές των Επιμελητηρίων αλλά και τις επικείμενες συγχωρέσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δέμπας σημείωσε πως «καταρχήν οι διαμαρτυρίες γίνονται όσον αφορά την παράταση που ουσιαστικά είναι η τρίτη της εκλογικής διαδικασίας των Επιμελητηρίων, εκλογές που έπρεπε να έχουν γίνει περίπου τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2015, μετατίθενται σύμφωνα με την ανακοίνωση της προηγούμενης βδομάδας του υπουργείου για το Νοέμβριο του 2017. Επομένως ουσιαστικά υπάρχει μια διετής παράταση στο σύνολο των τωρινών διοικήσεων όλων των Επιμελητηρίων με ένα αποτέλεσμα φυσικά που θα λέγαμε ότι και οι περισσότερες διοικήσεις των Επιμελητηρίων δεν το επιθυμούν, όπως και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων πολλές φορές έχει τοποθετηθεί για το σύνολο των Επιμελητήριων της χώρας ότι αυτές οι παρατάσεις δεν οδηγούν πουθενά και ότι ίσα ίσα υποβαθμίζουν το ρόλο των Επιμελητηρίων και φυσικά και το ρόλο των διοικήσεων».

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Συμπλήρωσε δε με έμφαση πως «από κει και πέρα βέβαια το σοβαρότερο που έχει προκύψει είναι που αντί να μιλάμε για κάποια άλλα θέματα επιχειρηματικότητας, μιλάμε για το πώς τελικά θα καταλήξουν τα Επιμελητήρια, γιατί έχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο και για αυτό το λόγο δίνεται και αυτή η παράταση σύμφωνα με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, ότι θα αλλάξει ο επιμελητηριακός νόμος και ουσιαστικά θα έχουμε συγχώνευση των Επιμελητηρίων. Ουσιαστικά να γίνουν 13 Επιμελητήρια σε όλη τη χώρα από τα 57 που είναι σήμερα, δηλαδή ένα σε κάθε Περιφέρεια. Και αυτό φυσικά είναι που προκαλεί και τη διαμαρτυρία του συνόλου του επιμελητηριακού κόσμου, με την έννοια ότι πλέον ο ρόλος των τοπικών Επιμελητηρίων χάνεται, θα γίνουν ουσιαστικά κάποια παραρτήματα εξυπηρέτησης επιχειρηματιών και επενδυτών και φυσικά θα συγκεντρωθούν τα Επιμελητήρια σε ένα υπερ-Επιμελητήριο που στη δικιά μας την Περιφέρεια πιθανότατα θα είναι στην Κομοτηνή. Αυτή ακριβώς είναι και η αντίδραση που εκφράζει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Σερρών, όπως φυσικά και το σύνολο του επιμελητηριακού κόσμου, αλλά επαναλαμβάνω ότι από τη στιγμή που θέλουνε ουσιαστικά να τα κλείσουν τα Επιμελητήρια ας τα κλείσουνε. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουνε ούτε οι θέσεις ούτε οι καρέκλες ούτε και το πώς τα Επιμελητήρια θα επιζήσουν απο δω και πέρα. Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα επιζήσουνε οι επιχειρήσεις. Τα Επιμελητήρια χωρίς επιχειρήσεις δεν γίνεται να υπάρχουν. Και αυτό το οποίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια όπου ουσιαστικά οι επιχειρηματίες κυνηγιούνται συνεχώς, έχουν μπει στο στόχαστρο και συνεχώς σε καθημερινή βάση εκτελούνται είτε με φόρους είτε με ασφαλιστικές εισφορές είτε με έκτακτες εισφορές είτε με ελέγχου ή με παραελέγχους, όλα αυτά εδώ έχουν οδηγήσει στη διάλυση του επιχειρηματικού ιστού και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Και τώρα δεν μας έφταναν όλα αυτά, έχουμε να καθόμαστε να μιλάμε για το πώς θα λειτουργήσουν τα Επιμελητήρια. Ας μη λειτουργήσουν, ας κλείσουν αφού το θέλουν, αφού δεν θέλουν να ακούγεται η φωνή του επιχειρηματία, ας μας το πουν ξεκάθαρα να πάμε στα σπίτια μας και να ησυχάσουμε».

ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Ερωτηθείς ο κ. Δέμπας αν δόθηκε κάποια εξήγηση για ποιο λόγο υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός για τη συγχώνευση Επιμελητηρίων, επισήμανε χαρακτηριστικά «καμία σοβαρή εξήγηση. Πίσω από διάφορες αιτιάσεις δήθεν καλύτερης λειτουργίας των Επιμελητηρίων, που απορώ που τη βλέπουν την καλύτερη λειτουργία των Επιμελητηρίων όταν θα συγχωνευτούν και ουσιαστικά ο επιχειρηματίας της Καβάλας θα πρέπει να τρέχει στην Κομοτηνή ή στην Αλεξανδρούπολη ή οπουδήποτε άλλού οριοθετηθεί για να λύσει τα προβλήματά του. Διαφορετικά γνωρίζει ο κάθε τόπος τα προβλήματα του επιχειρηματία και διαφορετικά θα γίνεται όταν θα είμαστε μια Περιφέρεια, όπου δεν ξέρω πραγματικά πώς θα μπορέσουν να επιλυθούν τα άπειρα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Εμείς δυστυχώς έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν τους αρέσει να ακούνε 57 φωνές, τους αρέσει να ακούνε μόνο 13 ή μόνο 3 ή καμία αν είναι δυνατόν, κι από κει και πέρα για αυτό το λόγο γίνεται η όλη συζήτηση και η όλη κουβέντα. Δεν νομίζω ότι κάτι άλλο μπορεί να μας πείσει για τις κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση