Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των Επιμελητηρίων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης
Για το Νοέμβριο μετατέθηκαν οι εκλογές στα Επιμελητήρια της χώρας με ενδεχόμενο να υπάρξει και συγχώνευσή τους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Τσατσούλης δήλωσε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο συγχώνευσης, καθώς όπως σχολίασε δεν θα ωφελήσει σε τίποτα στους επιχειρηματίες..
Στις δηλώσεις του ο κ. Τσατσούλης σημείωσε πως «η εικόνα είναι ξεκάθαρη εδώ και πολύ καιρό. Προσπαθούμε να κάνουμε εκλογές και δεν μας επιτρέπεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι είναι ντροπή για το θεσμό των Επιμελητηρίων να μην μπορούν αυτόνομα να κάνουν τις εκλογές τους και να περιμένουν την απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης για να κάνουν εκλογές. Φτάσαμε να έχουμε μια θητεία η οποία πλησιάζει τα έξι χρόνια, οι δύο τελευταίες εκλογές έγιναν το 2011 και θα κάνουμε τις επόμενες το Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με αυτά τα οποία μάθαμε τη Δευτέρα με κοινοποιήσεις που ήρθαν στα Επιμελητήρια. Βέβαια είναι η τρίτη φορά που γίνεται μια τέτοια κοινοποίηση και περνιέται σε σχέδιο νόμου και συνεχώς αναβάλλονται οι εκλογές. Για τη συνένωση των Επιμελητηρίων η προσπάθεια γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό με έναν και μοναδικό στόχο. Να μικρύνουν τις φωνές αντίδρασης και αντίστασης. Εμείς παλεύουμε ως Επιμελητηριακή κοινότητα να παραμείνουμε οντότητες ανά νομό έτσι ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις επιχειρήσεις μας. Από κει και πέρα αν το περάσουν με νομοθετικό διάταγμα η έδρα του Επιμελητηρίου αυτόματα μεταφέρεται στην Κομοτηνή, αυτόματα η περιουσία του Επιμελητήριου και τα ταμειακά αποθέματα μεταφέρονται στην Κομοτηνή και από κει και πέρα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κομοτηνή κι όχι με την Καβάλα. Θα υπάρχει ένα γραφείο εδώ σαφώς το οποίο θα τακτοποιεί τα θέματα του ΓΕΜΗ και τα διαδικαστικά και από κει και πέρα όλες οι αναπτυξιακές προσπάθειες που γινόταν θα πρέπει να εγκρίνονται από την Κομοτηνή. Αν αυτό ικανοποιεί τις Καβαλιώτικες επιχειρήσεις έτσι θα είναι».
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αναφερθείς ο κ. Τσατσούλης στα περιουσιακά στοιχεία του Επιμελητήριου Καβάλας, διευκρίνισε πως «το κτήριο του Επιμελητηρίου κτίστηκε με δαπάνες καθαρά Καβαλιωτών επιχειρηματιών. Η κεντρική διοίκηση δεν έδωσε ούτε μία δραχμή. Από τον κρατικό προϋπολογισμό από συστάσεως των Επιμελητηρίων από το 1915 δεν έχουν πάρει μία δραχμή. Ότι έχουν αποκτήσει τα Επιμελητήρια κι ότι ενέργειες κάνουν, όλα γίνονται με χρήματα των μελών τους και με χρήματα που παίρνουμε από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Από το 2015 και μετά να θυμίσω ότι δεν είναι υποχρεωτική η συνδρομή στα Επιμελητήριο, όποιος θέλει πληρώνει. Από τη στιγμή που δεν επιβαρύνεις τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχεις υποχρεωτικά μέλη, πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα όπου θέλουν. Γιατί το κάνουν αυτό, για να μην έχουν φωνές αντίδρασης. Γιατί το κάνει η παρούσα κυβέρνηση, γιατί ποτέ δεν είχε τη δύναμη να επηρεάσει όπως επηρέαζε άλλες κοινωνικές ομάδες. Θέλουν λοιπόν να ελέγξουν, να μην έχουν πολλές φωνές, δεν είμαστε αρεστοί σε καμιά κυβέρνηση, όχι μόνο στην τωρινή. Η ΝΔ ξεκίνησε την κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής, η ΝΔ ξεκίνησε στο σχέδιο της σύμπτυξης των Επιμελητηρίων με το σκεπτικό ότι θα γίνει μείωση των δαπανών. Μα πώς θα γίνει μείωση των δαπανών όταν κάνουμε μια προσπάθεια, μια κίνηση προς την ενίσχυση της εξωστρέφειας, τι θα έχουμε δηλαδή; Πχ σε μια έκθεση θα πάρουμε εμείς δέκα τετραγωνικά μέτρα, θα πάρει δέκα η Κομοτηνή θα πάρουν δέκα όλες οι άλλες, άρα θα είναι επί πέντε αυτό. Θα πάμε ολόκληρη η Περιφέρεια με δέκα τετραγωνικά μέτρα περίπτερο με 30 – 35 χιλιάδες επιχειρήσεις; Είναι ανούσια αυτή η συγχώνευση. Από κει και πέρα θα υπάρχει Περιφερειακό Συμβούλιο, πάρα πολύ ωραία. Οι μετακινήσεις πώς θα πληρώνονται; Εδώ στην Καβάλα είμαστε και για να κάνουμε Δ.Σ. ζοριζόμαστε. Ποιος θα πάει στην Κομοτηνή; Θα έρθει η Κομοτηνή να κάνει Διοικητική Επιτροπή κάθε βδομάδα; Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα ασχοληθεί με το Επιμελητήριο; Ποιος θα αφήσει τη δουλειά του για να τρέχει; Ή παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στη Θάσο, ποιον θα πάρουν τηλέφωνο; Είναι ερωτήματα απλά και διαδικαστικά. Όταν λέμε ότι θα κάνουμε μια οικονομία κλίμακος να την αιτιολογήσουμε».
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ
Κι όπως υποστήριξε για το θέμα των εξόδων «εγώ πιστεύω τα έξοδα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Και το κόστος για τις ίδιες επιχειρήσεις θα είναι μεγαλύτερο. Το αρχείο τι θα γίνει; Εμείς το έχουμε ψηφιοποιήσει το αρχείο μας, τα άλλα Επιμελητήρια εκτός της Δράμας κανένας δεν το έχει ψηφιοποιήσει. Εμείς έχουμε ηλεκτρονικό αρχείο. Πού θα πάει όλη αυτή η δουλειά; Και το λέω εγώ που δημόσια έχω δηλώσει ότι δεν θα ξανακατέβω ως υποψήφιος πρόεδρος. Λυπάμαι για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ένα θεσμό ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στην επιχειρηματικότητα και την τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή δεν γκρινιάζω γιατί χάνω την καρέκλα μου, την καρέκλα την αφήνω εγώ μόνος μου και φεύγω γιατί ήρθε η ώρα, δεν μπορεί να είσαι εσαεί πρόεδρος. Και νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος να γίνει αυτό το οποίο επιδιώκουν. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θέλουν τόσο πολύ. Αν το κάνουν, αν τους περάσει. Εμείς δίνουμε τη μάχη μας και από την ιδιότητα που έχω ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων έχουμε κάνει χιλιάδες συναντήσεις και με τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Παπαδεράκη, ο οποίος είναι εχθρός της επιχειρηματικότητας ξεκάθαρα το λέω και με τον υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη και με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππά και με τον υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Παπαδημητρίου και με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη που ήταν προηγουμένως. Έχουμε λάβει πάρα πολλές υποσχέσεις, δυστυχώς όμως δεν υλοποιείται τίποτα. Και είναι ίδιον όλων των πολιτικών μας άλλα να λένε σε εμάς και άλλα να πράττουν τελικά. Δυστυχώς. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο και ας ελπίσουμε να μην είναι με το καθεστώς που θέλουν να εφαρμόσουν με το ζόρι. Νομίζω όμως ότι θα υπάρχει αντίδραση, ίσως και να μην τους περάσει».