Κάθετα αντίθετος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας στη διάθεση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ
Επιτρέπεται πλέον η πώληση ορισμένων φαρμάκων από τα πολυκαταστήματα γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των φαρμακοποιών. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Σίσσυ Ρακιντζή επεσήμανε τους κινδύνους που ενέχει μία τέτοια διαδικασία, πιστεύοντας ότι τελικά η διάθεση των φαρμάκων θα περάσει στις πολυεθνικές εταιρείες. «Είναι αίτημα των θεσμών να μπουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα πολυκαταστήματα, τα οποία πριν χρόνια ήταν συνταγογραφούμενα, κάτι που το θεωρούμε απαράδεκτο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις δηλώσεις της αναλυτικά η κ. Ρακιντζή σημείωσε πως «είναι κάτι το οποίο συζητείται χρόνια, μπήκε ως προαπαιτούμενο την τελευταία φορά πέρσι το καλοκαίρι του 2015 τον Αύγουστο και ουσιαστικά είναι ένα αίτημα των θεσμών ως προαπαιτούμενο, που ζητούν να μπουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι διότι αυτή είναι μια κατηγορία φαρμάκων που πριν το μνημόνιο ήταν φάρμακα που συνταγογραφούνταν από τους γιατρούς και χορηγούνταν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Λόγω του μνημονίου έπρεπε να μειωθεί η δαπάνη και αυτά τα φάρμακα λοιπόν δεν συνταγογραφούνται και είναι μη αποζημιούμενα. Αυτά λοιπόν που ονομάζονται φάρμακα και μέχρι πριν κάποια χρόνια έπρεπε να συνταγογραφηθούν από το γιατρό για να δοθούν στον ασθενή, αυτά λοιπόν θέλουν να μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, να υπάρχουν ανεξέλεγκτα και οποιοσδήποτε περνάει από το ράφι να παίρνει και ένα φάρμακο γιατί αυτό νομίζει ότι θα είναι καλό για την υγεία του».
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
Πρόσθεσε δε πως «Αυτό είναι απαράδεκτο, εμείς δεν το στηρίζουμε με τίποτα, δεν το υιοθετούμε, θα δούμε και τι άλλες παρεμβάσεις θα κάνουμε. Σίγουρα είναι κάτι που δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και προσπαθούν μέσω της Ελλάδας να το διευρύνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι προπαντός για τη δημόσια υγεία. Διότι όταν έχεις ένα τέτοιο πρόβλημα χορήγησης φαρμάκων από το ράφι, καταλαβαίνει κανείς ότι η δημόσια υγεία κινδυνεύει και φυσικά ο κάθε ασθενής δεν ξέρει καν τι φάρμακο μπορεί να πάρει προκειμένου να βγει την υγειά του και δεν ξέρει τις παρενέργειές του και δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί αν πάρει και τη βιταμίνη ακόμα με κάποιο φάρμακο που υπάρχει αντένδειξη. Και οι βιταμίνες ακόμα που μπορεί να έχει μια φυσική δράση, αν κάποιος τις παίρνει μια αντιπηκτική αγωγή αυτό μπορεί να φέρει και το θάνατο».
ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ
«Πέρα από αυτό έχουμε πει ότι αυτά τα φάρμακα αν δεν τα βρίσκουμε στα 10.000 που υπάρχουν πανελλαδικά που είμαστε όλο το 24ωρο και λειτουργούμε, θα τα βρούμε στο σούπερ μάρκετ που κλείνει στις 8 η ώρα; Το να λέμε πράγματα γιατί θέλουμε να τα περάσουμε ως δεδομένα είναι εύκολο. Το να τα δικαιολογήσουμε και να είμαστε σωστοί στις δικαιολογίες μας και όχι ψεύτες γιατί πρέπει να στηρίξουμε το κεφάλαιο και τα σούπερ μάρκετ αυτό είναι άτιμο. Δεν είναι έντιμο να το λέμε προς τον κόσμο και να προσπαθούμε να το περάσουμε. Από τη στιγμή που συνεχίζουν να τα λένε φάρμακα, το θεωρώ απαράδεκτο να φύγουν από το χώρο του φαρμακείου, από τη χορήγησή τους από τον ειδήμονα που είναι ο επιστήμονας φαρμακοποιός, όχι στην Ελλάδα μόνο αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ας τα ονομάσουνε όπως θέλουνε όμως όχι την λέξη φάρμακα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία των πολιτών» τόνισε καταληκτικά με έμφαση η κ. Ρακιντζή.