Κάθετα αντίθετος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας με τη λειτουργία νέων φαρμακείων από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς
Κάθετα αντίθετος είναι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας με τη λειτουργία νέων φαρμακείων από ιδιώτες μη φαρμακοποιούς. Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρακιντζή Σίσσυ εξέφρασε την αγανάκτησή της για το όλο γεγονός, τονίζοντας πως «συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σοβαρότητα και στην ουσία έρχονται και αντιμέτωπα με την απόφαση του ΣτΕ που ήταν τον Ιούλιο του 2017 που έλεγε ότι οι φαρμακοποιοί επιστήμονες με άδεια λειτουργίας της Ελλάδας μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο στην Ελλάδα. Έρχεται λοιπόν προχθές η κυβέρνηση να αναγγείλει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) ψηφίζεται στη Βουλή ότι μπορούν και ιδιώτες να ανοίγουν φαρμακείο και οι συνεταιρισμοί και φυσικά και οι φαρμακοποιοί που είναι οι μόνοι νόμιμοι και μπορούν να έχουν την άδεια να ιδρύουν φαρμακείο και να το λειτουργούν. Αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ουδείς μη φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να ανοίγει φαρμακείο. Η επιστήμη του φαρμακοποιού να μην μπερδεύεται με κανένα άλλο επάγγελμα. Είναι χώρος υγείας, είναι επάγγελμα υγείας, είναι ο φαρμακοποιός υπεύθυνος. Δεν είναι εμπορικό κατάστημα ένας ιδιώτης να ανοίξει φαρμακείο, να πάρει υπεύθυνο φαρμακοποιό, να εκτελεί συνταγές, να δίνει συμβουλές φαρμακοποιός ο υπάλληλος και ο ιδιώτης να δουλεύει σαν εμπορικό κατάστημα. Είναι κάτι που δεν ισχύει σε όλη την Ευρώπη και το λυπηρό είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση το ξαναφέρνει χωρίς να ντρέπεται θα έλεγα εγώ, χωρίς να σέβεται την απόφαση του ΣτΕ του Ιουλίου του 2017».
ΑΠΕΝΑΝΤΙ
Τόνισε λοιπόν πως «έτσι λοιπόν ο φαρμακευτικός κλάδος με το ΣτΕ και με τα δεδομένα τα ευρωπαϊκά θα τεθούμε απέναντι σε αυτήν την απόφαση και θα τους δώσουμε τεκμηριωμένα για άλλη μια φορά το τι ισχύει στην Ευρώπη και ποιος μπορεί να ιδρύει φαρμακεία. Εγώ είμαι πολύ λυπημένη και πάρα πολύ απελπισμένη για την παρούσα κυβέρνηση που ψάχνει συνεχώς να βρει κάτι να βάλει σε κίνδυνο τους φαρμακοποιούς, να βάλει σε περιπλοκές τον ιδιώτη, γιατί ο ιδιώτης θα έχει την ευθύνη κι άρα θα είναι ο μόνος υπεύθυνος ο οποίος θα φέρει την ευθύνη του καταστήματος του εμπορικού, γιατί εμπορικό κατάστημα θα είναι κι όχι φροντίδα υγείας θα είναι τα φαρμακεία. Έτσι λοιπόν για μένα είναι κρίμα όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται και δεν είναι και κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς σχετικά με το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για να ιδρύουν φαρμακείο. Τα νέα φαρμακεία θα πρέπει να προσλάβουν φαρμακοποιό με 1% κεφάλαιο ως μέτοχο και αυτός ο φαρμακοποιός θεωρείται ότι θα είναι ο υπεύθυνος για ότι συμβεί; Θα είναι ο υπεύθυνος και θα πηγαίνει στα δικαστήρια, αν είναι δυνατόν ένας φαρμακοποιός σε ένα κατάστημα που θα δουλεύει εμπορικά, δεν θα δουλεύει ως φαρμακείο, να είναι αυτός ο αποδέκτης όλης της ευθύνης; Δεν είναι δυνατόν. Όχι σε οποιονδήποτε ιδιώτη που διαθέτει κεφάλαιο. Δεν είναι επένδυση εμπορική το φαρμακείο. Ας επενδύσουν όπου αλλού θέλουν, όχι στο χώρο της υγείας. Γιατί θα αποτύχουν, γιατί δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη και γιατί η Ευρώπη η ίδια ξεκίνησε την κατάρριψή του και το ΣτΕ το δικαίωσε. Αυτή είναι μια αλυσίδα νόμων ότι το φαρμακείο θα πρέπει να είναι αυτό με τα δεδομένα νομικά, όχι εμείς θέλουμε και το κάνουμε. Άρα έρχεται για άλλη μια φορά η κυβέρνηση απέναντι σε όλους αυτούς τους νόμους; Σε όλα αυτά τα δεδικασμένα τα υπάρχοντα στην Ευρώπη; Δεν έχει δημοσιονομικό όφελος, δεν προκύπτουν θέσεις εργασίας από αυτό και δυστυχώς δεν θα υπάρχει και οικονομία στο χώρο της υγείας κάτι που το παλεύει ο ΕΟΠΥΥ, κάτι που το παλεύει η κυβέρνηση και κάτι που το στηρίζουν οι φαρμακοποιοί».
ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ
Συμπλήρωσε με έμφαση πως «με τη σύμβαση των αναλωσίμων περνούμε έναν σκόπελο που ακόμα δεν έχει ομαλοποιηθεί και απλά τρέχουμε όλοι για να σώσουμε την κατάσταση και για να μην στερηθούν οι ασφαλισμένοι ούτε τα φάρμακά τους, ούτε τα αναλώσιμά τους. Και ποιος είναι ο ιδιώτης που θα μπει μέσα, θα χειρίζεται το κεφάλαιο και θα θέλει να βγάλει χρήματα για την επιχείρησή του; Θα μιλάμε πλέον για επιχείρηση κι όχι για χώρο υγείας. Ντροπή για άλλη μια φορά, δεν τους φταίνε οι φαρμακοποιοί, δεν μπορούν να βγάλουν δημοσιονομικά οφέλη από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού των φαρμακοποιών. Ας αφήσουν το νόμο να λειτουργήσει όπως λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη και ας βρουν από αλλού που χάνονται τα λεφτά. Γιατί οι φαρμακοποιοί το στήριξαν αυτό, έπεσαν οι τιμές, στηρίζουν με τετράμηνη πίστωση το κράτος, στηρίζουν τη σύμβαση των αναλωσίμων με εξάμηνη πίστωση και τότε λοιπόν αν έχουν να πουν κάτι για τους Έλληνες φαρμακοποιούς ας έρθουν αντιμέτωποι με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ας το τεκμηριώσουν κι ας αφήσουν αυτά τα ψηφίζω και αποφασίζω, γιατί πάλι θα είμαστε σε περιπέτειες».